Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Marko Erola tyrmää uudessa kirjassaan sijoituspalveluyhtiöiden palvelut rahanhukkana

Talous
 

Tietokirja Marko Erola: Riski & tuotto. HS Kirjat 2015.

Sijoitusneuvojen antaminen mediassa on kuin varjonyrkkeilyä. Kirjoittaja ei tiedä, kuka oppeja lukee tai millaisin tiedoin ja tarpein. Vielä vaikeampaa on varmistua, onko opeista hyötyä.

Toimittaja ja tietokirjailija Marko Erolan myyntimäärästä voi päätellä, että yhdeksänteen painokseen yltänyt kirja Paras sijoitus (2009) on ollut monelle tärkeä opas. Lisäksi hän on kolumnoinut muun muassa Helsingin Sanomissa 2013–2015, johon kirjoitetut tekstit on nivottu kirjaseksi Riski & tuotto.

HS-kolumneissaan Erola vie lukijaa läpi sijoittamisen ajattomien oppien ja ilmiöiden nasevalla lauseellaan. Hän uskoo, että pitkäjänteisyys kannattaa ja kustannuksia tulee välttää. Usein toistuva vihje on kaikkein tärkein: parasta salkunhoitoa on usein olla tekemättä mitään.

Kirjaan kootuissa kolumneissa sama teema toistuu palveluntarjoajiin nähden: Erola ei näe suomalaisten sijoituspalveluyhtiöiden auttavan asiakkaitaan juuri mitenkään.

Vain passiivisesti markkinoita seuraavat indeksirahastot saavat Erolalta armon. Hän pitää ammattilaisten aktiivisesti hoitamia salkkuja rahanhukkana. Erolan laskelmissa liian harva salkunhoitaja voittaa indeksirahaston pitkällä aikavälillä.

Niin paljon kuin arvostankin Erolan kykyä kiteyttää, tässä teemassa nyanssit tekisivät terää.

Ketä Erola sitten yrittää ojentaa? Suurin osa kolumneista vaikuttaa suunnatun sijoittamista jo harrastaneille, jotka eivät ole miettineet tekojaan loppuun asti.

Pelkkää indeksisijoittamisen hehkuttelua kirja ei ole. Suuri osa kirjasta kuluu suoran osakesijoittamisen neuvomiseen. Se on hämmentävää sikäli, että Erolan pääväitteen mukaanhan edes ammattilaiset eivät voita indeksejä pitkällä aikavälillä.

Esipuheessa Erola perustelee, että suora osakesijoittaminen on ”jännittävää”. Hän neuvoo tekemään pörssiin lyhyen ajan ”täsmäsijoituksia”. Jos tulee tappioita, ne pitää kärsiä heti.

Kuulun Erolan tavoin niihin, joista sijoittaminen on kiehtovaa. Mutta suurelle enemmistölle se ei ole, eikä sen tarvitsekaan. Sijoittaminen on keino tiellä taloudellisiin tavoitteisiin. Sijoitusmarkkinat auttavat suojaamaan säästöjä inflaatiolta ja tuovat kenties hieman lisätuottoa päälle.

Tämä suuri enemmistö ei uskoakseni ajattele sijoituspalveluiden ostamista kummempana kuin auton renkaiden vaihdattamista korjaamolla. Jotain se maksaa, mutta miksi kaikkien pitäisi opetella käyttämään tunkkia – tai sijoittamaan itse.

Murehdin Erolan tavoin sitä, että niin pieni osa sijoitusneuvonnasta on Suomessa riippumatonta. Neuvojien ammattitaidossa on parantamista. Asiakkailta perittyjä palkkioita on varaa pudottaa ja läpinäkyvyyttä lisätä. Puutteet eivät tarkoita, että koko ala olisi mätä, eikä indeksirahastojen olemassaolo sitä, että sijoituspalveluista olisi tullut tarpeettomia.

Kirjoittaja on tutkimusyhtiö Morningstarin analyytikko

sekä teoksen Rahaa rahastoilla (2008) kirjoittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat