Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lähes kaikki suomalaiset asuvat nopean 4g-verkon alueella – operaattoreiden kattavuudessa silti eroja

Talous
 
Tapio Vanhatalo
4G-verkon tukiasema Vantaalla.
4G-verkon tukiasema Vantaalla. Kuva: Tapio Vanhatalo

Viestintäviraston mukaan jo toukokuussa yli 95 prosenttia suomalaisista asuu nopean 4g-mobiiliverkon kuuluvuusalueella. Eri operaattoreiden verkkojen kattavuudessa on kuitenkin eroja.

European communications engineering eli ECE-yhtiön tekemän selvityksen mukaan Elisan verkossa kuuluvuus on niukasti Dna:ta ja Telia-Soneraa parempi. Kun mitataan kuuluvuutta sisätiloissa, ero Elisan hyväksi oli selvä.

ECE tutki kuuluvuutta radiosignaalin tehoa mittaavalla skannerilla 76 kaupungissa ja kunnassa sekä niiden välisillä tieosuuksilla. Tutkimuksen on rahoittanut Elisa.

Operaattorit aloittivat neljännen sukupolven langattomien verkkojen rakentamisen jo viitisen vuotta sitten. Ensin verkot rakennettiin kasvukeskuksiin. 4g:llä tarkoitetaan lte-teknologiaa käyttäviä verkkoja.

Rakennustahti kiihtyi huomattavasti, kun operaattorit saivat vuoden 2014 alusta käyttöönsä 800 megahertsin taajuusalueen. Matalalla taajuusalueella tukiasemia tarvitaan huomattavasti vähemmän kuin korkeammilla taajuuksilla.

4g-verkkoja on rakennettu myös 1800 megahertsin ja 2,6 gigahertsin taajuuksille.

Dna ja Telia Sonera rakentavat Lappiin ja Itä-Suomeen yhteisen 4g-verkon. Sen rakentaminen alkoi toukokuussa.

ECE:n raportin mukaan kaikkien operaattorien 4g-verkon kattavuus on parantunut edellisen mittauksen jälkeen. Se suoritettiin kesällä.

Ulkokuuluvuudessa Elisan jälkeen toiseksi paras oli Telia-Sonera. Sisäkuuluvuudessa Dna:n verkko oli toiseksi paras ja Soneran huonoin.

Elisan oman käsityksen mukaan sen 4g-verkko kattaa jo 97,5 prosenttia suomalaisista.

”Kaiken kaikkiaan tutkimustulokset osoittavat, että operaattorit ovat viime vuosina investoineet paljon verkon rakentamiseen ja kehittämiseen”, toimitusjohtaja Jukka Lempiäinen ECE:stä sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat