Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Öljy halpeni alle 40 dollariin barrelilta - yhtä halpaa viimeksi seitsemän vuotta sitten

Talous
 
CHINA STRINGER NETWORK
Öljynporauslauttaa rakennettiin Kiinan Qingdaossa marraskuussa.
Öljynporauslauttaa rakennettiin Kiinan Qingdaossa marraskuussa. Kuva: CHINA STRINGER NETWORK

Raakaöljy oli tiistaina iltapäivällä hieman ennen kello 16 Suomen halvempaa kuin kertaakaan lähes seitsemän vuoden aikana. Pohjanmeren Bren-viitelaadun hinta halpeni 39,94 dollariin barrelilta.

Viimeksi barreli Brent-viitelaadun raakaöljyä on maksanut alle 40 dollaria helmikuussa 2009 kansainvälisen rahoitusmarkkinoiden kriisin kärjistyttyä.

Barreli on öljykaupan mittayksikkö. Sen tilavuus on 159 litraa. Kesällä 2014 barreli Brent-viitelaadun raakaöljyä maksoi yli 110 dollaria.

Merkittävin syy öljyn halpenemiseen viime päivinä on se, että öljynviejävaltioiden yhteistyöjärjestö Opec ei saanut viime viikolla sovintoa aikaa tuotannon enimmäismäärästä.

Jos öljyntuotannon tarjontaa vähennettäisiin tai estettäisiin tarjonnan lisääntyminen, hinta alkaisi mitä todennäköisimmin nousta.Tarjontaa on lisännyt se, että Iran ja Irak aikovat lisätä tuotantoaan.

Uutistoimisto Reutersin mukaan raakaöljyn tarjonta on päivittäin kaksi miljoonaa barrelia enemmän kuin sen kulutus. Reutersin mukaan investointipankki Goldman Sachsin arvioi raakaöljyn voivan halveta 20 dollariin barrelilta, koska varastot täyttyvät ylituotannon takia.

Kuluttajahintoihin raakaöljyn halpeneminen vaikuttaa viipeellä, koska öljykauppaa käydään futuureilla.

Futuuri on sopimus, jossa sitoudutaan ostamaan ja myymään tulevaisuudessa tietty määrä hyödykettä ennalta määrättynä ajankohtana sopimuksessa sovittuun hintaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat