Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EKP lisää poikkeustoimia hidasta talouskasvua vastaan: lisää rahapoliittista elvytystä ja talletuskorko -0,30 prosenttiin

Talous
 
© Eric Vidal / Reuters
Euroopan keskuspankin pääjohtaja Mario Draghi
Euroopan keskuspankin pääjohtaja Mario Draghi Kuva: © Eric Vidal / Reuters

Euroopan keskuspankin (EKP) neuvosto on päättänyt asettaa liikepankkien talletuskoron yhä enemmän negatiiviseksi ja lisätä rahapoliittista elvystä.

Keskuspankki asetti talletuskoron -0,30 prosenttiin nykyisestä -0,20 prosentista.

Artikkeliin liittyvät

Pääjohtaja Mario Draghi ilmoitti lehdistötilaisuudessa myös, että maaliskuussa aloitettua eurovaltioiden joukkolainojen ja muiden arvopapereiden osto-ohjelmaa pidennetään ainakin maaliskuuhun 2017 saakka. Lisäksi EKP alkaa ostaa markkinoilta euroalueen kuntien liikeeseen laskemia joukkolainoja.

Osto-ohjelman pidentäminen tarkoittaa EKP lisää rahan tarjontaa aikaisemmin ilmoitettua enemmän. Maaliskuussa EKP alkoi ostaa arvopapereita 60 miljardilla eurolla kuukausittain syyskuun loppuun 2016 saakka.

”Me lisäämme uusia toimia, koska ne toimivat. Emme siksi, että ne eivät toimisi”, Draghi sanoi lehdistötilaisuudessa.

Draghi ilmoitti myös, että ostettujen arvopapereiden erääntyessä niiden pääoma sijoitetaan uudelleen niin pitkään kuin tarvitaan tukemaan rahapolitiikkaa.

Talletuskorko tarkoittaa korkoa, jonka liikepankit saavat talletuksistaan keskuspankkiin. Koron ollessa negatiivinen liikepankit ja luottolaitokset joutuvat maksamaan talletuksistaan keskuspankkiin. Liikepankkien ja luottolaitosten talletuskorko ei vaikuta suoraan kuluttajien käyttötilien korkoihin.

Negatiivisella talletuskorolla EKP pyrkii siihen, että liikepankit ja luottolaitokset vähentäisivät talletuksiaan keskuspankissa ja lisäisivät lainanantoaan kotitalouksille ja yritykselle.

EKP on suurista keskuspankeita ainoa, joka on asettanut talletuskoron negatiiviseksi. EKP asetti talletuskoron -0,10 prosenttiin kesäkuussa 2014 ja -0,20 prosenttiin syyskuussa 2014.

Uutistoimisto Reutersin yli 50 ekonomistin kyselyssä valtaosa arvioi, että EKP asettaa tänään talletuskoron nimenomaan -0,30 prosenttiin.

Arvopaperimarkkinoilla EKP:n ilmoittamia ratkaisuihin petyttiin. Tunti pääjohtaja Draghin lehdistötilaisuuden alkamisen jälkeen osakkeet euroalueella olivat heikenneet liki kaksi prosenttia ja euro vahvistunut suhteessa Yhdysvaltojen dollariin.

Reutersin kyselyssä ekonomistit ennustivat EKP:n myös lisäävänsä arvopapereiden osto-ohjelmaa 75 miljardiin euroon kuukaudessa. Sen sijaan EKP päätti pitää kuukausittaisten ostojen määrän ennallaan, mutta pidentää aikaväliä, jolla niitä ostetaan.

Poikkeustoimien perimmäinen tarkoitus on jouduttaa euroaluen hidasta talouskasvua. Lisäksi EKP pyrkii kiihdyttämään inflaatiovauhdin hieman alle kahteen prosenttiin, mikä on sen rahapolitiikan ensisijainen tavoite. Torstaina EKP arvioi, että inflaatiovauhti on ensi vuonna tasan prosentin. Syyskuussa keskuspankki arvioi sen olevan 1,1 prosenttia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat