Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU vaatii: Nettitelevision sisältöä pitää voida katsella myös ulkomaanmatkoilla

Talous
 
Vesa Moilanen / Lehtikuva
Netflixin suomalainen asiakas voi katsella elokuvia ja tv-sarjoja tällä hetkellä vain kotimaassa.
Netflixin suomalainen asiakas voi katsella elokuvia ja tv-sarjoja tällä hetkellä vain kotimaassa. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Netflixin, HBO:n ja muiden suoratoistopalveluiden sisältöä voi katsella myös ulkomaanmatkoilla vuonna 2017, jos EU-komission keskiviikkona julkistama asetusehdotus toteutuu. Komissio haluaa, että kuluttajalla on pääsy verkossa ostamaansa elokuva-, musiikki-, peli- ja kirjasisältöön myös silloin, kun hän on matkalla toisessa EU-maassa.

Tällä hetkellä tämä ei useinkaan ole mahdollista. Esimerkiksi Netflixin suomalainen asiakas voi katsella elokuvia ja tv-sarjoja vain kotimaassa. Kun Netflixin hollantilainen tilaaja matkustaa Saksaan, hän voi katsella vain Netflixin saksalaisasiakkaille tarkoitettua sisältöä. Puolassa hänen Netflix-tilinsä ei toimi lainkaan, koska Puolassa ei ole tarjolla Netflixiä.

Kun HBO:n suoratoistopalvelua tilaava suomalaisasiakas matkustaa lomalle Italiaan ja yrittää käyttää siellä samaa palvelua, hän saa viestin, jonka mukaan palvelu on käytettävissä vain Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa ja Suomessa.

Samanlaisia rajoituksia on esimerkiksi Skyn ja Viasatin palveluissa.

”Ihmisten, jotka ostavat sisältöä laillisesti – elokuvia, kirjoja, jalkapallo-otteluita, tv-sarjoja – täytyy voida kuljettaa sitä mukanaan kaikkialla Euroopassa”, digitaalisista sisämarkkinoista vastaava komissaari Andrus Ansip sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Asetusehdotus on ensimmäinen askel komission tavoitteesta luoda EU:hun digitaaliset sisämarkkinat. Tähän asti jäsenmaissa ei ole tiedetty, millaisia konkreettisia ehdotuksia komissiolta on tulossa.

Komissio ei ole käynyt valmisteluaikana minkäänlaisia keskusteluja jäsenvaltioiden kanssa, ja asetusehdotusta on varjeltu tarkasti julkisuudelta.

Koska kyse on asetuksesta eikä direktiivistä, se tulee voimaan jäsenmaissa sellaisenaan ilman, että siitä tarvitsee säätää lakia. Komission asetusehdotus pitää kuitenkin hyväksyä EU-parlamentissa.

Opetus- ja kulttuuriministeriössä aletaan nyt perehtyä komission ehdotukseen. Virkamieslähde kuvaa ehdotuksen sisältöä jossain määrin eriskummalliseksi ja yllättäväksi: toisaalta digisisältöjen käyttö matkustettaessa helpottuu, mutta toisaalta esitys näyttää kieltävän esimerkiksi suoratoistopalvelujen ostamisen toisesta maasta.

Toteutuessaan asetus saattaa myös vaikeuttaa sellaisten tv-yhtiöiden toimintaa, jotka haluavat operoida vain yhdessä maassa.

Moni suomalainen kuluttaja on odottanut mahdollisuutta päästä käyttämään myös sellaisia sisältöjä, joita esimerkiksi Netflix tai HBO tarjoavat muissa maissa mutta eivät Suomessa. Tällä hetkellä nämä yhtiöt käyttävät niin sanottua geoblokkausta ja myyvät erilaista sisältöä eri maissa.

Keskiviikkona julkistettu asetusehdotus ei puutu geoblokkaukseen.

Opetus- ja kulttuuriministeriössä aletaan lausuntokierroksen jälkeen valmistella Suomen kantaa komission esitykseen.

HS kertoi EU:n digitaalisista sisämarkkinoista tiistaina.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat