Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiina antaa suuren rahoituksen Afrikalle

Talous
 
Noor Khamis / Reuters
Kiina sijoittaa liikenneyhteyksien rakentamiseen Afrikan maihin. Kiinalainen rakennusinsinööri työskenteli Mombasan ja Nairobin välisen rautatien työmaalla lokakuussa Kenian Emalissa.
Kiina sijoittaa liikenneyhteyksien rakentamiseen Afrikan maihin. Kiinalainen rakennusinsinööri työskenteli Mombasan ja Nairobin välisen rautatien työmaalla lokakuussa Kenian Emalissa. Kuva: Noor Khamis / Reuters
Fakta

Kiinan ja Afrikan kauppa 22-kertaistui

 Vuonna 2000 Kiinan ja Afrikan kauppa oli noin 10 miljardia dollaria. Viime vuonna se oli noin 220 miljardia dollaria.

 Vuosina 2001–2010 Kiinan investointipankki China Exim myönsi 62,7 miljardin dollarin arvosta lainoja Afrikan maille, mikä oli enemmän kuin Maailmanpankin lainoitus.

 Halpojen kiinalaistuotteiden tuonti aiheuttaa ongelmia monissa Afrikan maissa. Esimerkiksi Nigeriassa suurin osa tekstiilialan firmoista on mennyt nurin.

 Kiina ostaa noin 90 prosenttia Sudanin ja Etelä-Sudanin tuottamasta öljystä ja puolet Angolan öljystä.

JohannesburgKiina lupaa suuren noin 55 miljardin euron rahoituksen Afrikan maiden kehityshankkeisiin.

Uudesta rahoituksesta ilmoitti Kiinan presidentti Xi Jinping Etelä-Afrikan pääkaupungissa Johannesburgissa, jossa pidetään Afrikan ja Kiinan johtajien huippukokousta.

Xi ilmoitti kymmenestä yhteistyösuunnitelmasta eri Afrikan maiden kanssa. Luvattu rahoitus on kolmen vuoden ajalle.

”Näillä suunnitelmilla korjataan kolmea Afrikan kehitystä hidastavaa tekijää: riittämätöntä infrastruktuuria, osaavan työvoiman puutetta ja rahoitusvajetta”, hän sanoi kokouksen avajaispuheessaan.

Uusi rahoitus jatkaa Kiinan valtiojohtoisten yritys- ja yhteistyöhankkeiden vyörymistä Afrikkaan. Kiina on kasvanut nopeasti Afrikan suurimmaksi kauppakumppaniksi Yhdysvaltojen ja Euroopan ohi.

Viidentoista viime vuoden aikana Afrikan maiden ja Kiinan välinen kauppa on kasvanut 22-kertaiseksi. Viime vuonna sen arvo oli noin 220 miljardia dollaria.

Vastineeksi rahoituksesta ja rakennushankkeista Kiina haluaa Afrikasta etenkin energia- ja mineraalivaroja. Ne muodostavat noin neljä viidesosaa Kiinan tuonnista Afrikan maista.

Uusin rahoitus tulee aikaan, jona Afrikan talousbuumi on hidastunut. Maanosan monen valtion talous on riippuvainen raaka-aineiden viennistä. Esimerkiksi raakaöljyn, kuparin, rautamalmin ja muiden mineraalien hinnat ovat halvenneet, koska niiden suurkuluttajan Kiinan talouskasvu hidastuu.

Presidentti Xin lupaamaan 55 miljardin euron rahoitukseen kuuluu muun muassa vientiluottoja, tukilainoja ja korottomia lainoja.

Kiina on levittäytynyt käytännössä Afrikan joka kolkkaan. Kiinalaisia yrityksiä toimii yhtä lailla sodan repimässä Etelä-Sudanissa ja köyhässä Sierra Leonessa kuin maanosan suurimmissa talouksissa Etelä-Afrikassa ja Nigeriassa.

Kiinan uusiin Afrikan-suunnitelmiin kuuluu muun muassa pikarautatie Nigeriaan, uusi alueellinen lentoliikenneverkosto ja useiden Afrikan pääkaupunkien yhdistäminen paremmilla teillä.

Maanosan kehittynein talous Etelä-Afrikka ilmoitti aiemmin viikolla tehneensä Kiinan kanssa 26 uutta kauppasopimusta. Niiden arvo on yhteensä 94 miljoonaa randia eli noin kuusi miljardia euroa. Uusiin hankkeisiin kuuluu tiede- ja teollisuuspuistojen kehittämistä sekä investointeja tuotantolaitoksiin.

Kiinalainen autoyhtiö Beijing Automotive Works aikoo vauhdittaa Etelä-Afrikan autoteollisuuden kasvua perustamalla tehtaan rannikolle.

Kiinan kehityspankki lupasi 500 miljoonan dollarin lainan vaikeuksista olevalle Etelä-Afrikan sähköyhtiölle Eskomille. Eskomin ongelmat ovat johtaneet sähkön sääntelyyn, mikä on osaltaan näivettänyt Etelä-Afrikan taloutta.

Afrikan 54 maata muodostavat hyvin pienen osan maailmantaloudesta.

Kiinan kaikista ulkomaaninvestoinneista kuitenkin noin neljä prosenttia suuntautuu Afrikkaan. Maailman suurimman kansantalouden Yhdysvaltain investoinneista menee Afrikkaan noin prosentti.

Kiinan ryntäys on herättänyt Afrikassa epäluuloja ”uudesta kolonialismista”.

Kiinaa on myös arvosteltu siitä, että se toimii halukkaasti myös Afrikan diktatuurien kanssa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat