Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hovioikeus käsittelee uudelleen sisäpiirisyytteet Pohjolan johdannaiskaupoista

Talous
 
Heikki Kotilainen / HS
Pohjola ja OP yhdistyivät vuonna 2006. Epäilyt sisäpiirintiedon väärinkäytöstä juontavat vuoteen 2005, jolloin fuusiota valmisteltiin.
Pohjola ja OP yhdistyivät vuonna 2006. Epäilyt sisäpiirintiedon väärinkäytöstä juontavat vuoteen 2005, jolloin fuusiota valmisteltiin. Kuva: Heikki Kotilainen / HS

Helsingin hovioikeus käsittelee uudelleen kaksi syytettä, jotka liittyvät epäiltyyn törkeään sisäpiirintiedon väärinkäyttöön vakuutusyhtiö Pohjolan johdannaisilla. Korkein oikeus kumosi tiistaina kaksi hovioikeuden tuomiota ja palautti ne uudelleen hovioikeudessa käsiteltäväksi.

Tapauksen tausta on vuodessa 2005, jolloin Osuuspankkien keskuspankki OKO valmistautui hankkimaan enemmistön Pohjolan osakkeista. Yhdessä Suomen suurimmista finanssijärjestelyistä syntyi nykyinen OP eli entinen OP-Pohjola.

Helsingin hovioikeus hylkäsi 2013 kolme syytettä, joiden mukaan finanssifuusion neuvonantajana toiminut asianajaja oli luovuttanut sisäpiirintietoa miehelleen. Syytteessä olivat asianajaja sekä hänen miehensä ja tämän ystävä, jotka yhdessä olivat hankkineet Pohjolan osakeoptioita.

Syyttäjän ja poliisin mukaan asianajaja olisi antanut miehelleen sisäpiirintietoa tulevasta kaupasta. Hovioikeuden mukaan syyttäjä ei kuitenkaan kyennyt näyttämään väitettään toteen.

Hovioikeuden mukaan näytöksi sisäpiirintiedon antamisesta ei riittänyt se, että osapuolet olivat naimisissa ja asuivat yhdessä. Oikeus katsoi myös, ettei syyttäjä ollut kyennyt sulkemaan pois mahdollisuutta, että päätös ostaa optioita olisi perustunut muuhun kuin asianajajalta väitetysti saatuihin tietoihin.

Käräjäoikeus oli heinäkuussa 2011 tuominnut syytetyt ehdollisiin vankeusrangaistuksiin törkeästä sisäpiirintiedon väärinkäytöstä sekä menettämään 370 000 euroa rikoshyötynä valtiolle. Syytetyt kuitenkin valittivat hovioikeuteen, jossa syytteet hylättiin.

Syytteessä ollut asianajaja oli mukana valmistelemassa kauppaa myyjän eli Ilmarisen neuvonantajana.

Korkein oikeus piti ennallaan entisen asianajajan saaman vapauttavan tuomion, joka sai lain voiman. Hänen miehensä ja miehen ystävän osalta korkein oikeus kumosi tuomiot. Hovioikeus ottaa ne uudelleen käsiteltäväksi.

Korkeimman oikeuden mukaan asianajajan tuomitsematta jättäminen ei tarkoita sitä, että myös hänen miehensä ja miehen ystävä pitäisi jättää tuomitsematta. Sisäpiirintietoa on voinut tulla muualtakin.

Korkeimman oikeuden mielestä hovioikeuden pitää vielä ottaa kantaa siihen, millainen näyttö riittää asianajajan miehen ja tämän ystävän tuomitsemiseen tai vapauttamiseen. Samalla he saavat vielä tilaisuuden puolustaa itseään hovioikeudessa.

Hovioikeudessa puitiin aikoinaan myös sitä, voitiinko syyte ylipäätään tutkia Suomessa, kun optiokauppa oli selvitetty Tukholman pörssissä. Hovioikeuden enemmistö kuitenkin katsoi, että asia voitiin tutkia Suomessa.

Myös Korkein oikeus tuli tiistaina ennakkopäätöksessään samalle kannalle.

Toinen syytetyistä oli vedonnut myös siihen, että hän oli ollut Italiassa, kun hän oli ohjeistanut Sveitsissä olevan meklarinsa hankkimaan optiot. Korkeimman oikeuden mukaan rikos oli tehty tästäkin huolimatta Suomessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat