Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Öljyn hinta vajosi alimmilleen lähes seitsemään vuoteen

Talous
 

Öljyn ennestäänkin huokea hinta nyykähti maanantaina alimmilleen lähes seitsemään vuoteen. Syynä on dollarin vahvistuminen ja ennen kaikkea perinteisten öljyntuottajamaiden keskinäinen eripura.

Öljyntuottajien Opec-järjestö epäonnistui viime viikolla yrityksissään päättää tuotannon leikkauksista, joilla öljymaat ovat vuosikymmenten ajan säätäneet öljyn hinnan mieleisekseen.

Opec yritti rajoittaa öljyn ylituotantoa perjantaina kokouksessa, jota uutistoimisto Bloomberg luonnehti ”kaoottiseksi.” Kaaosta aiheutti muun muassa Iranin paluu markkinoille länsimaiden pakotteiden päätyttyä.

Brent-laadun raakaöljyn hinta putosi maanantaina alimmilleen sitten helmikuun 2009. Uutistoimisto Reuters kertoi ennen keskiyötä Suomen aikaa sen hinnaksi 40,74 dollaria barrelilta. Perjantaina brent-barrelia kaupattiin vielä 43 dollarilla.

”Vahva dollari ja perjantain Opec-kokouksen vaikutus näkyy markkinoilla”, arvioi brittiläisen PMV Oil Associates -yhtiön öljyanalyytikko ja välittäjä Tamas Varga arvioi Reutersille.

Öljyä tuotetaan tällä hetkellä yli tarpeen, minkä vuoksi hinta on laskenut ja etenkin pienet amerikkalaiset öljyntuottajat ovat pulassa.

Reutersin siteeraamien analyytikoiden mukaan pulasta ei jatkossakaan nousta vanhan ajan malliin eli Opec-järjestön keinoin.

”Öljyn hinta nousee ensi vuonna, mutta se ei enää johdu Opecin kontrollista. Se nouse siksi, että kysyntä kasvaa ja Opecin ulkopuolinen tuotanto vähenee”, kirjoittaa saksalainen Commerzbank raportissaan.

Samaa uumoili ja toivoi maanantaina myös suurimman öljymaan Saudi-Arabian edustaja, Aramco-yhtiön johtaja Amin Nasser.

Ranskalainen Total-yhtiö näkee tulevaisuuden kuitenkin toisin. Sen toimitusjohtaja Patrick Pouyanne ennustaa Reutersille hintojen pysyvän alhaalla, koska öljyä virtaa jatkossakin markkinoille yllin kyllin.

Opecin ulkopuolella ovat muun muassa sellaiset öljymaat kuin Venäjä ja Yhdysvallat.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat