Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU:n taloudet nousevat alhosta eri tahtia – Suomi jatkaa kitukasvuisten kerhossa

Talous
 
Fakta

Euromaiden talouskasvu hitaampaa

 Euroopan unionin jäsenmaissa taloudet kasvavat tänä ja ensi vuonna riippumatta siitä, kuuluvatko ne euroalueeseen vai eivät. Rahaliiton ulkopuolissa maissa talous kasvaa keskimäärin hieman nopeammin kuin euroalueella.

 EU-komission marraskuisen ennusteen mukaan euroalueen talous kasvaa 1,6 prosenttia tänä vuonna, 1,8 prosenttia ensi vuonna ja 1,9 prosenttia vuonna 2017.

 Koko EU-alueelle komissio povaa tälle vuodelle 1,9 prosentin kasvua sekä 2,0 prosentin ja 2,1 prosentin kasvuvauhtia seuraavalle kahdelle vuodelle.

Uutisia lukiessa ei välttämättä tule mieleen, että Euroopan unionin talous kasvaa – ja on kasvanut jo yli kaksi vuotta, kun tarkastellaan 28 jäsenmaan kokonaisuutta.

Vaikka unionin talous kokonaisuudessaan kasvaa, jäsenmaiden välillä on isoja railoja. Tämä ilmenee Euroopan komission marraskuussa julkaisemasta katsauksesta.

Todella ripeästi kasvavien EU-maiden kerho on pieni, mutta niin on myös supistuvien tai täysin kitukasvuisten maiden joukko. Yleinen eurooppalainen tarina on varovainen optimismi, jonka komissio tiivisti sanoihin ”maltillista elpymistä haasteista huolimatta”.

Aloitetaan pahnanpohjimmaisista.

Vain yhdessä jäsenvaltiossa talous ei komission mukaan kasva tänä eikä ensi vuonna: Kreikassa.

Eurosta eroamisen täpärästi välttäneen maan bruttokansantuote supistuu ennusteen mukaan tänä vuonna 1,4 prosenttia. EU-talous kokonaisuudessaan kasvaa 1,9 prosenttia.

Vain yhdessä EU-maassa, Suomessa, povataan alle prosentin talouskasvua: 0,3 prosenttia tänä vuonna ja 0,7 prosenttia ensi vuonna.

Mutta ei huipullakaan ole tungosta. Entinen kriisimaa Irlanti jyskyttää tänä vuonna omassa sarjassaan noin kuuden prosentin talouskasvulla. Irlannin lisäksi vain Malta kasvaa komission ennusteen mukaan tänä vuonna yli neljä prosenttia. Lisäksi runsaan kolmen prosentin vauhtia talous kasvaa kuluvana vuonna Romaniassa, Puolassa ja Luxemburgissa.

ALKIS KONSTANTINIDIS / Reuters
Eläkeläiset protestoivat marraskuussa Ateenassa uusia leikkauksia vastaan. Bannerissa lukee ”leikkaukset”.
Eläkeläiset protestoivat marraskuussa Ateenassa uusia leikkauksia vastaan. Bannerissa lukee ”leikkaukset”.

Jos jotain suurempaa kertomusta EU-talouksien tilasta etsii, se voisi löytyä entisten kriisimaiden, eli Portugalin, Italian, Irlannin, Kreikan ja Espanjan, yleistilanteesta.

Kolme vuotta sitten maiden taloudet olivat hyvin heikkoja ja myös yhteisvaluutta euro oli vajonnut niiden myötä lähelle romahduspistettä.

Suomen Pankin johtokunnan neuvonantaja Lauri Kajanoja arvioi, että pohjalla käyneistä maista oikeastaan kaikki paitsi Kreikka ovat päässeet myönteiselle uralle. Ankaran finanssikriisin runtelemassa Kyproksessakin menee kohtalaisen hyvin.

”Entisissä kriisimaissa on tapahtunut iso muutos. Julkisen talouden tasapainot ovat parantuneet, eikä niillä enää ole paljoa tarvetta kiristää finanssipolitiikkaa. Kustannuskilpailukyky on parantunut merkittävästikin, mikä on tukenut elpymistä”, Kajanoja sanoo.

Vaikka entisissä kriisimaissa talous kulkee oikeaan suuntaan, vielä ei ole pöydillä tanssimisen aika. Esimerkiksi Italian talouskasvu on yhä tahmeaa ja Espanjassa työttömyys on piinallisen suurta.

Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n mukaan Portugalilla on hyvästä kehityksestä huolimatta vielä remontoitavaa niin julkisessa taloudessa kuin pankkisektorillakin.

Eurosta vastaava komission varapuheenjohtaja Valdis Dombrovskis huomautti marraskuun alussa, että euroalueen myönteinen suuntaus on pitkälti tilapäisten seikkojen summa. Vauhtia antavat halpa öljy, euron heikentyminen ja Euroopan keskuspankin elvyttävä rahapolitiikka.

Cathal McNaughton / Reuters
Kauppa kävi Dublinissa marraskuussa. Työllisyyden paraneminen on lisännyt kulutusta Irlannissa.
Kauppa kävi Dublinissa marraskuussa. Työllisyyden paraneminen on lisännyt kulutusta Irlannissa.

Etenkin Irlannin elpymisessä on silti paljon taivastelemista. Vuonna 2010 maan julkisen talouden alijäämä oli 32 prosenttia suhteessa bruttokansantuotteeseen, vaikkei se saisi euroalueella ylittää kolmea prosenttia.

Pankki-, velka- ja kiinteistökriisien ravisteleman maan julkinen velka paisui lähes 125 prosenttiin bruttokansantuotteeseen verrattuna. Velasta ei olisi selvitty ilman EU:n ja IMF:n kymmenien miljardien hätärahoitusta.

Nykyään Irlannin julkinen talous on paremmassa kunnossa, ja maan julkisen talouden velkasuhde supistuu tänä vuonna alle sadan prosentin.

Irlantiin virtaa kansainvälisiä sijoituksia ja vienti vetää kotimaisten ja ulkomaisten yritysten voimin. Työllisyyden ja yleisen ilmapiirin parantuminen on saanut kansan kuluttamaan ilman erityistä velkaantumispiikkiä, analysoi EU-komissio.

Näin siis vain muutama vuosi sen jälkeen kun Irlannin työttömyysaste yli kolminkertaistui ja jopa prostituutioon liittyvät rikostapaukset kaksinkertaistuivat. Se jos mikä näyttää, ettei kriisien tarvitse kestää ikuisuutta Euroopassakaan.

Irlannin käännöksen yhdeksi selitykseksi on tarjottu yleisten palkkakustannusten supistumista eli niin sanottua sisäistä devalvaatiota, jota myös Suomen hallitus peräänkuuluttaa. Mutta kaikki eivät siihen usko.

Esimerkiksi Irlannin ammattijärjestöjen rahoittama Nevin-tutkimuslaitos päätteli heinäkuisessa raportissaan, että palkkojen laskeminen on enimmäkseen seurausta ylikuumentuneen rakennussektorin romahduksesta, eikä muiden EU-maiden pitäisi haikailla palkka-alea ihmelääkkeeksi talousongelmiin.

Toistakin mieltä ollaan. Brysselissä toimivan Bruegelajatushautomon kesällä julkaiseman katsauksen mukaan Saksan suurta vientimenestystä viime vuosina selittää kaksi päätekijää: palkkamaltti ja Kiinan nousun avittama vientiteollisuus.

Ajatushautomo laski, että Saksassa nimellispalkat kasvoivat vuosina 2000–2008 vain 19 prosenttia. Kasvu oli hitainta koko unionin alueella. Sille perustalle entisestä ”Euroopan sairaasta miehestä” kehkeytyi ”viennin supertähti”.

Saksan vienti kasvoi vuosina 2000–2013 jopa 154 prosenttia. Suomen viennin vastaava kasvu oli noin kymmenen prosenttia. Mutta miten menee Saksalla nyt, kun Kiinan imuvoima hiipuu ja Volkswagenin päästöhuijaus toi mustan pilven maan autoteollisuuden ylle?

EU-komissio povaa Saksalle ensi vuodeksi sangen siedettävää parin prosentin talouskasvua. Työmarkkinat toimivat, ja turvapaikanhakijoiden vyörykin elvyttää taloutta. Julkinen talous on tänä ja ensi vuonna tasapainossa, lupailee liittohallitus.

Ifo-tutkimuslaitoksen tuoreen kyselyn mukaan saksalaisten yritysten odotukset talouskehityksestä ovat myönteisimmät sitten kesän 2014.

”Ei Volkswagenin päästöskandaali, eikä pakolaiskriisi eivätkä Pariisin iskut ole onnistuneet naarmuttamaan saksalaisten yritysten tuntemuksia”, totesi DekaBankin ekonomisti Andreas Scheuerle äskettäin uutistoimisto Reutersille.

Suomen Pankin Lauri Kajanoja latelee kylmäävän listan, miksi Suomella ei mene kuin Saksalla, Puolalla tai Irlannilla.

Elektroniikka- ja metsäteollisuuden jättämiin aukkoihin ei ole syntynyt korvaavaa tuotantoa. Aukot myös syntyivät aikana, jona työn tuottavuus heikkeni ja palkat nousivat nopeammin kuin muissa euroalueen maissa. Suomen väestökehitys on heikompaa kuin Euroopassa keskimäärin.

”Työikäisen väestön määrä kasvoi aina vuoteen 2009 asti, minkä jälkeen se on vähentynyt”, Kajanoja sanoo.

Suomalaisten ei kannata odottaa Irlannin kaltaista ihmettä lähiaikoina. Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen mukaan Suomen talous kasvaa keskimäärin 1,5 prosenttia vuosittain seuraavan vuosikymmenen. Sen jälkeen hieman vauhdittuu.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat