Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU-komissio tutkii McDonald’sin verot

Yhtiötä epäillään luvattomasta valtiontuesta Luxemburgissa

Talous
 
YVES HERMAN
McDonald’sin veronmaksu epäilyttää EU-komissiota.
McDonald’sin veronmaksu epäilyttää EU-komissiota. Kuva: YVES HERMAN

EU:n komissio alkaa tutkia pikaruokayhtiö McDonald’sin verotusta Euroopassa. Komissio arvelee, että Luxemburgin verottaja on antanut yhtiölle epäreilua etua ja siten luvatonta valtiontukea.

Komission mukaan Luxemburg on tehnyt vuonna 2009 kaksi veropäätöstä, joiden jälkeen McDonald’s Europe Franchising ei ole maksanut käytännössä lainkaan yhtiöveroa suurista voitoista huolimatta.

Luxemburgiin rekisteröidyn McDonald’s Europe Franchising -yhtiön liikevoitto oli komission mukaan 250 miljoonaa euroa vuonna 2013, mutta yhtiön ei tarvinnut maksaa veroja voitoistaan.

Pikaruokayhtiö on ohjannut McDonald’s Europe Franchisingiin rojaltimaksuja muualta Euroopasta. McDonald’s kerää rojalteja myymällä palveluita ja aineettomia oikeuksia eli käytännössä oikeutta käyttää yhtiön tuotemerkkejä, kuten ikonista kaarilogoa sekä Big Maciä ja muita hampurilaisbrändejä.

Luxemburgin veropäätösten pohjana oli oletus, että McDonald’sin voitot verotettaisiin Yhdysvalloissa. Näin ei ole kuitenkaan komission mukaan käynyt.

”Kaksinkertaista verotusta koskevien sopimusten tarkoituksena on niiden nimen mukaisesti välttää kaksinkertainen verotus. Tarkoituksena ei suinkaan ole kaksinkertainen verottamatta jääminen”, kertoo kilpailupolitiikasta vastaava komissaari Margrethe Vestager tiedotteessa.

McDonald’sin mukaan yhtiö on noudattanut kaikkia Euroopan veromääräyksiä. McDonald’s kertoo maksaneensa EU:ssa 2,1 miljardia euroa veroja tällä vuosikymmenellä.

”Olemme luottavaisia, että tutkimus ratkeaa meidän kannaltamme suotuisasti”, yhtiö kertoi lausunnossaan uutistoimisto Reutersin mukaan.

McDonald’s maksaa myös Suomesta rojalteja ulkomaille.

Maksetut rojaltit pienentävät Suomen-emoyhtiön verotettavaa tulosta. HS arvioi vuonna 2012, että McDonald’s maksaa verotta rojalteja Suomesta ulkomaille viisi–kahdeksan miljoonaa euroa vuosittain.

McDonald’s saapui Suomeen vuonna 1987, ja emoyhtiö on Kauppalehden mukaan ollut voitollinen vain viitenä vuotena. Yhtiön yhteenlasketut tappiot ovat lehden mukaan jo 84 miljoonaa euroa.

Sen sijaan ketjuun kuuluvat franchising-yrittäjät ovat pääosin voitollisia.

Koska yhteisöveroa maksetaan voitoista, McDonald’s Oy ei ole maksanut juuri lainkaan yhteisöveroa viime vuosina.

Tilinpäätöstietojen mukaan vuosina 2007–2014 yhtiö maksoi yhteisöveroa yhteensä 84 000 euroa. Näinä vuosina emoyhtiön liikevaihto oli yhteensä noin 330 miljoonaa euroa.

McDonald’s ei ole ainut yhtiö, jota komissio tutkii verotuksen takia. Komissio on käynnistänyt tutkimukset Applesta Irlannissa, Amazonista Luxemburgissa ja Belgian verojärjestelmästä.

Lokakuussa komissio päätti, että veroetuudet Fiatille Luxemburgissa ja Starbucksille Alankomaissa rikkoivat unionin sääntöjä valtiontuesta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat