Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Liikennehankkeille puuhataan rahastoa

Talous
 
Jyrki Vesa
Tarmo Pipatti
Tarmo Pipatti Kuva: Jyrki Vesa

Rakennusteollisuus puuhaa uudenlaista rahastoa valtion ja kuntien tie- ja ratahankkeiden rahoittamiseksi. Rahasto sijoittaisi myös julkisten rakennusten korjauksiin, kuten koulujen remontteihin.

Rahastoa on hahmotellut investointipankki Icecapital. Oman pääoman sijoittajina toimisivat valtio ja kotimaiset institutionaaliset sijoittajat.

Rahaston pääomaksi tavoitellaan 400 miljoonaa euroa. Puolet tulisi valtiolta ja toinen puoli työeläkeyhtiöiltä.

Vierasta pääomaa rahasto hankkisi erillisiin hankekohtaisiin yhtiöihin yhteensä 1,2 miljardia euroa. Liikenneinvestointien lisäksi rahoitettaisiin esimerkiksi teknisiä verkkoja.

”Rahaston kautta saataisiin liikkeelle muutaman vuoden aikana yli 1,5 miljardin euron arvosta hankkeita”, sanoo toimitusjohtaja Tarmo Pipatti Rakennusteollisuudesta.

Valtion budjetissa ei ole lähivuosiksi varattu juuri lainkaan rahoitusta esimerkiksi kasvukeskusten uusille joukkoliikenneinvestoinneille, kuten Pisara-radalle, raidejokerille tai Espoon kaupunkiradalle.

”Rahasto mahdollistaisi kipeästi kaivattujen hankkeiden toteuttamiseen valtion vähäpanostuksella”, Pipatti sanoo.

Icecapitalin kehittämää rahastomallia on esitelty poliittisille päätöksentekijöille, kuten työ- ja elinkeinoministeri Olli Rehnille (kesk) sekä liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerille (kesk).

Berner on luvannut ”tulla ulos” vielä joulukuussa Helsingin seudun maankäytön, asumisen ja liikenteen (MAL) sopimusneuvottelujen tiimoilta. Hän on antanut Ilmarisen toimitusjohtaja Timo Ritakalliolle tehtäväksi tutkia liikennehankkeiden rahoitusmahdollisuuksia.

Valtiovarainministeriössä asian tuntee valtiosihteeri Martti Hetemäki. Hän ei ota hankkeeseen kantaa. Tiettävästi rahastoa ei ole vielä esitelty valtiovarainministeri Alexander Stubbille (kok).

”Tässä on monta näkökohtaa. Valtio saa pitkäaikaista kymmenen vuoden lainaa alle prosentin korolla. Myös Kuntarahoituksen kautta kunnat voivat hankkia matalalla korolla rahoitusta”, Hetemäki muistuttaa.

Toinen näkökohta on Hetemäen mukaan se, minkälaisesta hankkeesta on kyse.

”Onko se itsensä rahoittava hanke, joka tuo aidosti tuloja vai onko se veronmaksajien maksettava hanke. Täytyy miettiä, mitä kustannuksia veronmaksajille koituu.”

Tähän asti vuokra-asuntoihin sijoittanut Icecapital perustaisi suunnitelmassa erillisen hallintoyhtiön, joka vastaisi sijoituksista ja muusta toiminnasta.

Mallissa vieraan pääoman käyttö voidaan tehdä kustannustehokkaasti esimerkiksi hyödyntämällä valtion täytetakausia. Tällä tavoin projektiyhtiöiden velkarahan hinta ei muodostuisi Icecapitalin toimitusjohtajan Ari Lahden mukaan merkittävästi julkisen sektorin edullisia lainanottokustannuksia suuremmaksi.

”Valtio ja kunnat pystyvät rahaston kautta tekemään investointeja ahtaiden budjettiraamien ulkopuolisella rahoituksella. Kustannukset jakautuisivat pidemmälle aikajaksolle samoin kuin hankkeiden hyödytkin”, Pipatti sanoo.

Hän laskee, että hankkeet tuottaisivat rakennusvaiheessa runsaasti verotuloja sekä työtä kaikkiaan 24 000 henkilövuoden verran.

Malli kiinnostaa kuntia.

Lahden kaupunki haluaisi saada vuonna 2017 rakenteille eteläisen ohikulkutien, joka maksaa 280 miljoonaa euroa.

”Lahti ja Hollola olisivat valmiit maksamaan hankkeesta 77 miljoonaa euroa eli 28 prosenttia. Valtiolle jäisi loput, jonka rahoittaminen onnistuisi rahaston avulla”, sanoo Lahden teknisen ja ympäristötoimialan johtaja Matti Kuronen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat