Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jos Afrikka teollistuisi?

Talous
 
Sami Sillanpää
Sami Sillanpää Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n ulkomaantoimittaja.

Kehityskulku vaikutti hyvin epätodennäköiseltä 30 vuotta sitten. Se, että vähän kehittyneestä ja kommunistisesta Kiinasta tulisi teollisuusjätti, maailman tehdas.

Niin siinä kävi.

Nykyisin Kiina rahoittaa Afrikan teollistumista, tai ainakin sen yrittämistä. Afrikka on maailman vähiten teollistunut maanosa. Sen 54 valtiossa on yli miljardi ihmistä, hieman vähemmän kuin Kiinassa.

Afrikan väestö kasvaa rajusti. Iso kysymys koko maailmalle on, pystyvätkö Afrikan maat luomaan korkeamman jalostusasteen yritystoimintaa, joka luo suuren määrän työpaikkoja.

Se on vaikeaa, mutta Afrikalla on siihen ensimmäinen kunnon mahdollisuus vuosikymmeniin.

Afrikka ei ole maa, eivätkä sen erilaiset valtiot kehity samoin.

Moni Afrikan maa on teollisuuspyrkimyksissään ottanut Kiinasta oppia. Koko maa ei teollistu kerralla, mutta osaamiskeskukset voivat ajaa muutosta. Eli tarvitaan erikoistalousalueita, teollisuuspuistoja ja yrityshautomoita.

Näitä kaikkia on viime vuosina tehty esimerkiksi Itä-Afrikassa, jossa merkit orastavasta teollistumisesta ovat lupaavimpia. Siellä Etiopia ja Ruanda matkivat Kiinan autoritaarisen ja toimeliaan hallinnon mallia. Kenia luo itsestään uuden teknologian keskusta. Tansaniassa ja Mosambikissa maakaasuvarat ajavat muutosta.

Ylipäänsä Afrikka tarvitsee parempia teitä, rautateitä ja satamia. Kiinan valtava rahoitus tukee näitä hankkeita. Perjantaina se lupasi noin 55 miljardia euroa lisää Afrikan maille.

Länsimaiden kiinnostus Afrikan infrastruktuuriin ja teollistumiseen tyssäsi siirtomaavallan päättymiseen vuosikymmeniä sitten. Länsimaisia yrityksiä tietenkin toimi joka puolella Eurooppaa – ja viime vuosien talousbuumien myötä yhä enemmän.

Kukin yritys kuitenkin keskittyy omiin liiketoimiinsa.

Kiinan voima on erilainen, koska useimmissa sen suuryrityksissä on valtio mukana.

Euroopan valtioiden toimet keskittyvät usein köyhyysprojekteihin ja vaikkapa koulutukseen, joilla voidaan vahvistaa yhteiskunnan perusrakenteita. Muutos on kuitenkin hitaampaa.

Voisiko useampi Afrikan maa 30 vuoden päästä olla teollistunut? Voisi. Se on vain yhtä epätodennäköistä kuin Kiinassa oli.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat