Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pelastaako ydinvoima ilmastonmuutokselta? Pariisin ilmastokokouksessa käydään kiivasta väittelyä

Pariisin ilmastokokouksessa käydään kiivasta debattia ydinvoiman asemasta ilmastonmuutoksen torjumisessa.

Talous
 
HS–AFP
Pariisissa pelastetaan maapalloa – opi ilmastokokous minuutissa
Pariisissa pelastetaan maapalloa – opi ilmastokokous minuutissa
Pariisin ilmastokokouksessa on paljon pelissä: koko maapallon kohtalo. Kokoukseen osallistuvat maat yrittävät asettaa rajat sille, että maapallon keskilämpötila ei kasvaisi yli kaksi celsiusastetta. HSTV näyttää minuutista, mistä on kyse. Toimittaja: Esa Juntunen, kuvaus: Reuters, grafiikka: Uolevi Holmberg, musiikki: Frankumjay / Freesound.

Pariisin ilmastokokouksessa käydään kiivasta väittelyä ydinvoiman asemasta ilmastonmuutoksen torjunnassa. Sähköntuotanto aiheuttaa neljänneksen maailman kasvihuonekaasujen päästöistä.

Hiilidioksidin ja muiden kasvihuonekaasujen lisääntyminen ilmakehässä estää lämmön haihtumisen maapallolta, mikä lämmittää ilmastoa.

Ydinvoima ei tuota kasvihuonekaasupäästöjä toisin kuin fossiilisten polttoaineiden kuten hiilen, maakaasun ja öljyn polttaminen.

Isot kansainväliset ilmastonmuutos- ja energiajärjestöt kannattavat ydinvoiman lisärakentamista, jos sillä voidaan vähentää saastuttavan hiilen käyttöä energianlähteenä ja pysäyttää maapallon lämpeneminen tavoiteltuun kahteen asteeseen.

Monet ympäristö- ja kansalaisjärjestöt pitävät ydinvoimaa kuitenkin niin vaarallisena ja kalliina energiamuotona, ettei sitä pidä rakentaa lisää edes ilmastonmuutoksen torjumiseksi. Rahat pitäisi käyttää sen sijaan uusiutuviin energialähteisiin ja energiaa säästävään teknologiaan.

Ydinvoimaan liittyy turvallisuus- ja jäteongelmia sekä ydinaseiden leviämisen uhka. Euroopassa esimerkiksi Saksa ja Ruotsi ovat päättäneet luopua ydinvoimasta.

Saksa teki päätöksensä Japanin Fukushiman ydinvoimalassa vuonna 2011 sattuneen vakavan onnettomuuden jälkeen.

YK:n ilmastopaneeli IPCC pitää ydinvoimaa yhtä hyvänä keinona torjua ilmastonmuutosta kuin niin sanottuja uusiutuvia energianlähteitä eli tuuli-, aurinko- ja vesivoimaa.

Ilmastopaneelin mukaan ei-fossiilisten energianlähteiden osuuden pitää nousta 80 prosenttiin sähköntuotannosta vuoteen 2050 mennessä, jos ilmastonmuutos halutaan pysäyttää tavoiteltuun kahteen asteeseen. Tätä nykyä ei-fossiilisten osuus sähköntuotannosta on 30 prosenttia.

Ydinvoiman osuus maailman sähköntuotannosta on vähentynyt kahden viime vuosikymmenen aikana. Vuonna 1993 osuus oli 17 prosenttia, vuonna 2012 11 prosenttia. Osuuden lasku johtuu suurelta osin siitä, että esimerkiksi Kiinassa on rakennettu paljon uutta hiilivoimaa kattamaan maan nopeasti paisunutta energiankulutusta.

Kiina on tosin jo kääntänyt kelkkansa ja rakentaa kovaa vauhtia kaikkia päästöttömiä sähköntuotannon lähteitä, sekä uusiutuvia että ydinvoimaa.

IPCC:n lisäksi myös Kansainvälisen energiajärjestön IEA:n mielestä ydinvoima on varteenotettava vaihtoehto päästöttömäksi sähkönlähteeksi.

”Ydinvoima on maailman suurimpia vähäpäästöisiä energianlähteitä”, IEA kirjoittaa.

OECD:n laskelmien mukaan lämpenemisen rajoittaminen kahteen asteeseen edellyttäisi ydinvoimatehon kasvattamista nykyisestä 396 gigawatista 930 gigawattiin vuoteen 2050 mennessä. Se tarkoittaisi noin 4 000 miljardin euron investointia.

Ranskan ydinenergiajärjestön mielestä ydinvoiman pitäisi saada tukea ilmastonmuutoksen torjuntaa käytettävistä rahastoista kuten YK:n ilmastorahastosta. Ranska on suhteellisesti maailman suurin ydinenergian käyttäjä. Lähes 80 prosenttia maan sähköstä tuotetaan ydinvoimalla.

Ranskan valtion sähköyhtiö EDF mainostaa, että 98 prosenttia sen tuotannosta oli vuonna 2014 päästötöntä. EDF on tietoisesti vähentänyt tuotantoa hiilivoimaloissaan ja lisännyt ydinvoimatuotantoa.

Useat kansalaisjärjestöt, etunenässä Greenpeace, teettivät Pariisin ilmastokokouksen alla WISE-Paris tutkimuslaitoksella raportin, jossa kartoitettiin ydinvoiman saastevaikutuksia ja hintaa.

Raportin mukaan ydinvoima on huomattavasti kalliimpaa kuin uusiutuvat energianlähteet ja sen tuottamat saasteet ja ympäristöriskit tekevät siitä kestämättömän energiamuodon.

”Ydinvoima tuottaa kaikissa vaiheissaan saasteita uraanikaivoksista ydinjätteeseen. Itse voimalat tuottavat kemiallista ja radioaktiivista saastetta”, raportissa kirjoitetaan.

Raportissa huomautetaan, että Ranska voisi helposti täyttää koko sähköntarpeensa uusiutuvilla energianlähteillä.

Jukka Gröndahl / HS
Bellevillen ydinvoimala Ranskassa.
Bellevillen ydinvoimala Ranskassa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat