Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Finanssivalvonta suitsi pankkien halua kiertää lainakattoa ja kiristi asunto­lainaamisen sääntöjä

Talous
 
Timo Jaakonaho
Finanssivalvonta suitsi pankkien lainanantohaluja. Asunnon ostoa ei voi rahoittaa lainakaton takia jatkossa kokonaan lainalla, vaan lainaa saa myöntää korkeintaan 90 prosenttia asunnon arvosta.
Finanssivalvonta suitsi pankkien lainanantohaluja. Asunnon ostoa ei voi rahoittaa lainakaton takia jatkossa kokonaan lainalla, vaan lainaa saa myöntää korkeintaan 90 prosenttia asunnon arvosta. Kuva: Timo Jaakonaho
Fakta

Katto rajoittaa ylikuumenemista

 Laki lainakatosta tulee voimaan heinäkuun alussa 2016.

 Pankki voi sen jälkeen myöntää asuntolainaa enintään 90 prosenttia suhteessa lainan vakuuksiin.

 Ensiasunnon ostajalla katto on 95 prosenttia.

 Fiva voi laskea kattoa tätä alemmaksi, jos se katsoo että asuntomarkkinat tai velkaantuminen olisivat ylikuumenemassa.

 Fiva voi halutessaan rajoittaa laskennassa hyväksyttävien vakuuksien laatua.

Finanssivalvonta (Fiva) on päättänyt kiristää asuntolainan enimmäismäärää sääntelevän lainakaton laskentatapaa. Ensi heinäkuun alussa voimaan tuleva katto rajoittaa pankkien myöntämän asuntolainan määrän enintään 90 prosenttiin suhteessa lainan reaalivakuuksiin.

Alun perin näytti siltä, että laskennassa otetaan täysimääräisesti huomioon myös niin sanotut täytetakaukset eli valtion myöntämät tai vakuutusyhtiöiden ja pankkien myymät lisävakuudet.

”Valmisteluvaiheessa esiintyi myös näkemyksiä, että täytetakaukset tulisi rinnastaa laskennassa reaalivakuuksiin ja niiden kaltaisiin takauksiin”, toimistopäällikkö Tommi Orpana Fivasta sanoo.

Torstaina julkaistussa ohjeessaan Fiva kuitenkin rajoittaa täytetakausten määrää lainakaton laskennassa niin, ettei lainan määrää voi niiden turvin nostaa yli 90 prosenttiin asunnon arvosta.

Ilman tätä rajausta lainakatto olisi ollut käytännössä helppo kiertää ja myöntää lainaa jopa yli 100 prosenttia asunnon arvosta.

Lainakäytäntö ei olisi siis juurikaan muuttunut nykyisestä, jossa pankit arvostavat asunnon vakuuslaskennassa noin 70-80 prosenttiin sen käyvästä arvosta ja loput katetaan lisävakuuksilla.

Valikoidut asiakkaat ovat voineet saada lainaa koko asunnon kauppahinnan, vaikka Fiva on jo pitkään suositellut, ettei lainaa myönnetä yli 90 prosenttia asunnon arvosta.

Kiristyksen jälkeen lainakaton kiertäminen onnistuu vain, jos lainalle annetaan ostettavan asunnon lisäksi reaalivakuuksia kuten toinen asunto tai kesäasunto, osakkeita, rahasto-osuuksia tai talletuksia. Henkilötakaus tai ostettavat täytetakaukset eivät enää kelpaa.

Fiva voi laskea lainakattoa aina 80 prosenttiin asti, jos viranomaiset katsovat, että asuntomarkkinat ovat ylikuumenemassa tai velkaantuminen kiihtyy liikaa. Ensiasunnon ostajille katto on aina viisi prosenttiyksikköä korkeampi.

Fiva on myös päättänyt, että vakuuslaskennan tai lainakaton kiristykset eivät koske asp-säästäjiä. Asp-säästäjä saa jatkossakin lainaa enintään 90 prosenttia asunnon hinnasta säästettyään vähintään 10 prosenttia kauppahinnasta. Lainan lisävakuudeksi riittää valtiontakaus.

”Haluttiin, että asp-säästäjät voivat kattaa lisävakuuden valtion takauksella, vaikka enimmäisluototusastetta kiristettäisiin”, Orpana sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat