Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalainen tupakkayhtiö muuttui vaivihkaa maailman­laajuiseksi urheilujätiksi ja kasvaa vahvasti

Talous
 
Lucas Jackson / Reuters, Mitja Smid Bricelj
Tennistähti Serena Williamsilla on sponsorisopimus Amer Sportsin omistaman Wilsonin kanssa, suomalaisella alppihiihtäjällä Victor Malmströmilla puolestaan urheiluvälinemerkki Atomicin kanssa.
Tennistähti Serena Williamsilla on sponsorisopimus Amer Sportsin omistaman Wilsonin kanssa, suomalaisella alppihiihtäjällä Victor Malmströmilla puolestaan urheiluvälinemerkki Atomicin kanssa. Kuva: Lucas Jackson / Reuters, Mitja Smid Bricelj
Fakta

Omistuksesta puolet Suomessa

 Amer Sportsin pääkonttori on Helsingissä, mutta yrityksen liki 8 000 työntekijästä on Suomessa vain vajaat 500.

 Yhtiön osakkeenomistuksesta Suomessa on noin puolet.

 Yrityksellä on yhdeksän päätuotemerkkiä, joista Suomessa on syntynyt sykemittareita valmistava Suunto.

 Amer Sportsin liikevaihto oli viime vuonna 2,2 miljardia euroa. Liikevaihto on kasvanut tasaisesti vuodesta 2009, jolloin se oli 1,5 miljardia.

Maailmalla menestyvät kuluttajatuoteyhtiöt ovat Suomessa vähissä – ja yrityksistä kenties merkittävin tunnetaan kotimaassaan huonosti.

Amer Sports on noussut jo Suomen 16. arvokkaimmaksi pörssiyhtiöksi. Entinen tupakanvalmistaja on tehnyt täyskäännöksen ja myy ihmisille terveellistä elämäntapaa.

Salomonia, Atomicia, Suuntoa ja muita Amerin urheilu- sekä ulkoilumerkkejä myydään maailmalla jo yli kahden miljardin euron arvosta.

”Uskoisin, että kohdekuluttajat tuntevat meidät oikein hyvin, mutta eivät yritystä siellä takana”, sanoo toimitusjohtaja Heikki Takala puhelimitse Salomonin pääkonttorilta Ranskan Annecystä.

Suomen elinkeinoelämän yksi piirre on, että harva suuri vientiyritys tekee tuotteita suoraan kuluttajille. Kännykkäyhtiö Nokian alamäen jälkeen suomalaisia merkkejä ei enää näy maailman arvokkaimpien brändien listoilla.

Kun Helsingin Sanomat selvitti viime vuonna suurimpia suomalaisomistuksessa olevia kuluttajabrändejä maailmalla, listan 29 merkistä kuusi kuului Amerille. Kuluttajaliiketoimintaa tekevistä yrityksistä Amer on ulkomaiden myynnillä mitattuna suomalaisista yhtiöistä merkittävimpiä – ellei merkittävin.

Samassa kokoluokassa ovat lähinnä vakuutuksia myyvä If, lentoyhtiö Finnair, Nokian Renkaat ja peliyhtiö Supercell. Kauas taakse jäävät esimerkiksi Fiskars, Lindex ja Valio.

Amerin tärkein merkki on Salomon, jonka jalkineita ja vaatteita myydään vuodessa lähes miljardin euron arvosta. Salomonin, kiipeilytuotteita valmistavan Arc’teryxin ja muutaman muun brändin Amer osti kymmenen vuotta sitten Adidakselta 485 miljoonalla eurolla.

Hintaa pidettiin kovana, ja ensimmäisinä vuosina kaupan jälkeen yhtiön myynti hiipui. Salomon ja muut Adidakselta ostetut merkit ovat kuitenkin olleet tärkeimpiä syitä Amerin viime vuosien kasvuun.

”Hankinta on osoittautunut todella hyväksi”, Takala sanoo.

Yhtiö on alkanut tänä vuonna jälleen tehdä yritysostoja. Keväällä yhtiö osti perinteikkään baseballmailamerkin Louisville Sluggerin.

Amerin historiaan liittyy värikkäitä vaiheita. Yhtiö perustettiin vuonna 1950 valmistamaan tupakkaa, mutta Amer on vuosien varrella myös kustantanut kirjoja, tuonut maahan autoja, ollut laivanvarustaja ja omistanut enemmistön Marimekosta.

Tupakasta Amer-yhtymä luopui 2004, jonka jälkeen Amer Sportsiksi nimetty yhtiö on keskittynyt vain urheiluun ja ulkoiluun. Yhtiön tärkeimmät tuoteryhmät ovat tätä nykyä vaatteet ja jalkineet.

Amer on aiemmin markkinoinut itseään ”maailman johtavana urheiluvälineyhtiönä”, mutta markkinajohtajat ovat vielä kaukana. Yhdysvaltalaisen Niken myynti on Ameriin verrattuna noin 13-kertainen.

Kuluva vuosi on sujunut Amerin kannalta hyvin.

Tammi–syyskuussa liikevaihto lisääntyi kuusi prosenttia edellisvuoteen verrattuna, ja yhtiön markkina-arvo on tänä vuonna kasvanut liki puolella noin 3,3 miljardiin euroon.

Toimitusjohtaja Takala kertoo, että erityisen ripeästi yhtiö kasvaa Pohjois-Amerikassa ja Kiinassa.

Pohjois-Amerikan ja Aasian osuus Amerin myynnistä silti on edelleen hieman yli puolet. Keskeisen markkina-alueen Euroopan heikot talousnäkymät eivät pelota Takalaa, sillä ihmiset ovat yhä halukkaampia käyttämään rahaa urheiluun ja ulkoiluun.

”Kuluttajatrendit ovat meille erittäin suotuisia”, Takala sanoo.

Vaikka Amer on suomalainen yritys, sen toiminta Suomessa on melko pientä. Myynnistä Suomen osuus on vain runsas prosentti.

Suomessa yhtiö valmistaa Suunnon sykemittareita. Lisäksi Amerilla on kotimaassaan digitaalisen kehitystyön keskus. Keväällä Amer osti älypuhelimen liikuntasovellusta kehittävän suomalaisen Sports Trackerin.

”Suomessa digitaalisella ja teknologisella puolella on paljon osaamista”, Takala huomauttaa.

Liikunnassa suoritusten mittaaminen erilaisten antureiden avulla on yleistymässä. Amerin omistama Wilson esitteli syyskuussa koripallon, jonka sisällä oleva anturi kerää tietoa pelaajaa varten.

Digitaalisuus on Takalan mukaan yhä tärkeämpi trendi myös urheilussa ja ulkoilussa.

”Siitä tulee meille vähitellen merkittävämpää ja merkittävämpää, eli se on strategisesti erittäin tärkeä kasvualue.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat