Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen Pankki: Malttia asuntolaina­markkinoille

Talous
 
Jarmo Stenmark / Lehtikuva
Kotitalouksien lainakanta on suurentunut pitkään talouden kasvuvauhtia nopeammin, Suomen Pankki varoittaa.
Kotitalouksien lainakanta on suurentunut pitkään talouden kasvuvauhtia nopeammin, Suomen Pankki varoittaa. Kuva: Jarmo Stenmark / Lehtikuva

Suomen Pankki varoittaa rahoitusvakausarviossaan asuntolainamarkkinoiden ylikuumenemisesta ja kotitalouksien velkaantumisesta. Näiden hillitsemiseksi enimmäislainan määrä pitäisi suhteuttaa lainanottajan tuloihin.

Suomen Pankin mukaan Suomen rahoitusjärjestelmän riski on talouden heikon tilan lisäksi kotitalouksien velka. Kotimaisen rahoitusjärjestelmän riskit kasvavat, mikäli pieninä pysyneet luottotappiot alkavat kasvaa.

Kotitalouksien lainakanta on suurentunut pitkään talouden kasvuvauhtia nopeammin. Uusien nostettujen asuntolainojen euromäärä on lisääntynyt, ja samalla pankit ovat myöntäneet lyhennysvapaita ja lisänneet joustoja lainanhoidossa.

Asuntolaina-aikojen pidentyminen ja lyhentämättömien asuntolainojen yleistyminen poikkeuksellisen keveän rahapolitiikan oloissa lisäävät asuntomarkkinoiden riskejä.

Korkotason säilyessä matalana velanhoitokulut pysyvät hallinnassa, mutta Suomen Pankki varoittaa, että korkotason nousu lisäisi kotitalouksien haavoittuvuutta nopeasti.

Rahoitusjärjestelmän vakaudesta Suomessa vastaava Finanssivalvonta on voinut vuoden 2015 alusta alkaen asettaa neljännesvuosittain pankeille korkeintaan 2,5 prosentin suuruisen lisäpääomavaatimuksen.

Sitä on käytetty kerran. Heinäkuussa Finanssivalvonta asetti neljälle luottolaitokselle lisäpääomavaatimuksen. Se tulee voimaan tammikuussa.

Vaikka pankkien tila on heikosta taloustilanteesta huolimatta vakaa, Suomen Pankin mukaan pankit ovat haavoittuvia asuntomarkkinoiden ongelmien suhteen. Pankkien puskurit asuntoluottotappioiden varalta ovat verrattain pienet.

Suomen Pankin mukaan asuntolainojen lainakatolla ja riskipainojen korotuksella voidaan tukea pankkien kestokykyä. Riskipainojen tulisi kattaa myös asuntoluotonantoon liittyvät järjestelmäriskit.

Suomen Pankin mukaan viranomaisille tulisi luoda valmiudet rajoittaa paitsi uusien asuntolainojen enimmäiskokoa suhteessa lainanottajan velanhoitokykyyn myös laina-aikojen pituutta, ja asettaa vaatimuksia lainojen lyhentämiselle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat