Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Itä-Suomen yliopistossa taas yt-neuvottelut – Savonlinnan opettajankoulutus saatetaan lopettaa

Talous
 
Selina Tuomaala
Savonlinnan opettajankoulutuslaitoksen lakkauttamista suunniteltiin edellisen kerran vuonna 2011. Tuolloin kolme laitoksen opiskelijaa Mikko Puhakka (vas.), Karo Hakkarainen ja Ville Laari kävelivät koulunsa edestä Savonlinnasta Eduskuntatalon portaille Helsinkiin mielenilmauksena kampuksen säilyttämisen puolesta.
Savonlinnan opettajankoulutuslaitoksen lakkauttamista suunniteltiin edellisen kerran vuonna 2011. Tuolloin kolme laitoksen opiskelijaa Mikko Puhakka (vas.), Karo Hakkarainen ja Ville Laari kävelivät koulunsa edestä Savonlinnasta Eduskuntatalon portaille Helsinkiin mielenilmauksena kampuksen säilyttämisen puolesta. Kuva: Selina Tuomaala

Itä-Suomen yliopistossa käynnistyvät jälleen yhteistoimintaneuvottelut, päätti yliopiston hallitus maanantaina. Tavoitteena on vähentää henkilöstöä 200:lla. Järjestyksessään neuvottelut ovat jo kuudennet.

”Opetusministeriö odottaa yliopistoilta rakenteellisia ja toiminnallisia ratkaisuja keväällä käytävissä tulosneuvotteluissa. Koska toimenpiteiden vaikutukset tulevat vasta viipeellä, talouden tasapainottamisen vaatimat toimet täytyy päättää ensi kevään aikana”, rehtori Jukka Mönkkönen sanoo yliopiston tiedotteessa.

Itä-Suomen yliopistoon kohdistuva perusrahoituksen vähennys vuoteen 2015 verrattuna on arviolta 7–9 miljoonaa euroa vuodesta 2016 eteenpäin. Yliopiston vuoden 2016 talousarvio on 1,1 miljoonaa euroa alijäämäinen, tiedotteessa sanotaan.

Yt-neuvottelut koskevat koko yliopiston hallinto- ja tukipalveluissa työskenteleviä henkilöitä lukuun ottamatta apteekin henkilöstöä.

Lisäksi yt-neuvottelut koskevat koko henkilöstöä näissä yksikössä: Aducate, soveltavan kasvatustieteen ja opettajankoulutuksen osasto (Joensuu ja Savonlinna), Savonlinnan normaalikoulu, tietojenkäsittelytieteen laitos (Kuopio ja Joensuu), Koe-eläinkeskus, Karjalan tutkimuslaitos, Matkailualan opetus- ja tutkimuslaitos sekä sosiaali- ja terveysjohtamisen laitos.

”Halusimme nyt rajata jo tässä vaiheessa yksiköt, joita kehittämisen koskee”, rehtori täsmentää.

Erityisessä tarkastelussa on opettajankoulutus. Savonlinnan toimipisteen kohtalo oli esillä viimeksi 2011, jolloin se päätettiin säilyttää tulossopimuksen loppuun asti. ”Tässä on nyt kyse myös laadun parantamisesta. Pitää miettiä opettajankoulutuksen laatua ja vetovoimaa, että onko se parempi, jos jatketaan kahdella paikkakunnalla vai keskitetään se yhteen”, Mönkkönen pohtii.

Ensisijaisesti yt-neuvotteluissa luvataan tarkastella eläkejärjestelyjä, määräaikaisten työsopimusten tarvetta ja tehtäväkuvien muutoksia.

Irtisanomiset, osa-aikaistamiset ja lomauttamiset voivat kohdistua enintään 200 henkeen. Kaikkiaan neuvottelujen piirissä on noin 1  200 henkilöä. Yhteensä henkilöstöä yliopistossa on noin 2 700.

”Teemme kaiken voitavamme, jotta mahdolliset henkilöstövähennykset tapahtuvat eläköitymisten ja muiden keinojen kautta siten, että irtisanomiset, lomautukset ja osa-aikaistamiset voidaan minimoida”, Mönkkönen toteaa.

Mönkkönen muistuttaa, että kyseessä on fuusioyliopisto, mikä hänen mukaansa osin selittää toistuvat yt-neuvottelut. Kun Kuopion yliopisto ja Joensuun yliopisto yhdistyivät vuonna 2010, jäi Mönkkösen mukaan päällekkäistä toimintaa.

Tarkemmat päätökset mahdollisista irtisanomisista tehdään yt-neuvottelujen päätyttyä aikaisintaan maaliskuussa 2016.

Yliopistojen yt-neuvotteluita on käyty tai käydään parhaillaan Helsingin yliopistossa, Aalto-yliopistossa, Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa, Vaasan yliopistossa ja ruotsinkielisessä Åbo Akademissa.

Oikaisu: Alkuperäisessä uutisessa osa kommenteista oli pantu hallintojohtaja Tuomo Meriläisen nimiin, mutta kaikki ovat rehtori Jukka Mönkkösen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat