Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pariisin kokoukselta penätään hintaa hiilelle – ”Hinta auttaa määrittämään toimintaa markkinoilla”

Talous
 
Jason Lee / Reuters
Kiinan hiilidioksidipäästöt kasvoivat hyvin nopeasti 2000-luvun alussa. Maa on tuottanut viime vuosina yli viidenneksen kaikista maapalloa lämmittävistä kaasuista. Tänä vuonna päästöjen lisääntyminen on ympäristöjärjestö Greenpeacen mukaan pysähtynyt.
Kiinan hiilidioksidipäästöt kasvoivat hyvin nopeasti 2000-luvun alussa. Maa on tuottanut viime vuosina yli viidenneksen kaikista maapalloa lämmittävistä kaasuista. Tänä vuonna päästöjen lisääntyminen on ympäristöjärjestö Greenpeacen mukaan pysähtynyt. Kuva: Jason Lee / Reuters

Pariisi. Pariisin ilmastokokoukseen saapuneet elinkeinoelämän vaikuttajat ovat julistuksissaan yhtä mieltä. Hiilidioksidin hinnoittelu on ainoa järkevä tapa jakaa ilmastonmuutoksen haittojen kustannuksia ja saada päästövähennykset aikaan halvemmalla.

”Emme rakasta hiilidioksidiveroa, mutta hinta auttaa määrittämään toimintaa markkinoilla. Hiilen tehokas hinnoittelu olisi meille paras ohjauskeino päästöjen vähentämiseen”, sanoo Arne Eik, Statoilin ilmastopoliittinen asiantuntija Pariisin ilmastokokouksessa.

Artikkeliin liittyvät

Kaasu- ja öljy-yhtiö Statoil on jo pitkään maksanut Norjassa hiilidioksidiveroa tuottamastaan hiilidioksidista. Yritys asettaakin investointipäätöksissään Eikin mukaan 50 Yhdysvaltain dollarin hinnan kullekin hiilidioksiditonnille.

”Hinnan ei tarvitse olla juuri 50 dollaria, mutta jokin sen pitää olla, jotta saamme varmuutta pitkän aikavälin päätöksiin.”

Samanlaisia toiveita on myös Suomen energiateollisuudella ja elinkeinoelämällä.

”Eurooppalaiset yritykset ovat tietysti kiinnostuneita siitä, että kilpailuasetelma on mahdollisimman reilu ilmastokustannusten osalta”, sanoo Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) asiantuntija Kati Ruohomäki.

Tällä hetkellä hiilidioksidin hinnoittelussa on kaksi päämallia: päästökauppa ja hiilivero. Suomessa käytössä ovat molemmat mallit. Suomi kuuluu EU:n päästökauppaan ja verottaa hiilidioksidia muiden muassa liikenteessä ja lämmityspolttoaineissa.

Euroopan unionin päästökauppa on ollut toiminnassa 10 vuotta, ja nyt suunnitellaan muutoksia vuonna 2021 alkavalle seuraavalle kaudelle. Ensi vuoden aikana uudella päästödirektiivillä yritetään saada kuriin EU:n päästökaupan perusongelmaa: kiintiön liian halpaa hintaa. Tonni hiilidioksidia maksaa nyt noin kahdeksan euroa.

”Yli 20 euron tonnihinnalla on jo merkittäviä vaikutuksia yritysten toimintaan”, sanoo Pariisin kokoukseen osallistuva Energiateollisuuden energia- ja ilmastoasiantuntija Joona Turtiainen.

Yritykset toivovat, että Pariisin ilmastosopimukseen sisältyisi edes jokin viittaus markkinamekanismin mahdollisuuteen hiilen hinnoittelussa. Kaikkien maailman maiden on kuitenkin vaikea päästä asiasta kompromissiin.

”Hiilen hinnoittelu ei kaadu siihen, jos sopimuksesta ei löydy asiasta mainintaa. Mutta sellainen toisi kunnianhimoa järjestelmien perustamiseen”, Turtiainen sanoo.

Tämän hetken kiinnostavin päästökauppahanke on meneillään Kiinassa. Kiina aikoo laajentaa seitsemän kokeilualueensa kaupan kansalliseksi vuonna 2017. Silloin päästökaupan piirissä on jo merkittävä osa maailman hiilidioksidipäästöjä.

Seuraava askel on yhdistää alueellisia päästökauppoja globaaliksi malliksi.

Päästökauppa- ja energiakonsulttiyritys Greenstream Networkin asiantuntija Karl Upston-Hooper ei näe, että Kiinasta tulisi varteenotettava päästökauppakumppani ainakaan lähiaikoina.

”EU:n päästökaupan pystyy lähivuosina yhdistämään esimerkiksi järjestelmään Etelä-Koreassa, jossa on toimiva demokratia. Kiinan järjestelmä on vielä sisäinen malli, jossa pikemminkin vaihdetaan kiintiöitä kuin varsinaisesti toimitaan päästömarkkinoilla.”

EU:n ja Australian päästökauppojen yhdistäminen oli jo pitkällä, kunnes Australiaan valittu uusi hallitus purki järjestelmän.

”Tämä on ongelma. Markkinajärjestelmässä pitäisi pystyä luottamaan pitkän aikavälin toteutukseen. Yritys tarvitsee näkymän 40–50 vuotta eteenpäin investointipäätöstensä turvaksi.”

Globaalia päästökauppaa Upston-Hooper pitää lopulta mahdottomana.

”Todennäköisempi kehityskulku on muutaman toimijan keskinäiset markkinat.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat