Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuopion sellutehdas sai myönteisen ympäristöarvion

Jos yhteensä 1,4 miljardia euroa maksava tehdashanke saa tarvittavat ympäristöluvat, alkaa rahoituksen hankinta projektille

Talous
 
Juhani Niiranen
Martti Fredrikson
Martti Fredrikson Kuva: Juhani Niiranen

Kuopioon kaavaillun suursellutehtaan suunnittelu etenee. Hankkeen rahoitus on tosin ratkaisematta, mutta tehdasta puuhaava Finnpulp esitteli torstaina ympäristövaikutusten arviointia, joka tulee nyt yleisön nähtäväksi.

Kuopion Sorsasalon idän puoleiselle alueelle suunnitellusta tehtaasta tulisi toteutuessaan maailman suurin havusellutehdas. Investoinnin arvoksi on laskettu yhteensä 1,4 miljardia euroa.

Konsulttiyhtiö Pöyryn tekemässä selvityksessä sanotaan, että tehtaan ympäristövaikutukset vesistöön, ilmaan ja meluun ovat hallittavissa.

Kallaveden ekologinen vesistöluokitus säilyisi selvityksen mukaan hyvänä, vaikka Kelloselän rehevöityminen lisääntyisi. Virtasalmen rannalla olevan asuin- ja virkistysalueen melutaso lisääntyisi myös, mutta muuten meluvaikutusten arvioidaan olevan vähäisiä. Ilmanlaatuun tehdas vaikuttaisi vain vähän.

Selvitys sanoo, että alueella ei ole poikkeuksellisen arvokasta tai suojeltavaa luontoa tai eliöstöä. Alueen virkistystoiminta voisi jatkua nykyisellä tasolla. Kelloselän jäät heikkenisivät jonkin verran talviaikaan.

Asiantuntijoiden lisäksi selvitystä tehtäessä on kuultu asukkaita. Kyselyyn saapui vastauksia 327. Syksyn aikana on järjestetty kaksi yleisötilaisuutta ja kaksi pienryhmäkeskustelua.

Ympäristöselostus on julkinen ja nähtävillä Ely-keskuksen ja Finnpulpin verkkosivuilla ja Kuopion virastotalossa.

Konsulttiyhtiö Rambollin taloudellisen selvityksen mukaan hanke toisi runsaasti hyvää erityisesti Pohjois-Savoon, jonka muuttotase paranisi ja ikärakenne tervehtyisi. Kuntien tuloverot lisääntyisivät Pohjois-Savossa yli kymmenen miljoonaa euroa vuodessa.

Kuopion-hanketta vetää Finnpulp-niminen yritys, jonka taustalla on kokeneiden jo työelämästä vetäytyneiden sellumiesten joukko.

Toimitusjohtajana toimii helsinkiläinen Martti Fredrikson, joka on työskennellyt raumalaisen mäntyöljyä tislaavan Forchemin toimitusjohtajana. Mukana on myös Veitsiluodon entinen toimitusjohtaja Niilo Pellonmaa ja kokenut sellutehtaiden rakentaja Timo Piilonen sekä selluyhtiö Metsä Fibren entinen markkinointijohtaja Jyrki Yrjö-Koskinen.

Ryhmä ryhtyi harkitsemaan uutta sellutehdasta, kun sellun menekki ja hinnat alkoivat nousta muutama vuosi sitten. Nykytrendin mukaan tehtaasta käytetään nimitystä biotuotetehdas.

Fredrikson sanoi tämän vuoden alussa HS:lle, että hankkeeseen on ollut rahoittajien kiinnostusta.

”Emmehän me muuten tätä edistäisi.” Ennen rahoituskierrosta on kuitenkin saatava ympäristöluvat kuntoon.

Kuopion jättitehtaan toteutumiseen ovat monet suhtautuneet epäillen varsinkin sen takia, että Metsä Fibre on jo ehtinyt tehdä investointipäätöksen samanlaisesta 1,1 miljardia euroa maksavasta tehtaasta Äänekoskelle.

Monet asiantuntijat ovat sitä mieltä, että jo raaka-aineen saatavuus estää kahden suuren sellutehtaan rakentamisen. Puuta riittäisi, mutta sen saati metsistä voisi olla vaikeaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat