Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Brasilia vaarassa suistua pahimpaan talouskriisiin sitten 1930-luvun

Talous
 
HS–AFP–Reuters

Sao Paolo/Rio de Janeiro

Brasilian bruttokansantuote romahti heinä–syyskuussa 4,5 prosenttia viime vuoden vastaavasta ajankohdasta, kertoi valtion tilastokeskus IBGE tiistaina.

Koskaan aikaisemmin vuonna 1996 alkaneen tilastohistorian aikana Brasilian bruttokansantuote ei ole romahtanut yhtä paljon yhdellä vuosineljänneksellä.

Sanomalehti Financial Timesin mukaan Brasilia saattaa vajota pahimpaan taloudelliseen kriisiinsä sitten 1930-luvun.

Brasilia on Latinalaisen Amerikan suurin kansantalous ja maailman seitsemänneksi suurin kansantalous.

”Tunnelin päässä ei vieläkään valoa”, sanoi saopaololaisen Banco Mizuhon strategi Luciano Rostagno Reutersille.

Hän piti mahdollisena, että merkkejä talouden kohenemisesta saadaan aikaisintaan ensi keväänä.

Brasilian talous kärsii etenkin raaka-aineiden halpenemisesta, julkisen talouden epätasapainosta ja kulutuskysynnän vähenemisestä. Lisäksi uudet investoinnit ovat romahtaneet, inflaatio on kiihtynyt yli kymmeneen prosenttiin ja työttömyys lisääntynyt nopeasti.

Julkisen talouden tasapainoa heikentää se, että hallitus ei ole onnistunut lisäämään verotuloja yhtä paljon kuin menot ovat taantumassa lisääntyneet. Julkisen talouden alijäämä suhteessa bruttokansantuotteeseen on 9,5 prosenttia. Alijäämä tarkoittaa, että julkisen talouden menot ovat tuloja suuremmat.

Luottoluokitusyhtiö Standard & Poor's on jo heikentänyt Brasilian valtion luottoluokituksen roskalainaluokkaan. Se suosittaa sijoittajia olemaan sijoittamatta valtion joukkolainoihin.

Sijoittajien ja kuluttajien epäluottamusta talouteen on heikentänyt myös öljy-yhtiö Petrobrasia koskevat lahjontaepäilyt, jotka ulottuvat presidentti Dilma Rousseffin puolueen keskeisiin päättäjiin.

Viime viikolla poliisi pidätti investointipankki BTG Pactualin toimitusjohtajan André Estevesin epäiltynä lahjonnasta Petrobrasin tapauksessa.

Tilastokeskuksen mukaan bruttokansantuote supistui heinä–syyskuussa edellisestä vuosineljänneksestä 1,7 prosenttia. Uutistoimisto Reutersin 33 analyytikon kyselyssä mediaaniennuste kokonaistuotannon vähenemisestä oli 1,2 prosenttia.

Maailman toiseksi suurimman kansatalouden Kiinan talouskasvun hidastuminen on vaurioittanut Afrikan ja Latinalaisen Amerikan kansantalouksia, joista pahiten on kärsinyt Brasilia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat