Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uusi suurlakko edessä? AKT:n Piirainen uhkaa lakoilla, jos hallitus vie pakkolait eduskuntaan

Talous
 
RIO GANDARA / HS
Mielenosoittajat marssivat kylttiensä kanssa Helsingin rautatieasemalla ay-liikkeen suurmielenosoituksen aikaan syyskuussa.
Mielenosoittajat marssivat kylttiensä kanssa Helsingin rautatieasemalla ay-liikkeen suurmielenosoituksen aikaan syyskuussa. Kuva: RIO GANDARA / HS
Fakta

Pakkolait voimaan ensi vuonna

 Hallitus alkoi valmistella pakkolakeja alkusyksystä sen jälkeen, kun työmarkkinajärjestöt eivät saaneet aikaan sopimusta yritysten kustannuskilpailukyvyn parantamisesta.

 Hallituksen on tarkoitus antaa lakiesitykset eduskunnalle helmikuussa 2016.

 Lakien pitäisi tulla voimaan kesällä 2016. Niitä sovellettaisiin työ- ja virkaehtosopimuksiin, joista sovitaan lain voimaantulon jälkeen loppuvuodesta 2016 alkaen.

Auto- ja kuljetusalan liiton puheenjohtaja Marko Piirainen sanoo, että ay-liike järjestää mahdollisesti poliittisia lakkoja alkuvuodesta, jos hallitus tuo niin sanotut pakkolait eduskuntaan.

Ay-liike vastusti poliittisilla lakoilla pakkolakeja jo viime syyskuussa, jolloin Rautatientorille kokoontui tuhansia lakkoilijoita ja satamat pantiin kiinni ja paperikoneet pysähtyivät.

Pakkolait nousivat jälleen ajankohtaisiksi, kun hallituksen ajama yhteiskuntasopimus kariutui tällä viikolla.

Pakkolait heikentäisivät jokseenkin kaikkien työehtoja muun muassa pidentämällä työaikaa ja vähentämällä lomarahoja. Pakkolait ovat parhaillaan lausuntokierroksella, joka päättyy ensi viikolla.

Eduskuntaan lakien pitäisi tulla ensi helmikuussa.

Heikki Saukkomaa
Marko Piirainen valittiin nelivuotiskaudeksi AKT:n puheenjohtajaksi kesäkuussa 2014.
Marko Piirainen valittiin nelivuotiskaudeksi AKT:n puheenjohtajaksi kesäkuussa 2014.

Liitoille on erityisen raskasta se, että lait ovat pakottavia eli ne rajoittavat palkansaajien ja työnantajien oikeutta sopia keskenään työehdoista.

Piirainen kertoi lakkoaseen mahdollisesta käytöstä tekstiviestillä HS:lle. HS kysyi Piiraiselta, voidaanko jo talvikeväällä järjestää poliittisia työtaisteluja? ”Esimerkiksi”, Piirainen vastasi.

Hän sanoo, että tuolloin edetään toimintasuunnitelman mukaiseksi, jota palkansaajakeskusjärjestö SAK:n varapuheenjohtaja Matti Huutola esitteli SAK:n valtuuston kokouksessa Kiljavalla pari viikkoa sitten.

Huutola sanoi kokouksessa, että ”suunnitteilla on myös koulutusjaksoja järjestöllisen toimintavalmiuden lisäämiseksi”. Järjestöllinen toimintavalmius tarkoittaa etenkin lakkoja.

”Pakkolait voidaan estää yksinkertaisesti: hallitus vetää ne kokonaan eduskuntakäsittelystä pois”, Piirainen viestitti.

Piirainen sanoo myös, että liitto suhtautuu kielteisesti, jos hallitus uhkailee paikallisessa sopimisessa pakkolailla. Hallituksen pitäisi esitellä ensi viikolla, millä tavalla se edistää työehtojen sopimista työpaikoilla.

Yksi vaihtoehto on, että hallitus ehdottaa paikalliseen sopimiseen pakottavia lakeja. Todennäköisemmin hallitus ehdottaa, että liitot kirjaisivat omiin työehtosopimuksiinsa ensi kevään aikana pykäliä, jotka mahdollistavat joustavampien sopimusten teon työpaikoilla. Ehdotukseen tulee ehkä sisältymään uhkaus: jos liitot eivät löydä riittäviä joustoja, hallitus säätää niistä lait.

Ylen haastattelussa torstaina Piirainen vihjasi, että AKT voisi lähteä neuvottelemaan yhteiskuntasopimuksesta, jos hallitus vetää pakkolakiesitykset pois eduskunnasta. Hän sanoi, että ”silloin syntyy tasapuolinen keskustelutilanne, niin varmasti aika moni pohtii asiaa uudessa valossa”.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat