Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Neljä vuotta poikkeustoimia

Talous
 
Kevät 2010

Euroalueen velkakriisi kärjistyy. Ylivelkaantuneelle Kreikalle myönnetään ensimmäinen hätärahoitus. Vastoin poliitikkojen odotuksia kriisi laajenee ja pahenee, eikä se ole vieläkään ohitse. Keväällä ja kesällä 2011 EKP erehtyy kiristämään rahapolitiikkaa.

Syksy 2011

Euroalueella on vakavan pankkikriisin vaara. Joulukuussa 2011 EKP antaa liikepankeille lainaa edullisilla ehdoilla 489 miljardin euron arvosta. Sama operaatio toistetaan maaliskuussa 2012, jolloin lainoja annettiin 530 miljardin euron arvosta.

Kriisi rauhoittuu tilapäisesti, mutta kärjistyy pian uudestaan. Monissa euroalueen liikepankeissa laaditaan keväällä 2012 hätäsuunnitelmia siltä varalta, että talous- ja rahaliitto hajoaa. Jälleen tarvitaan keskuspankin puuttumista asiaan.

Heinäkuu 2012

Pääjohtaja Mario Draghi ilmoittaa EKP:n ryhtyvän kaikkiin tarvittaviin toimiin euron suojelemiseksi. Syksyllä keskuspankki kertoo olevansa valmis kriisivaltioiden joukkolainojen osto-ohjelmaan, jos ne pyytävät ensiksi hätärahoitusta eurovaltioiden hätärahoitusyhtiöiltä. Kriisin pahin vaihe rauhoittuu. EKP ei koskaan aloita tätä nimenomaista osto-ohjelmaa.

Lokakuu 2013

Euroalueen inflaatiovauhti hidastuu alle prosenttiin. Osa sijoittajista alkaa pelätä vaarallista deflaatiokierrettä, joka voi halvauttaa talouden pitkäksi ajaksi.

EKP:n ensisijaisena tehtävänä on huolehtia hintavakaudesta. Se tarkoittaa, että EKP pyrkii pitämään inflaatiovauhdin hieman alle kahdessa prosentissa keskipitkällä aikavälillä.

Marraskuussa 2013 EKP asettaa ohjauskoron 0,25 prosenttiin. Korkotaso ei ollut koskaan ollut yhtä matalalla, mutta inflaatiovauhti ei juuri kiihdy.

 

Kesäkuu 2014

EKP päättää ensimmäisenä suurena keskuspankkina maailmassa asettaa talletuskoron negatiiviseksi. Lisäksi se panee ohjauskoron ennätyksellisen matalalle 0,05 prosenttiin. Kaiken lisäksi EKP tarjoaa taas liikepankeille lainaa edullisilla ehdoilla syyskuussa ja joulukuussa, mutta kysyntä on kohtalaisen vähäistä.

Syyskuu 2014

Uusien poikkeustoimien aika. EKP ilmoittaa omaisuusvakuudellisten arvopapereiden ja katettujen joukkolainojen osto-ohjelmasta, joilla se yrittää tehostaa kevyen rahapolitiikan välittymistä reaalitalouteen. Samalla se asettaa liikepankkien talletuskoron yhä enemmän negatiiviseksi –0,20 prosenttiin kannustaakseen niitä yhä voimakkaammin lisäämään lainanantoaan yrityksille ja kotitalouksille.

Maaliskuu 2015

Entistä järeämmät keinot käyttöön. EKP alkaa ensi kerran historiansa aikana ostaa kaikkien eurovaltioiden joukkolainoja, EU:n rahoituslaitosten joukkolainoja ja muita arvopapereita yhteensä 60 miljardilla eurolla kuukausittain syyskuun 2016 loppuun saakka. Rahapoliittisen elvytyksen määrä on yhteensä 1 140 miljardia euroa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat