Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eläkeyhtiöt sijoittavat ulkomaisiin kiinteistöihin – Keva osti Ruotsista, Ilmarinen Saksasta

Keva ei ole aiemmin ostanut kiinteistöjä ulkomailta. Ilmarisella on aiempaa kokemusta Belgiasta ja Yhdysvalloista.

Talous
 
Piotr Krajewski
Ilmarisen ostama liikerakennus sijaitsee Berliinin keskustassa lähellä Alexanderplatzia.
Ilmarisen ostama liikerakennus sijaitsee Berliinin keskustassa lähellä Alexanderplatzia. Kuva: Piotr Krajewski

Suomalaiset työeläkeyhtiöt ovat innostuneet sijoittamaan ulkomaisiin kiinteistöihin.

Keva, entinen Kuntien eläkevakuutus, kertoo ostaneensa osuuksia kahdesta kauppakeskuksesta Ruotsissa. Ilmarinen kertoo tehneensä ensimmäisen suoran kiinteistösijoituksen Saksaan.

Ulkomaisten kiinteistöjen osto on melko uutta eläkeyhtiöille. Ne ovat pysytelleet enimmäkseen Suomessa, mutta nyt ne haluavat laajentaa sijoituskohteitaan varovasti myös ulkomaille.

Kevalle kauppakeskusten osto Ruotsista on ensimmäinen kiinteistösijoitus ulkomaille. Kevan hallitus päätti kesäkuussa, että Keva voi tehdä suoria kiinteistösijoituksia Suomen lisäksi myös muihin Pohjoismaihin.

Kevan kauppakeskukset sijaitsevat Västeråsissa ja Östersundissa. Ne ostettiin yhdessä paikallisen HEA Property Partnersin kanssa. Osuuksien hinta oli muutama kymmenen miljoona euroa.

Kevan kiinteistöjohtaja Petri Suutarinen sanoo, että tavoitteena on jatkaa kauppakeskusten hankintaa etenkin Ruotsista, koska kotitalouksien kulutus on siellä hyvässä vauhdissa. Kiinnostuksen kohteena ovat myös vuokra-asunnot, hotellit ja uudet energiatehokkaat toimistot.

Enemmistö Kevan 45 miljardin euron sijoituksista on velkapapereissa ja pörssiosakkeissa. Kiinteistöjen arvo salkussa on 6,5 prosenttia.

Ilmarinen kertoo tehneensä ensimmäisen kiinteistösijoituksensa Saksaan investoimalla Berliinissä sijaitsevaan toimisto- ja hotellikiinteistöön yhdessä ranskalaisen sijoittajan kanssa.

Vuonna 2011 valmistunut Königstadt Carree sijaitsee keskeisellä paikalla, lähellä Alexanderplatzia. Kiinteistössä ovat vuokralaisina muun muassa Mercedes Benz Bank ja Accor Hotelsin operoima Ibis-hotelli.

Salkunhoitaja Mikko Antila pitää Berliiniä tällä hetkellä yhtenä Euroopan kiinnostavimmista kiinteistömarkkinoista.

Ilmarisella on 35 miljardin sijoitussalkustaan kiinteistöissä suurempi osuus kuin Kevalla, noin 12 prosenttia. Ulkomailta se on ostanut kiinteistöjä ennen Berliiniä Belgian Brysselistä ja Yhdysvalloista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat