Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

VM:n korkean virkamiehen ja kovimman arvostelijan kiivas väittely HSTV:ssä – katso koko lähetys

Professori Markus Jäntti ja ministeriön Mika Kuismanen väittelivät HSTV:n suorassa lähetyksessä.

Talous
 
HSTV Studio: Valtiovarainministeriö vastaan taloustieteilijä
HSTV Studio: Valtiovarainministeriö vastaan taloustieteilijä
Onko paras tieto Suomen taloudesta virkamiehillä? Missä määrin talouspolitiikan arvostelijoita pitäisi kuunnella? Näistä kysymyksistä väittelevät VM:n suhdanneyksikön päällikkö Mika Kuismanen sekä kenties valtiovarainministeriön kovin arvostelija, Helsingin yliopiston julkistalouden professori Markus Jäntti.

HSTV:n suorassa lähetyksessä käytiin torstaina kiivasta mutta rakentavaa väittelyä Suomen talouspolitiikasta ja valtiovarainministeriön (VM) roolista.

Yksi ministeriön kovimmista arvostelijoista, Helsingin yliopiston julkistalouden professori Markus Jäntti pitävänsä ”täysin poikkeuksellisena” maaliskuussa julkaistua virkamiesraporttia. Kuukautta ennen eduskuntavaaleja julkaistun analyysin mukaan Suomen julkisia menoja pitäisi leikata tulevina vuosina kuusi miljardia euroa.

Valtiovarainministeriön suhdanneyksikön päällikkö Mika Kuismanen puolusti virkamiesten oikeutta esittää näkemyksiä talouspolitiikasta. Kuismasen mukaan useiden eri vaihtoehtojen esittäminen johtaa usein siihen, että poliitikot valitsevat helpoimman tien.

Keskustelu kävi kovana myös siitä, voiko valtio luoda kasvua.

Kuismasen mukaan ajatus valtiosta ja kunnista palkkaamassa työttömiä talouden elvyttämiseksi ei ole järkevä edes lyhyellä aikavälillä. Julkisen sektorin työntekijöiden määrällä on nimittäin tapana vain nousta, sanoo Kuismanen.

”Itse toivon sellaista polkua – ja sille on mielestäni hyvät perustelut – että julkisten työntekijöiden määrää saataisiin merkittävästi alennettua ja kohdennettua yksityiselle puolelle.”

”Jos brutaalisti sanoo, niin kaikki eurot eivät ole ihan tasa-arvoisia. On kiistatonta, että teollisuus ja vienti luo muille vaurautta”, Kuismanen lisäsi.

Jäntti kertoi olevansa ”kovasti eri mieltä.”

”Minun on vaikea nähdä millainen on se taloustiede, joka sanoo, että lääkärillä käynti on jotenkin oikeammin taloudellista toimintaa, jos se on yksityinen”, Jäntti ihmetteli.

”Että oikeaa taloudellista toimintaa olisi vain se, että rakennetaan joku koje joka myydään ulkomaille. Ei tällainen ajatus ihan taloustieteestä nouse.”

Kuismanen sanoi olevansa samaa mieltä ja täsmensi, että Suomen väestökehityksellä ja kasvunäkymillä julkisen sektorin työllistämien ihmisten määrän lisääminen ei ole järkevää.

”Se hyvä, mitä talouteen jaetaan, tulee yksityiseltä sektorilta.”

Jäntti ei vieläkään sulattanut väitettä. Hän muistutti 1990-luvun laman aikaan kokoomuksen valtiovarainministeri Iiro Viinasen haukkuneen julkista elvytystä sanomalla, että pian ihmiset Suomessa vain pesevät toistensa paitoja.

”Sinun maailmassasi paitojen peseminen on oikeaa toimintaa jos sen tekee yksityisessä pesulassa, mutta kunnallisessa vanhainkodissa ei”, Jäntti sanoi osoittaen sanansa Kuismaselle.

Väittely jatkui kiivaana. Pidempi juttu lähetyksestä videoineen julkaistaan myöhemmin osoitteessa HS.fi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat