Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EKP patistaa pankkeja lainaamaan lisää

Ekonomistit odottavat EKP:n lisäävän poikkeustoimiaan

Talous
 
RALPH ORLOWSKI / Reuters
Sijoittajat ja ekonomistit jännittävät, millaisista poikkeustoimista Euroopan keskuspankin pääjohtaja Mario Draghi kertoo torstaina.
Sijoittajat ja ekonomistit jännittävät, millaisista poikkeustoimista Euroopan keskuspankin pääjohtaja Mario Draghi kertoo torstaina. Kuva: RALPH ORLOWSKI / Reuters
Fakta

Rahan kolme tehtävää

 Vaihdon väline. Tarkoittaa sitä, että rahaa käytetään tavaroiden ja palveluiden ostamiseen.

 Arvon säilyttäjä. Käteisen rahan arvo perustuu sopimukseen ja luottamukseen. Luottamus perustuu siihen, että tietyn määrän rahaa voi lähitulevaisuudessa vaihtaa suunnilleen samaan määrän tavaroita ja palveluita kuin nykyisin.

 Laskentayksikkö. Hintoja ja arvoja mitataan rahassa.

Ekonomistit ovat lähes varmoja, että Euroopan keskuspankki (EKP) ilmoittaa torstaina lisäävänsä rahapoliittista elvytystään. Se tarkoittaisi, että keskuspankki ostaa markkinoilla liikepankeilta ja muilta luottolaitoksilta valitsemiaan arvopapereita lisätäkseen rahan tarjontaa.

Vastineeksi arvopapereita myyvät saavat keskuspankkirahaa. Rahapoliittisessa elvytyksessä keskuspankki ei siis ala painaa seteleitä tai lyömään kolikoita, vaan luo keskuspankkirahaa. Käytännössä se tarkoittaa, että EKP suorittaa hyvityksen arvopapereita myyvän keskuspankkitilille.

EKP on jo asettanut liikepankkien talletuskoron negatiiviseksi, millä se kannustaa pankkeja ja luottolaitoksia siirtämään varojaan muualle.

Kun talletuskorko on negatiivinen, pankit ja luottolaitokset joutuvat maksamaan talletuksistaan keskuspankkiin. Siksi niille pitäisi olla taloudellisesti järkevämpää lisätä lainanantoaan yrityksille ja kotitalouksille, jolloin ne saavat varoilleen tuottoa.

EKP:n pääjohtaja Mario Draghi on vihjannut runsaan kuukauden kuluessa useasti, että talletuskorko voidaan asettaa yhä enemmän negatiiviseksi. Sillä keskuspankki kannustaisi entistä tarmokkaammin liikepankkeja ja luottolaitoksia siirtämään varojaan pois keskuspankkitileiltään.

Euroalueella ongelmana on ollut pitkään se, että EKP:n aloittama rahan tarjonnan lisääminen ei ole välittynyt reaalitalouteen. Se johtuu ainakin kolmesta eri tekijästä.

Liikepankit ja luottolaitokset eivät uskalla lisätä lainanantoaan, koska niiden asiakkaat ovat jo velkaantuneita. Riskien ollessa suuria, niille voi olla perusteltua pitää varojaan turvassa keskuspankissa – vaikka negatiivisella talletuskorolla.

Toinen mahdollinen selitys on epävarmuus talouskehityksestä. Epävarmuuden takia yritykset ja kotitaloudet eivät uskalla ottaa uusia lainoja tai niillä ei ole mielekkäitä sijoituskohteita.

Kolmanneksi euroalueen teollisuudessa on runsaasti vapaata kapasiteettia, minkä takia yrityksillä ei välttämättä ole tarvetta uusille investoinneille.

Keskuspankki ei voi pakottaa liikepankkeja ja luottolaitoksia lisäämään lainanantoaan. Se voi ainoastaan kannustaa niitä lainanannon lisäämiseen kasvattamalla rahan tarjontaa ja muuttamalla keskuspankkitalletukset epäedullisiksi.

Raha on velkaa, jolla on useita tehtäviä.

Rahan määrä lisääntyy, jos liikepankit ja rahoituslaitokset myöntävät uusia lainoja. Rahan määrän lisääntyminen puolestaan kiihdyttää inflaatiota, joka on euroalueella ollut pitkään etäällä EKP:n tavoitteesta.

Kun yritykset ja kotitaloudet nostavat uusia lainoja, niillä on mahdollisuus tehdä talouskasvun kannalta elintärkeitä investointeja. Talouskasvu tarkoittaa, että loppukäyttöön tuotettujen tavaroiden ja palveluiden yhteenlaskettu arvo kasvaa.

Uusien investointien lisäksi talouskasvu perustuu siihen, että työn tuottavuus paranee. Työn tuottavuuden paranemisen keskipisteessä ovat uudet innovaatiot, jotka taas edellyttävät uusia investointeja.

Perimmäinen syy EKP:n rahapoliittisen elvytyksen lisäykselle on se, että euroalueen elpyminen taantumasta on ollut selvästi odotuksia hitaampaa.

Elpymistä jouduttaakseen EKP:n on lisättävä poikkeustoimiaan, koska euroalueen velkakriisi ei ole vieläkään ohitse. Torstaina keskuspankki julkaisee myös uuden suhdanne-ennusteensa, jossa se arvioi euroalueen talouden tilaa ja kehittymistä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat