Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäläinen Rao Nordic pitää Fingridin perimiä sähkön siirtomaksuja sekavina

Sähköä Venäjältä Suomeen myyvä Rao Nordic sanoo, että siirtohinnoittelu on epäonnistunut. Fingridin mukaan sähköä ei nyt kannata ostaa Venäjältä.

Talous
 
Markus Jokela / HS
Rao Nordicin toimitusjohtaja Oleg Zakataev haluaisi myydä enemmän sähköä Suomeen, mutta hänen mukaansa uudessa tuntipohjaisessa siirtomaksujärjestelmässä tariffit vaihtelevat liikaa.
Rao Nordicin toimitusjohtaja Oleg Zakataev haluaisi myydä enemmän sähköä Suomeen, mutta hänen mukaansa uudessa tuntipohjaisessa siirtomaksujärjestelmässä tariffit vaihtelevat liikaa. Kuva: Markus Jokela / HS
Tuonnissa ennätys

Fakta

 Suomeen tuodaan aiempaa enemmän sähköä ja enimmäkseen Ruotsista, koska Norjan ja Ruotsin hyvä vesivoimatilanne ja vähentynyt kysyntä on halventanut näissä maissa sähkön hintaa.

 Viime vuonna sähkön nettotuonnissa kirjattiin uusi ennätys, 18 terawattituntia. Tuonnin osuus sähkön kokonaishankinnasta nousi 21,6 prosenttiin eli runsaaseen viidennekseen.

 Venäjältä sähköä Suomeen tuo Rao Nordic, joka on Inter Raon tytäryhtiö.

Suomeen ja muihin Pohjoismaihin sähköä myyvä Rao Nordic on tyytymätön sähkönmyynnin siirtomaksuihin, joita Suomen valtion kantaverkkoyhtiö Fingrid yhtiöltä perii.

Uudistetut siirtotariffit tulivat voimaan viime kesäkuussa. Rao Nordicin toimitusjohtaja Oleg Zakataev sanoo, että uusi mutkikas tariffijärjestelmä on käytännössä estänyt sähkökaupan kasvun maiden välillä.

”Se ei ole vähentänyt vientiämme Suomeen viimevuotisesta, mutta se on estänyt kaupan kasvun. Uskomme, että jos vanhat tariffit olisivat edelleen voimassa, myyntimme Suomeen olisi päässyt lisääntymään”, Zakataev toteaa.

Zakataev sanoo, että uusitun tariffijärjestelmän suurin ongelma on sen monimutkaisuus, mikä tekee kaupan suunnittelun vaikeaksi ja nostaa kustannuksia.

Vanha järjestelmä oli yksinkertaisuudessaan selkeä. Siirtohinta oli kiinteä kellonajasta riippumatta. Uusi järjestelmä on tuntipohjainen. Tariffit vaihtelevat voimakkaasti.

”Kahden peräkkäisen tunnin siirtohinnassa voi olla kymmenkertainen ero”, Zakataev sanoo.

Kantaverkkoyhtiö Fingrid huolehtii Suomessa rajojen yli kulkevasta sähkönsiirrosta ja omistaa rajajohdot.

Fingrid on suunnitellut Venäjän kanssa käytävän sähkökaupan uudet tariffit. Sen on viranomaisena hyväksynyt Energiavirasto, joka valvoo sähkömarkkinoita. Rao Nordic aikoo ottaa yhteyttä Fingridiin ja Energiavirastoon.

”Haluamme, että siirtomaksut käsitellään uudelleen ja havaitsemamme epäkohdat korjataan”, Zakataev sanoo.

Zakataev uskoo taustalla vaikuttaneen sen, että rajayhteyksiä hallinnoivan Fingridin tulot kasvavat uudistuksen myötä.

”Suomen viranomaiset perustelivat uudistusta sillä, että se lisää sähkökauppaa. Tällaista vaikutusta ei ole nähty.”

Fingridissä ei niellä Raon näkemyksiä. Fingridin toimitusjohtaja Jukka Ruusunen sanoo nykyisen sähkökaupan laimeuden maiden välillä johtuvan siitä, että tuonti Venäjältä ei ole kannattavaa, koska sähkön hinnassa ei ole riittävästi eroa.

Ruususen mukaan sähkön pitäisi Suomessa maksaa vähintään 50 euroa megawattitunnilta, jotta sähköä kannattaisi tuoda Venäjältä.

Nyt se on selvästi tuon rajan alapuolella, koska pohjoismainen hinta on alentunut heikentyneen kysynnän ja hyvän vesivoimatilanteen takia.

Venäjällä taas sähkön hintaa nostaa niin sanottu kapasiteettimaksu, jonka sähköä tuova Rao joutuu lisäämään hintaan päiväsaikaan, jolloin kysyntä on Venäjän kotimarkkinoilla korkeimmillaan. Sähköä on tuotu itärajan yli pääasiassa yöllä, jolloin hintaan ei tarvitse lisätä kapasiteettimaksua.

Lopputuloksena on, että sähköä tuodaan Venäjältä vain noin kolmannes siitä, mitä tuonti oli parhaimmillaan.

Sähköä tuli vielä viisi vuotta sitten Venäjältä tasaisesti 1 300 megawatin teholla eli niin paljon kuin johto salli.

Tiistaina iltapäivällä tuonti oli vain 50 megawattia, kun samaan aikaan Ruotsista tuotiin 2 600 megawattia.

Ruusunen sanoo, että Venäjän sähkökaupassa ei tarvittaisi siirtotariffia lainkaan, jos tuojia olisi muitakin kuin Rao Nordic, jolla on alalla monopoli.

”Jos olisi useampi myyjä, voisimme järjestää huutokaupan toimijoiden välillä ja saada tulomme siitä. Mutta venäläiset ovat halunneet säilyttää sähkönviennin monopolin.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat