Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tilastokeskus linjasi valtiolle menotärskyn

Hallituksen pyrkimys laskea Finnfundin jättituki sijoitukseksi ei mennyt läpi

Talous
 
Fakta

Finnfund kasvaa

 Valtio-omisteinen rahasto Finnfund edistää kehitysmaiden taloudellista ja sosiaalista kehitystä rahoittamalla maissa yksityistä yritystoimintaa.

 Finnfundin sijoitusten ja hankkeiden rahoitusten yhteenlaskettu arvo oli viime vuonna lähes 300 miljoonaa euroa.

 Hallitus ohjasi budjetissa Finnfundin pääoman korottamiseen 100 miljoonaa euroa. Lisäksi rahaa ohjattiin kehitysyhteistyölainoihin. Kehitysjärjestöjen tukea hallitus leikkasi kymmenillä miljoonilla.

Tilastokeskus päätti keskiviikkona, että valtion 130 miljoonan euron sijoitusta Finnfund-rahastoon ei voida tulkita sijoitukseksi vaan se lasketaan julkiseksi menoksi.

Päätöksellä voi olla suuri merkitys sille, millaiseksi Suomen julkisen velan kasvu muodostuu tilastoissa.

Hallitusohjelmassa Finnfundille ohjattavat miljoonat esitettiin finanssisijoituksena, jota ei lasketa menoksi kansantalouden tilinpidossa.

Hallitus perusteli kehitysjärjestöjen leikkauksia ja Finnfundin saamaa lisärahaa muun muassa sillä, että näin voidaan tukea kehitystyötä lisäämättä valtion velkaantumista. Suomen julkisen velan kasvu on jo ylittänyt EMU:n enimmäisrajan, joka on kolme prosenttia suhteessa bruttokansantuotteeseen.

Keskiviikolle päivätyssä muistiossa, jonka HS sai haltuunsa, Tilastokeskus luokittelee valtion tekemät Finnfundin pääomankorotukset julkisiksi menoiksi.

”Meidän puolelta asia on selvä, että näin se tulee menemään” Tilastokeskuksen tilastopäällikkö Matti Okko vahvistaa.

Tilastokeskuksella ja sen EU-tason sisarella Eurostatilla on vielä kesken toinen linjaus, joka voi pelastaa valtion menotärskyltä. Tilastoviranomaiset linjaavat joulukuun aikana siitä, voitaisiinko Finnfund lukea valtionhallinnon sisäiseksi julkisyhteisöksi. Tällaisen linjauksen myötä Finnfundin saama raha voitaisiin laskea valtion sisäiseksi rahansiirroksi, joka ei kasvata valtion velkaa tilastoissa.

Finnfundin rahoitus ei ole ainoa tapaus, jossa hallitus joutuu kamppailemaan teknisten tulkintojen kanssa. Myös kärkihankkeiden rahoituksessa on törmätty tulkintoihin, jotka uhkaavat kasvattaa tilastojen osoittamaa valtion velkaantumista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat