Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ministeri Toivakka vie satapäisen kauppavaltuuskunnan Iraniin – Länsimaat kilpailevat markkinoista

Talous
 
Sirpa Räihä / HS
Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakka on tehnyt vienninedistämismatkat tänä syksynä jo Arabiemiraatteihin ja Saudi-Arabiaan sekä Keski-Aasian Kazakstaniin.
Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakka on tehnyt vienninedistämismatkat tänä syksynä jo Arabiemiraatteihin ja Saudi-Arabiaan sekä Keski-Aasian Kazakstaniin. Kuva: Sirpa Räihä / HS

Suomi hakee yskivälle viennille vauhtia Lähi-idästä. Ensi viikolla ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakka (kok) johdattaa satapäisen kauppavaltuuskunnan Iraniin.

Länsivaltiot ovat ryntäämässä kilpaa Iraniin, joka avautuu kaupalle ankaran taloussaarron takaa vuosien tauon jälkeen.

Tänä syksynä Toivakka on jo tehnyt vienninedistämismatkat Arabiemiraatteihin ja Saudi-Arabiaan sekä Keski-Aasian Kazakstaniin.

Iranin ydinohjelman asteittaisesta purkamisesta päästiin historialliseen sopuun heinäkuussa. Vastineeksi ydinvalmiuden purkamisesta Iran pääsee takaisin kansainvälisille markkinoille.

Kauppavaltuuskunnat ovat parveilleet Teheranin hotelleissa viimeistään heinäkuusta lähtien. Toivakan mukaan Suomi ei silti ole vielä myöhässä, ja etuna ovat valmiiksi hyvät suhteet Iraniin.

Mukaan vienninedistämismatkalle lähtee noin 70 yritystä. ”Siellä on tuttuja kovia isoja kansainvälisiä nimiä, Valmet, Wärtsilä, Nokia, Outotec, Kone. On keskisuurta yritystä ja pientä yritystä”, Toivakka sanoi aamiaistilaisuudessa ulkoministeriössä torstaina.

Vientimahdollisuuksia tarvitaan kipeästi, sillä syksy on ollut Suomelle hyytävä. Varsinkin syyskuussa vienti sukelsi syvälle.

”Vientitilastot olivat pettymys, vaikka yksittäisiä kuukausia ei pidä katsoa”, Toivakka sanoo. ”Jo tämä syyskuu aiheutti sen, että tammi–syyskuun kehitys verrattuna edelliseen vuoteen on miinuksella neljä prosenttia.”

Iranissa odottava palkinto on suuri. ”Se on 80 miljoonan ihmisen markkina, ja kansainvälisten arvioiden mukaan sinne odotetaan noin viiden prosentin talouskasvua”, Toivakka sanoo.

Pelkästään Iranin öljyteollisuudessa arvioidaan Toivakan mukaan olevan noin 500 miljardin dollarin ja kaivosteollisuudessa 400 miljardin dollarin investointitarve.

Kun kansainvälinen ydinenergiajärjestö IAEA antaa merkin, kaupankäynti alkaa heti. Kukaan ei vielä tiedä, milloin varsinainen lähtölaukaus tulee. Vahvin veikkaus pakotteiden poistamiseksi on tammikuu. Täydellisesti kaupan esteet poistuvat vasta vuosien kuluessa.

Iran on autoritaarisesti hallittu uskonnollinen valtio, jossa vanhoilliset pukeutumissäännöt koskevat myös ulkomaalaisia. Peittävään pukeutumiseen Toivakka tottui jo Saudi-Arabian-matkallaan.

”Se oli erittäin onnistunut matka, mutta tietysti oli naisena mielenkiintoista abaya päällä kulkea tapahtumasta toiseen ja tehdä kauppaa. Kulttuurit ovat erilaisia, ja kulttuuriin sopeudutaan sen mukaan ja Suomea edustetaan sen mukaan, jotta kahdenvälisiä suhteita saadaan vahvistettua.”

Iranissa naisten ei tarvitse pukeutua niin vanhoillisesti kuin Saudi-Arabiassa, mutta hiukset peittävä huivi Toivakan pitää pakata mukaan.

Saudi-Arabian matkallaan Toivakka järjesti naisyrittäjille lounaan, jossa keskusteltiin yrittämisestä ja naisen asemasta. Samanlaisen tilaisuuden hän järjestää Teheranissa. ”Ne ovat olleet hyvin mielenkiintoisia keskusteluja, ja tietysti odotan tältäkin matkalta mielenkiintoisia keskusteluja myös naisyrittäjien kanssa”, Toivakka sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat