Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiinalta jättirahoitus Afrikkaan – jos raha jakautuisi tasan maiden kesken, jokainen maa saisi yli miljardi euroa

Afrikka saa uusien teiden ja teollisuusalueiden rakentamiseen 55 miljardia euroa. Rahoituksesta ilmoitti presidentti Xi Jinping Afrikan ja Kiinan johtajien huippukokouksessa Johannesburgissa.

Talous
 
© Noor Khamis / Reuters
Rakennustyöläiset maisemoivat Mombasa-Nairobi-radan vartta lokakuussa lähellä Emalia Keniassa. Kiinalainen raha näkyy Afrikassa muun muassa tie-, rata- ja satamainvestointeina.
Rakennustyöläiset maisemoivat Mombasa-Nairobi-radan vartta lokakuussa lähellä Emalia Keniassa. Kiinalainen raha näkyy Afrikassa muun muassa tie-, rata- ja satamainvestointeina. Kuva: © Noor Khamis / Reuters
Fakta

Kiinan ja Afrikan kauppa 22-kertaistui

 Vuonna 2000 Kiinan ja Afrikan kauppa oli noin 10 miljardia dollaria. Viime vuonna se oli noin 220 miljardia dollaria.

 Vuosina 2001-2010 Kiinan investointipankki China Exim myösi 62,7 miljardin dollarin arvosta lainoja Afrikan maille, mikä oli enemmän kuin Maailmanpankin lainoitus.

 Halpojen kiinalaistuotteiden tuonti aiheuttaa ongelmia monissa Afrikan maissa. Esimerkiksi Nigeriassa suurin osa tekstiilialan firmoista on mennyt nurin.

 Kiina ostaa noin 90 prosenttia Sudanin ja Etelä-Sudanin tuottamasta öljystä ja puolet Angolan öljystä.

JOHANNESBURG. Kiina lupaa jättimäisen noin 55 miljardin euron rahoituspaketin Afrikan maiden kehityshankkeisiin. Jos raha jakautuisi tasan maanosan 54 maan kesken, jokainen saisi yli miljardi euroa.

Uudesta rahoituksesta ilmoitti presidentti Xi Jinping Etelä-Afrikan Johannesburgissa, jossa pidetään Afrikan ja Kiinan johtajien huippukokousta.

Xi ilmoitti kymmenestä yhteistyösuunnitelmasta eri Afrikan maiden kanssa. Luvattu rahoitus on kolmen vuoden ajalle.

”Näillä suunnitelmilla korjataan kolmea Afrikan kehitystä hidastavaa tekijää, eli riittämätöntä infrastruktuuria, osaavan työvoiman puutetta ja rahoitusvajetta”, Xi sanoi kokouksen avajaispuheessaan.

Uusi rahoituspaketti jatkaa Kiinan valtiojohtoisten yritys- ja yhteistyöhankkeiden vyöryä Afrikassa. Kiina on nopeasti ohittanut Yhdysvallat ja Euroopan valtiot Afrikan suurimpana kauppakumppanina.

Viidentoista viime vuoden aikana Afrikan maiden ja Kiinan kauppa on kasvanut 22-kertaiseksi. Sen arvo viime vuonna oli noin 220 miljardia dollaria.

Vastineeksi rahoituksesta ja rakennushankkeista Kiina haluaa Afrikasta etenkin energia- ja mineraalivaroja. Ne muodostavat noin neljä viidesosa Kiinan tuonnista Afrikan maista.

Uusin rahoituspaketti tulee aikaan, jolloin Afrikan talousbuumi on hidastunut. Moni Afrikan talous on riippuvainen raaka-aineiden viennistä. Esimerkiksi raakaöljyn, kupari, rautamalmin ja muiden mineraalien hinta on laskenut, koska suurkuluttaja Kiinan talouskasvu hidastuu.

Xin lupaamaan 55 miljardin euron pakettiin kuuluu muun muassa vientiluottoja, tukilainoja ja korottomia lainoja.

Kiina on levittänyt toimiaan Afrikan joka kolkkaan. Kiinalaisia yrityksiä toimii yhtä lailla sodan repimässä Etelä-Sudanissa, köyhässä Sierra Leonessa kuin maanosan suurimmissa talouksissa Etelä-Afrikassa ja Nigeriassa.

Kiinan uusissa suunnitelmissa on muun muassa pikarautatie jättimaa Nigeriaan, uusi alueellinen lentoliikenneverkosto ja useiden Afrikan pääkaupunkien yhdistäminen paremmilla teillä.

Maanosan kehittynein talous Etelä-Afrikka ilmoitti aiemmin tällä viikolla tehneensä Kiinan kanssa 26 uutta kauppasopimusta. Niiden arvo on yhteensä 94 miljoonaa randia eli noin kuusi miljardia euroa. Uusiin hankkeisiin Etelä-Afrikassa kuuluu muun muassa tiede- ja teollisuuspuistojen kehittämistä ja investointeja tuotantolaitoksiin.

Kiinalainen autoyhtiö Beijing Automotive Works aikoo vauhdittaa Etelä-Afrikan kasvavaa autoteollisuutta perustamalla tehtaan rannikolle joko Durbaniin tai East Londoniin.

Kiinan kehityspankki lupasi 500 miljoonan dollarin lainan Etelä-Afrikan vaikeuksissa olevalle sähköyhtiölle Eskomille. Eskomin ongelmat ovat johtaneet sähkön säännöstelyyn, mikä on osaltaan näivettänyt Etelä-Afrikan taloutta.

Afrikan 54 maan osuus maailmantaloudesta on hyvin pieni. Kiinan kaikista ulkomaaninvestoinneista kuitenkin noin neljä prosenttia suuntautuu Afrikkaan. Maailman suurimman talouden Yhdysvaltain investoinneista Afrikan-osuus on noin prosentti.

Kiinan ryntäys on herättänyt Afrikassa myös epäluuloja ”uudesta kolonialismista”. Kiinaa on myös arvosteltu siitä, että se toimii halukkaasti myös Afrikan diktatuurien kanssa.

Kauppasopimuksista erillään Kiina ilmoitti perjantaina antavansa hätäapua kuivuuden aiheuttamiin ongelmiin, joista kärsivät nyt etenkin Afrikan sarvi, Sahelin alue ja eteläinen Afrikka.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat