Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sijoittajat pettyivät uuteen piristykseen

Osakkeet halpenivat ja euro vahvistui, koska keskuspankki ei täyttänyt odotuksia

Talous
 
Ralph Orlowski / Reuters
”Hyvää yötä”, sanoi Euroopan keskuspankin pääjohtaja Mario Draghi valokuvaajille torstaina Frankfurtissa kello 14.30 alkaneessa lehdistötilaisuudessa.
”Hyvää yötä”, sanoi Euroopan keskuspankin pääjohtaja Mario Draghi valokuvaajille torstaina Frankfurtissa kello 14.30 alkaneessa lehdistötilaisuudessa. Kuva: Ralph Orlowski / Reuters
Fakta

Torstain uudet poikkeustoimet

 Talletuskorko asetetaan –0,30 prosenttiin nykyisestä –0,20 prosentista.

 Rahapoliittisen elvytyksen lisäys. EKP pidentää arvopapereiden osto-ohjelmaa maaliskuuhun 2017. Lisäksi se laajentaa sitä ostamalla myös eurovaltioiden kuntien ja aluehallintojen joukkolainoja markkinoilta.

 Pääoman uudelleensijoittaminen. Kun EKP:n markkinoilta ostamien joukkolainojen pääoma erääntyy maksettavaksi, keskuspankki sijoittaa vastaanottamansa pääoman uudelleen markkinoilta ostettaviin arvopapereihin.

 EKP jatkaa lyhytaikaisten lainojen antamista liikepankeille ja luottolaitoksille niin paljon kuin ne haluavat.

Sijoittajat pettyivät Euroopan keskuspankin (EKP) torstaina ilmoittamiin uusiin poikkeustoimiin euroalueen talouskasvun jouduttamiseksi.

Euroalueen osakkeiden hintakehitystä mittaava EuroStoxx-osakeindeksi heikkeni liki kolme prosenttia, ja euron arvo suhteessa dollariin vahvistui yli kolme prosenttia. Muutokset osakkeiden ja valuutan ulkoisessa arvossa olivat suuria, mikä kertoo verraten suuresta pettymisestä.

Jos EKP olisi ilmoittanut voimakkaammista poikkeustoimista, euro olisi todennäköisesti heikennyt suhteessa dollariin. Se taas olisi parantanut euroalueen yritysten kustannuskilpailukykyä kansainvälisessä kaupankäynnissä.

Kaiken lisäksi eurovaltioiden joukkolainojen tuottoprosentit kohosivat, mikä kertoo laajemmin epäluottamuksesta euroalueen vakaaseen elpymiseen. Uutistoimisto Reutersin mukaan Saksan valtion lyhyiden joukkolainojen tuottoprosentit kohosivat torstaina enemmän kuin kertaakaan aikaisemmin viiden vuoden kuluessa.

Runsaan kuukauden kuluessa EKP:n pääjohtaja Mario Draghi on vihjannut useasti rahapoliittisen elvytyksen lisäämisestä ja talletuskoron asettamisesta yhä enemmän negatiiviseksi joulukuussa. Torstaina ilmoitetut uudet poikkeustoimet eivät kuitenkaan vastanneet sitä, miten markkinat olivat vihjaukset tulkinneet.

Saksalaisen liikepankin Commerzbankin pääekonomisti Jörg Krämer arvioi torstaina katsauksessaan, että EKP:n neuvostossa on erimielisyyttä poikkeustoimien määrästä.

Krämerin mukaan pääjohtaja Draghin kannattama poikkeustoimien voimakas lisääminen on kohdannut neuvostossa yhä vahvempaa vastarintaa. Neuvosto on EKP:n ylin päättävä elin, johon kuuluu kuusi johtokunnan jäsentä ja kaikkien eurovaltioiden keskuspankkien pääjohtajat.

Artikkeliin liittyvät

Pääjohtaja Draghi kertoi lehdistötilaisuudessa, että torstaina tehdyt päätökset eivät olleet yksimielisiä, mutta niitä kannatti suuri enemmistö.

”Me lisäämme uusia toimia, koska ne toimivat. Emme siksi, että ne eivät olisi toimineet.”

Hän myös korosti lehdistötilaisuudessa monta kertaa, että EKP on tarvittaessa valmis vielä uusiin toimiin. Draghin mukaan torstaina ilmoitetut lisätoimet ovat seurausta siitä, että euroalueen talouskasvua uhkaavat etenkin ulkoiset tekijät.

Uhkatekijöiksi hän mainitsi erikseen kehittyvien kansantalouksien hidastuneen talouskasvun, josta on varoittanut myös Kansainvälinen valuuttarahasto IMF.

Sijoittajien pettymys johtui etenkin siitä, että vastoin ennakko-odotuksia EKP ei lisää kuukausittaittaisia arvopaperiostojaan.

Sen sijaan keskuspankki ilmoitti pidentävänsä maaliskuussa aloitettua rahapoliittista elvytystä kuudella kuukaudella ainakin maaliskuun 2017 loppuun. Uutta on myös se, että osto-ohjelmaan otetaan mukaan eurovaltioiden kuntien ja aluehallintojen joukkolainat.

Käytännössä se tarkoittaa, että rahapoliittisen elvytyksen yhteenlaskettu määrä kasvaa 1 140 miljardista eurosta 1 500 miljardiin euroon.

Maaliskuussa EKP alkoi ostaa markkinoilta kuukausittain 60 miljardin euron arvosta kaikkien eurovaltioiden joukkolainoja ja arvopapereita syyskuun loppuun 2016 saakka.

Ekonomistit ja sijoittajat odottivat EKP:ltä nimenomaan kuukausittaisten ostojen lisäämistä kuin pidentämällä osto-ohjelman kestoa.

Ostamalla joukkolainoja ja arvopapereita liikepankeilta ja luottolaitoksilla EKP yrittää kannustaa niitä lisäämään lainanantoaan.

Tehostaakseen kannustintaan keskuspankki asetti torstaina liikepankkien ja luottolaitosten talletuskoron –0,30 prosentiin. Se tarkoittaa, että ne joutuvat maksamaan talletuksistaan keskuspankkiin.

Toisin sanoen liikepankeilla ja luottolaitoksilla on entistä suurempi kannustin lisätä lainanantoaan saadakseen varoilleen tuottoa.

Torstaina EKP julkaisi myös uuden suhdanne-ennusteensa, jonka mukaan euroalueen bruttokansantuote kasvaa tänä vuonna 1,5 prosenttia ja ensi vuonna 1,7 prosenttia.

Kuluvan vuoden talouskasvun osalta näkemys on hieman myönteisempi kuin syyskuussa, jolloin EKP ennusti talouskasvuksi 1,4 prosenttia. Inflaatiovauhdin EKP arvioi olevan ensi vuonna 1,0 prosenttia ja sitä seuraavana vuonna 1,7 prosenttia.

Commerzbankin pääekonomisti Krämer pitää ennusteita ylioptimistisina, millä EKP voi perustella mahdollisen rahapoliittisen elvytyksen lisäämisen ensi vuonna.

EKP:n ensisijaisena tehtävänä on huolehtia, että inflaatiovauhti euroalueella on vähän alle kaksi prosenttia keskipitkällä aikavälillä. Inflaatiovauhti on ollut alle yhden prosentin lokakuusta 2013 lähtien.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat