Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Öljyn halpeneminen on myrkkyä Venäjälle – jos talous pysähtyy itänaapurissa, Suomi on pulassa

Talous
 
Nick Oxford / Reuters
Öljyä pumpattiin syyskuussa auringonlaskussa Oklahomassa Yhdysvalloissa.
Öljyä pumpattiin syyskuussa auringonlaskussa Oklahomassa Yhdysvalloissa. Kuva: Nick Oxford / Reuters
Fakta

Laadun mittari

 Viitelaatu määrittelee sen, kuinka tiheää raakaöljy on 15,6 celciusasteen lämpötilassa ja mikä on sen rikkipitoisuus.

 Kevyet ja vähärikkiset raakaöljyt, joista yksi on Pohjanmeren Brent, ovat kalliimpia kuin raskaammat ja rikkipitoisemmat raakaöljyt.

 Mitä raskaampaa ja runsasrikkisempää raakaöljy on, sitä enemmän se edellyttää jalostamista. Siksi ne ovat myös halvempia.

Öljyn voimakas halpeneminen vaikuttaa usealla eri tavalla talouteen.

Tiistaina barreli Pohjanmeren Brent-viitelaadun raakaöljyä maksoi ensi kerran sitten helmikuun 2009 alle 40 dollaria. Keskiviikkoiltana kello 22 Suomen aikaa hinta oli 40,2 dollaria barrelilta, mutta se on yhä poikkeuksellisen matalalla tasolla. Barreli on öljykaupan mittayksikkö. Sen tilavuus on 159 litraa.

Öljyn halpeneminen johtuu useista eri tekijöistä, ja se myös vaikuttaa eri tavoin. Venäjälle öljyn halpeneminen on myrkkyä. Jos taantuma Venäjällä pahenee, vaikuttaa se myös Suomen talouteen.

Venäjä

Venäjä on yksi maailman suurimmista öljyntuottajista. Öljyn halpeneminen on heikentänyt myös ruplan ulkoista arvoa, mikä aiheuttaa Venäjälle ongelmia.

Tuontituotteet kallistuvat ja inflaatio eli raha ostovoiman heikkeneminen kiihtyy.

Venäjän federaation tuloista noin puolet muodostuu öljyn ja kaasun tuotantoveroista ja vientitulleista.

”Venäjän kannalta hyvä asia on, että öljy on halventunut ruplissa huomattavasti vähemmän kuin dollareissa”, sanoo Suomen Pankin Venäjän talouteen erikoistunut tutkija Laura Solanko.

Venäjän federaation talousarvio on rakennettu sen oletuksen varaan, että öljyn hinta olisi 50 dollaria barrelilta.

”Jos öljyn hinta pysyy pitkään alle 50 dollarissa, budjetin alijäämä olisi paljon nykyistä suurempi. Se tarkoittaisi, että reservirahaston varat loppuisivat ensi vuonna, mitä Venäjä ei missään tapauksessa salli.”

Venäjä on rahastoinut öljy- ja kaasukaupan tulojaan reservirahastoon ja kansallisen hyvinvoinnin rahastoon. Jälkimmäisellä valtio pyrkii turvaamaan eläkkeiden maksamisen tulevaisuudessa.

Reservirahastossa oli joulukuun alussa varoja 60 miljardia dollaria ja kansallisen hyvinvoinnin rahastossa marraskuun alussa 72 miljardia dollaria.

”Jos Venäjä joutuu öljyn halpenemisen ja kasvavan alijäämän takia supistamaan julkista kulutusta, palkat ja eläkkeet eivät kasvaisi ja yksityinen kulutus romahtaisi. Vaarana olisi talouden pysähtyminen”, Solanko sanoo.

Energiamarkkinat

Energiamarkkinoilla halpa öljy vaikuttaa monin eri tavoin. Periaatteessa sähkön hinnan pitäisi laskea, kun öljy halpenee. Öljyn halpeneminen aiheuttaa myös muiden fossiilisten polttoaineiden halpenemisen, jolloin sähköä on taloudellisesti kannattavaa tuottaa kivihiilellä ja maakaasulla.

Energiatalouteen erikoistuneen Aalto-yliopiston taloustieteen professorin Matti Liskin mukaan Pohjoismaissa asetelma on muuttunut.

”Tuulivoima vastaa nykyisin viittä prosenttia Pohjoismaiden sähköntuotannosta. Julkisella rahoituksella tuetun tuulivoiman osuus on nykyisin sama viisi prosenttia kuin öljyn, kivihiilen ja maakaasun osuus oli aikaisemmin. Siksi polttoaineiden hinnanmuutokset eivät Pohjoismaissa vaikuta sähkön hintaan samassa määrin kuin aikaisemmin”, Liski sanoo.

Hänen mukaansa öljyn hinnanmuutosten syy-seuraussuhteita on hyvin vaikea selvittää.

”Suuret perinteiset öljyntuottajat haluavat kenties antaa viestin, että ne voivat tarvittaessa pitää öljyn halpana hyvin pitkään ja nostaa muiden tuotantotapojen investointikynnystä.”

Liuskekaasun ja -öljyn tuottaminen tuskin voi olla kannattavaa, jos öljy maksaa alle 50 dollaria barrelilta. Pitämällä öljyn poikkeuksellisen edullisena suuret öljynviejävaltiot estävät muiden muulla tavoin tuotetun energian markkinaosuuden kasvamisen.

”Toisaalta on lähes varmaa, että liuskekaasun ja -öljyn tuotanto kasvaa välittömästi, kun öljy alkaa taas kallistua.”

Suomi

Raakaöljyn halpenemisen takia polttoaineiden kuluttajahinnat halpenevat ajan mittaan. Se tarkoittaa, että kuluttajilla pitäisi olla varoja muuhun kulutukseen. Jos kulutus lisääntyy, se piristää talouskasvua.

”Tyypillisesti 3–4 prosenttia bruttokansantuotteesta käytetään öljyn ostamiseen. Öljyn halpenemisen elvyttävä vaikutus talouteen on kovin pieni”, sanoo Liski.

Raakaöljyn voimakas halpeneminen ei Suomessa myöskään siirry kuluttajahintoihin yhtä suoraviivaisesti kuin monissa muissa valtioissa. Yhtenä syynä siihen on polttoaineiden kireä verotus.

Taantuman paheneminen Venäjällä olisi myrkkyä Suomen taloudelle, sillä Venäjä on yhä Suomen viidenneksi suurin kauppakumppani. Viime vuonna Venäjän osuus Suomen kokonaisviennistä oli runsaat kahdeksan prosenttia ja tänä vuonna arviolta kuusi prosenttia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat