Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Opec vajosi kriisiin – öljyn hinta jatkaa laskua

Talous
 
HEINZ-PETER BADER / Reuters
Opecin puheenjohtaja Emmanuel Ibe Kachikwu (vas.) ja pääsihteeri Abdullah al-Badri saapuivat lehdistötilaisuuteen Opecin kokouksen jälkeen Wienissä perjantaina.
Opecin puheenjohtaja Emmanuel Ibe Kachikwu (vas.) ja pääsihteeri Abdullah al-Badri saapuivat lehdistötilaisuuteen Opecin kokouksen jälkeen Wienissä perjantaina. Kuva: HEINZ-PETER BADER / Reuters
Fakta

Opec

 Opec (Organization of the Petroleum Exporting Countries) on öljynviejämaiden järjestö, joka pyrkii yhteistyöllä tuomaan jäsenilleen runsaat ja vakaat öljytuotot.

 Järjestössä on 13 jäsenmaata: Algeria, Angola, Ecuador, Indonesia, Iran, Irak, Kuwait, Libya, Nigeria, Qatar, Saudi-Arabia, Venezuela ja Yhdistyneet arabiemiraatit.

Oli aika, jolloin öljynviejämaiden järjestö Opec hallitsi maailman öljymarkkinoilla kartellin lailla.

Se aika on ohi.

Perjantaina Opec-maiden johtajat hylkäsivät Wienissä öljymarkkinoiden kontrolloimisen yhteisillä tuotantokiintiöillä. Uutistoimisto Bloomberg kuvasi seitsemäntuntiseksi venähtänyttä kokousta kaoottiseksi. Useat Opec-johtajat poistuivat kokouspaikalta puhumatta medialle. Ainakin Iran vastusti tuotannon rajoittamista ennen kuin se on saanut markkinoilla takaisin asemansa, jota se on menettänyt länsimaiden pakotteiden takia.

”Monet sanoivat, että Opec on kuollut. Äsken Opec vahvisti sen olevan totta”, sanoi IHS:n öljyanalyytikko Jamie Webster Wienissä Bloombergin mukaan.

Opec ei perjantaina asettanut mitään kattoa tuotannolle. Reutersin mukaan Opec epäonnistui edellisen kerran minkäänlaisen sovun löytämisessä vuonna 2011.

Koska yhteitä näkemystä tuotannon rajoittamisesta ei löytynyt, Opec-maat jatkavat kamppailua markkinaosuuksista. Saudi-Arabia on jo pitkään kannattanut pudotuspeliä tuotantorajoitusten sijaan.

”Kaikki tekevät, mitä haluavat”, totesi Iranin öljyministeri Bijan Namdar Zanganeh Bloombergin mukaan.

Öljyn hinta on vajonnut puolessatoista vuodessa alle puoleen entisestä. Brent-raakaöljyä kaupattiin perjantaina 43 dollarilla barrelilta.

Halpa hinta rasittaa öljynviejämaiden taloutta. Monien öljynviejämaiden budjetit on laskettu selvästi korkeamman öljyn hinnan varaan. Myös öljy-yhtiöiden tulokset ja osakekurssit ovat kokeneet kolauksia.

Uutistoimisto Reutersin mukaan hintoja rasittava kilpailu ja ylitarjonta näyttää jatkuvan. Goldman Sachs on ennustanut, että öljyn hinta voisi vajota jopa 20 dollariin barrelilta, kun tuotanto jatkuu tarpeen ylittävällä tasolla ja öljyn varastointikapasiteetti käy vähiin.

Öljyn tarjontaa on lisännyt liuskeöljyn porausmenetelmien kehittyminen. Öljynviejämaiden tärkeä asiakas Yhdysvallat on kasvattanut omaa tuotantoaan nopeasti.

Perjantain kokous näytti vahvistavan käsityksen siitä, että Opec-maat eivät koe pystyvänsä enää hallitsemaan hintoja tuotantokatoilla. ”Amerikkalaisilla ei ole kattoja. Venäläisillä ei ole kattoja. Miksi Opecilla pitäisi olla kattoja”, sanoi Irakin öljyministeri Adel Abdul Mahdi Bloombergin mukaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat