Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Energiayhtiö Fortumilla on miljardien kassa – uuden toimitusjohtajan pitäisi löytää rahoille järkevä sijoituskohde

Talous
 
Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Pekka Lundmark nimitettiin Fortumin toimitusjohtajaksi viime huhtikuussa. Hän aloitti tehtävässä syyskuun alussa.
Pekka Lundmark nimitettiin Fortumin toimitusjohtajaksi viime huhtikuussa. Hän aloitti tehtävässä syyskuun alussa. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Kuka?

Pekka Lundmark

 Ennen nimittämistään energiayhtiö Fortumin johtoon Pekka Lundmark toimi kymmenen vuotta vuodesta 2005 pörssiyhtiö Konecranesin johdossa. Konecranes on aikoinaan Kone Oy:stä irrotettu yritys, joka valmistaa ja myy maailmanlaajuisesti satama- ja laivanostureita.

 Tätä ennen hän oli Hackmanin toimitusjohtajana vuosina 2002–2004, partnerina Startup Factory Oy:ssä ja kymmenen vuotta Nokialla eri tehtävissä.

 Vuonna 1963 syntynyt Lundmark valmistui vuonna 1988 diplomi-insinööriksi Teknillisestä korkeakoulusta.

Energiayhtiö Fortumin uudella toimitusjohtajalla Pekka Lundmarkilla on edessään tehtävä, joka on teoriassa yksinkertainen, mutta käytännössä vaikea toteuttaa.

Hänen pitäisi löytää fiksu ja tuottava sijoituskohde, tai mieluummin useampi, Fortumin kassaan kertyneelle muutamalle miljardille eurolle.

Fortumin toimialalla, sähkön ja lämmön tuotannossa, tehtävä on nykytilanteessa haastava Suomessa ja Suomen lähialueilla eli Pohjoismaissa, Venäjällä ja Itämeren rantavaltioissa.

Aiemmin rahan painamiseen verrattu sähkön tuotanto on ajautunut rakennemuutokseen, joka on romahduttanut tukkumarkkinoilla sähkön hinnat ja heikentänyt yritysten kannattavuutta.

Ei sähkön tekemisen kannattavuus ole vieläkään erityisen huono, verrattuna moneen muuhun alaan, mutta takavuosien huipputuloksiin ei enää Fortumissakaan ylletä.

Pörssiyhtiö Konecranesin johdosta tullut Lundmark aloitti Fortumissa syyskuun alussa. Hän on nyt toimitusjohtajana hieman samanlaisessa tilanteessa kuin Fortumissa oltiin vajaat kymmenen vuotta sitten. Tällöinkin Fortumin kassassa oli paljon rahaa.

Euroopan Unionissa käynnistettiin hiilidioksidipäästöjen kauppa vuoden 2005 alusta. Järjestelmä nosti asiakkaiden maksamaa sähkön hintaa reilusti. Fortum oli isoimpia voittajia, koska eniten hyötyivät ne tuottajat, joilla on paljon päästötöntä tuotantoa, kuten ydin- ja vesivoimaa.

Silloinen toimitusjohtaja Mikael Lilius ratkaisi kassaongelman sijoittamalla rahat Venäjälle läntiseen Siperiaan sähkön ja lämmön tuotantoon. Rahaa sinne on sijoitettu vuonna 2008 tehdyn päätöksen jälkeen 4,3 miljardia euroa.

Ainakin saman verran ja hieman enemmänkin on myös Lundmarkilla käytettävissään. Rahat ovat tulleet tällä kertaa kaupoista, joissa Fortum myi laajat sähkön jakeluverkkonsa Ruotsissa ja Suomessa kansainvälisille sijoittajille.

Venäjä-investointeja epäiltiin aikoinaan laajasti, eivätkä tulokset olekaan vastanneet tavoitteita. Fortumin laaja omistajajoukko odottaa nyt kiinnostuneena, löytääkö Lundmark joukkoineen jotain parempaa.

Lundmark sanoo tietävänsä haasteet. Aikaa yhtiön hallitus on antanut uudelle johdolleen investointikohteiden löytämiseen 2–3 vuotta.

Lundmark sanoo ymmärtäneensä, että myös pääomistajalle Suomen valtiolle aikataulu sopii, vaikka siitä ei ole tarkemmin keskusteltu.

”Siellä halutaan joka tapauksessa, että rahat pannaan poikimaan. Vain se takaa, että olemme hyvä osingonmaksaja myös pidemmälle ajatellen.”

”Ja sehän on toimivan johdon perustehtävä, saada pääoma tuottamaan”, Lundmark sanoo.

Lundmark selvittää, miksi Pohjoismaat ja EU-maat yleisemminkin ovat nyt huono ympäristö Fortumin tapaiselle tuottajalle, joka hakee markkinaehtoista, ilman veronmaksajien suoraa tukea toimivia sijoituskohteita.

Markkinat ja hinnat ovat menneet sekaisin kahden tekijän yhteisvaikutuksesta: taloudellinen taantuma on vähentänyt sähkön kysyntää, ja samaan aikaan markkinoille on tullut runsaasti uutta tuotantoa, lähinnä tuulivoimaa veronmaksajien tuella.

”Eli samalla kun kysyntä on pudonnut, on rakennettu veronmaksajien tuilla lisää tuotantoa. Mikään markkina ei kestä tällaista”, Lundmark sanoo.

”Ne, jotka haluaisivat rakentaa tänne uutta tuotantoa markkinaehtoisesti, ovat umpikujassa. Uuden tekeminen omalla riskillä ei yksinkertaisesti kannata.”

Lundmark pelkää, että pahimmillaan kehitys johtaa täyden markkinaehtoisuuden katoamiseen, jolloin kaikkia sähköntuotannon muotoja tuetaan ja toimiala siirtyy taas täydelliseen valtion sääntelyyn.

Toivonsa tilanteen pelastamiseksi hän laittaa EU:n päästökauppaan, jota komissio yrittää jäntevöittää nostamalla päästöoikeuksien hintoja ylös. Se parantaisi Fortumin tapaisten yhtiöiden kannattavuutta, aivan samoin kuin kymmenen vuotta sitten.

”Jos päästöille saadaan kunnon hinta, ja samalla uusiutuva tuotanto tehostuessaan pärjää pienemmillä tuilla, silloin voidaan päästä tilanteeseen, jonka kanssa voi elää”, Lundmark sanoo.

Runsaasti omistamansa vesivoiman lisäksi Fortumia on alkanut kiinnostaa muukin uusiutuva energia, kuten tuuli, bio ja myöhemmin aurinko. Tuettuun tuotantoon ei kuitenkaan yhtiössä haluttaisi mennä.

Myös ydinvoima pysyy Lundmarkin mukaan pitkään osana energiajärjestelmää, ainakin Suomessa.

Sitä koskeva päätös odottaa myös Fortumin johdon pöydällä, ja se osuu Lundmarkin asettamaan 2–3 vuoden investointipäätösten aikahaarukkaan.

Fortumin pitää päättää, mitä tehdään Loviisan ydinvoimalalle, jonka kaksi reaktoria saavuttavat käyttöikänsä pään vuosina 2027 ja 2030.

Mikäli laitosta ei ajeta alas tai haeta käyttöajan pidennystä, pitäisi hakea valtioneuvostolta lupa korvaavan ydinvoimalan tai voimaloiden rakentamiselle.

Fortum päätyi monien vaiheiden jälkeen jo pieneksi osakkaaksi Fennovoimaan. Kysymys kuuluu, olisiko nykyinen hallitus halukas myöntämään vielä uusia ydinvoimalupia.

Loviisan nykyiset kaksi reaktoria olisivat korvattavissa yhdellä tuhannen megawatin reaktorilla.

Tämän hetken ison kassan haastetta myönteinen Loviisa-päätös ei poistaisi. Uutta reaktoria alettaisiin rakentaa 2020-luvun alussa, ja suurin osa laskusta lankeaisi yhtiölle vasta vuosikymmenen lopulla.

Jos Pohjoismaista ja EU:sta ei löydy investoitavaa, Lundmark vihjaa, että kasvussa olevia markkinoita löytyy kauempaa, kehittyvistä maista.

”Mutta siellä on omat riskinsä. Mihinkään haulikkoammuntaan emme lähde.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat