Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mainosdata vie maailmalle

Verkkomainonta kasvattaa rajusti Kioskedia ja Smartlyä

Talous
 
Akseli Valmunen
Kioskedin pääkonttorin seinälle Espoossa kootaan kuvittaja Matti Pikkujämsän tekemät muotokuvat jokaisesta työntekijästä.
Kioskedin pääkonttorin seinälle Espoossa kootaan kuvittaja Matti Pikkujämsän tekemät muotokuvat jokaisesta työntekijästä. Kuva: Akseli Valmunen
Fakta

Kiosked

 Perustettu vuonna 2010.

 Työntekijöitä 85, joista Suomessa 45.

 Toimistot yhdeksässä maassa.

Smartly.io Solutions

 Perustettu vuonna 2013.

 Liikevaihto viime vuonna 0,6 miljoonaa euroa.

 Työntekijöitä 60, joista suurin osa Helsingissä.

 Toimistot myös San Franciscossa ja Berliinissä.

”Aivan mieletön murros”, sanoo ohjelmistoyhtiö Kioskedin toimitusjohtaja Micke Paqvalén.

Suomalainen Kiosked kuuluu yrityksiin, jotka ovat päässeet hyötymään mainonnan nopeasta muutoksesta verkossa. Oman verkkomainonta-alustan rakentanut Kiosked ja sosiaalisen median mainontaa tehostava Smartly.io Solutions kasvavat rajua vauhtia.

Kiosked uskoo noin viisinkertaistavansa liikevaihtonsa tänä vuonna 20–25 miljoonaan euroon, ja ensi vuonna kasvuvauhdin uskotaan pysyvän samana. Tämä tarkoittaisi, että liikevaihto voisi kasvaa 100 miljoonaan euroon.

Helsinkiläinen Smartly.io ei vielä julkisesti ennakoi tämän vuoden liikevaihtoaan, mutta kasvuprosentti lienee vielä suurempi. Smartly on parissa vuodessa paisunut 60 ihmistä työllistäväksi kannattavaksi yhtiöksi.

Kioskedilla ei ole lainkaan asiakkaita Suomessa, ja Smartlynkin tuloista häviävän pieni osa tulee kotimaasta.

Kiosked kertoi keskiviikkona, että se on hankkinut noin 28 miljoonan euron rahoituksen laajenemista varten. Runsas puolet rahoituksesta on Euroopan investointipankin lainaa.

Tavallisesta poiketen Kioskedin omistajina ei ole pääomasijoitusrahastoja, ja yhtiön omistuksesta yli 80 prosenttia on edelleen Suomessa.

Kioskedin liikeidea on yhdistellä tietoja verkon käyttäjistä ja verkossa olevasta sisällöstä mainonnan tarpeisiin. Kiosked ei toimitusjohtaja Paqvalénin mukaan tallenna ihmisistä henkilökohtaista dataa, mutta yhtiö hyödyntää tietoja muun muassa käyttäjän laitteesta ja sijainnista.

Ohjelmisto myös analysoi tekstin, jonka yhteyteen mainoksia upotetaan. Tietojen avulla yhtiö pyrkii tarjoamaan kuluttajille oikealla hetkellä häntä kiinnostavaa mainontaa.

”Mainostajat pystyvät sanomaan, että nyt me panemme 10 000 taalaa lisää mainontaan 16-vuotiaille pojille, jotka kävelevät Helsingin kaduilla ja käyttävät kännykkää”, Paqvalén kuvailee.

Paqvalén kertoo, että kohdentamisen avulla yhtiö voi periä 10–20 kertaa isomman maksun mainosnäytöistä kuin ohjelmistoyhtiö Google.

”Me olemme rakentaneet seuraavan sukupolven mainosalustaa, sitä, mikä tulee Googlen jälkeen”, Paqvalén kertoo.

Mainosten parempi kohdentaminen on myös Smartlyn tavoite. Yhtiön ohjelmisto automatisoi ja tehostaa mainontaa Facebookissa sekä Instagramissa.

Yhtiön perustaja ja toimitusjohtaja Kristo Ovaskan mukaan Facebook pystyy kutomaan mainonnan osaksi käyttökokemusta.

”Se on niin hyvin kohdennettua, että mainonta on hyödyllistä”, Ovaska kertoo.

Sekä Kioskedilla että Smartlyllä on avoinna kymmeniä työpaikkoja. Smartlystä kerrotaan, että kasvun suurin pullonkaula on sopivien työntekijöiden palkkaaminen.

Suomalaiset eivät perinteisesti ole niittäneen mainetta piinkovina markkinoijina, mutta insinööriosaamista maasta löytyy. Kuvaavaa on, että Kiosked ja Smartly nojaavat vahvasti tekniseen osaamiseen. Smartlyn työntekijöistä puolet ohjelmoi, ja moni muukin hallitsee koodin kirjoittamisen.

Suomessa alle kymmenesosa kaikista markkinointiviestintään käytetyistä rahoista kului viime vuonna verkkomainontaan. Tänä vuonna verkkomainonta on kasvanut markkinatutkimusyhtiö TNS Gallupin mukaan 5,7 prosenttia.

Paqvalénin mielestä Suomessa verkkomainonta on lapsenkengissä.

”Me olemme ihan kehitysmaa tässä suhteessa”, hän sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat