Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mediatyöryhmä ehdottaa tukea uutistoimistolle – Ylen pitäisi lisätä ostoja ulkopuolelta

Talous
 
Milla Takala
Mediatyöryhmä ehdottaa, että valtio käyttäisi rahaa suomalaisen digitaalisen uutistoimiston luomiseen. Kuvassa STT-Lehtikuvan toimitus Helsingissä.
Mediatyöryhmä ehdottaa, että valtio käyttäisi rahaa suomalaisen digitaalisen uutistoimiston luomiseen. Kuvassa STT-Lehtikuvan toimitus Helsingissä. Kuva: Milla Takala

Valtion pitäisi käyttää rahaa suomalaisen digitaalisen uutistoimiston luomiseen, ehdottaa median tilaa pohtinut työryhmä.

Uutistoimisto tukisi maakunta- ja paikallislehtien toimintaedellytyksiä. Työryhmän mukaan uutistoimisto voisi ”tuottaa lehtien käyttöön tasokasta faktapohjaista valtakunnallista ja kansainvälistä uutisointia sekä kattavan tapahtuma- ja tiedotetietokannan”.

Rahat voisivat tulla kilpailukyvyn edistämiseen keskittyvistä rahastoista. Työryhmää johtaneen Lappeenrannan teknillisen yliopiston professorin ja Nokian entisen johtajan Anssi Vanjoen mukaan tällaiselle uutistoimiston luomiselle olisi vankka kansallinen intressi.

Yksi vaihtoehto olisi Vanjoen mukaan tukea perinteikästä tietotoimistoa STT-Lehtikuvaa. Yhtiö on joutunut supistamaan viime vuosina toimintaansa, koska useat mediatalot ovat luopuneet STT-Lehtikuvan palvelujen ostamisesta.

Tietotoimiston tukeminen on yksi ehdotuksista suomalaisia mediamarkkinoita pohtineen työryhmän raportissa. Työryhmä luovutti raporttinsa liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerille (kesk) maanantaina.

Berner ei halunnut vielä ottaa kantaa siihen, tulisiko valtion lähteä tukemaan uudentyyppistä digitaalista uutispalvelua.

Kaiken kaikkiaan Berner kommentoi työryhmän listaa toteamalla, että osa toimenpiteistä on Suomen omissa käsissä ja osa vaatii EU-tason päätöksiä. Yleisradion asemaa taas pohtii parlamentaarinen työryhmä.

Media-alan näkymät ovat Suomessa synkistyneet. Digitalisaatio on lisännyt ulkomaista kilpailua, ja alaa on painanut Suomen pitkään jatkunut heikko taloudellinen tilanne. Vanjoen mukaan suomalainen moniarvoinen ja moniääninen media on uhattuna.

Myös Berner korosti, että ”vapaa demokraattinen yhteiskunta tarvitsee moniäänisen median ja tätä arvoa tulee vaalia”.

”Vauhtia on pakko parantaa ja osaamista pakko syventää”, Vanjoki sanoo.

Työryhmä ottaa kantaa myös Yleisradioon. Työryhmä katsoo, että Yle pyrkii pitkälti yleisöjen maksimointiin ja markkinajohtajuuteen, ja tämä strategia vaikeuttaa huomattavasti kaupallisen median toimintaa.

Ylen pitäisi työryhmän mielestä käyttää rahoistaan selvästi suurempi osuus sisältöjen ostamiseen. Tätä nykyä Yle käyttää noin kuusi prosenttia budjetistaan ohjelmien ostamiseen tuotantoyhtiöiltä, mutta osuus pitäisi työryhmän mukaan kasvattaa 30 prosenttiin.

Nykyisellä budjetilla tämä tarkoittaisi sitä, että ostot tuotantoyhtiöstä kasvaisivat 27 miljoonasta eurosta noin 140 miljoonaan euroon vuodessa. Samalla Ylen oma toiminta supistuisi huomattavasti.

”Yle pystyisi ikään kuin stimuloimaan markkinaa ja saamaan aikaan aluskasvillisuutta, joka olisi dynaamista ja sopeutuvaista tässä muuttuvassa kentässä”, Vanjoki sanoo.

Tarkemmin Ylen asemaa pohtii eduskunnassa parlamentaarinen työryhmä, jonka on tarkoitus miettiä Ylen tehtäviä ja rahoitusta.

Työryhmä myös ehdottaa samaa 10 prosentin arvonlisäveroa digitaalisille ja painetuille sisällöille.

Lehtitilausten alv-vapaudesta luovuttiin vuonna 2012. Tätä nykyä digitaalisten sisältöjen verokanta on EU:n direktiivin takia 24 prosenttia ja paperilehtien 10 prosenttia. Suomen pitäisi vaikuttaa EU:ssa, jotta arvonlisäverodirektiiviä muutettaisiin.

Muihin ehdotuksiin kuuluu muun muassa media-alan koulutusmäärien vähentäminen. Journalistisista työpaikoista on viidessä vuodessa hävinnyt kymmenkunta prosenttia. Työryhmä ehdottaa, että osa alan aloituspaikoista muunnetaan täydennyskoulutuspaikoiksi. Myös media-alan yrittäjyyteen tulisi koulutusta suunnata ja ottaa oppia peliteollisuudesta, jossa luodaan ”koukuttavaa käyttäjäkokemusta”.

Mainonnan säätelyä työryhmä purkaisi ja yhdenmukaistaisi niin, ettei se vaihtelisi välineen tai teknologian mukaan. Esimerkiksi Vanjoki otti mietojen alkoholijuomien mainonnan.

Työryhmään kuuluivat Vanjoen lisäksi kirjailija ja Nokian entinen toimitusjohtaja Kalle Isokallio, viestintätoimisto Kreabin toimitusjohtaja ja Yleisradion entinen toimitusjohtaja Mikael Jungner sekä vapaa toimittaja ja Helsingin Sanomien entinen päätoimittaja Reetta Meriläinen.

Helsingin Sanomia julkaiseva Sanoma Media Finland on STT-Lehtikuvan suurin omistaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat