Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ministeri Toivakka tapasi Teheranissa yrittäjänaisia – koulutus on Iranin naisten valtti

Talous
 
Sami Kero / HS
Saloome Ghorbani ja Sarah Zamanian tapasivat suomalaisen kauppavaltuuskunnan edustajia Teheranissa. Suomalaiset antoivat heille Marimekon tuotteita.
Saloome Ghorbani ja Sarah Zamanian tapasivat suomalaisen kauppavaltuuskunnan edustajia Teheranissa. Suomalaiset antoivat heille Marimekon tuotteita. Kuva: Sami Kero / HS

Teheran. Ovi sulkeutuu, eikä sen toiselle puolelle ole yhdelläkään pukumiehellä asiaa. Nyt alkaa naistentunti.

Tämä on ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakan (kok) iranilaisille naisyrittäjille ja -työntekijöille Teheranin-matkallaan järjestämä aamiaistilaisuus. Kabinettiin kokoontuu parikymmentä huivipäistä naista, puolet suomalaisia, puolet iranilaisia.

Toivakka on järjestänyt tällaisia vain naisille suunnattuja keskustelutilaisuuksia muillakin virkamatkoillaan, esimerkiksi marraskuussa Saudi-Arabiassa.

Minuuttiaikataululla puksuttavassa ohjelmassa aamiaishetkelle on varattu kokonainen tunti.

Iranissa on vanhoillinen uskonnollinen pappisvalta, joka pitää yllä perinteisiä sukupuolirooleja. Lainsäädännössä naiset ovat räikeästi huonommassa asemassa.

Naisia ei silti haluta sulkea kotiin. Naiset ovat Iranin työelämässä melko hyvin edustettuina. Iranissakin naisten valtti on koulutustaso, ja yliopisto-opiskelijoista enemmistö on naisia.

Silti myös Iranissa koulutetut naiset katoavat matkan varrella johonkin. Työntekijöissä naisia on miehiä merkittävästi vähemmän ja johtopaikoilla enää mitättömästi.

Tässä on kuitenkin Iranin naisjohtajista yksi.

Iranissa on paljon miehiä ja naisia, jotka eivät vanhojen kohteliaisuussääntöjen perusteella halua kätellä vastakkaisen sukupuolen edustajia, mutta Seyedeh Fatemeh Moghimi ojentaa kätensä kursailematta. ”Kauanko se haastattelu kestäisi? Tässä on vähän kiire.”

Moghimilla on perustamansa laivaus- ja kuljetusyrityksen palkkalistoillaan yli 200 ihmistä.

”Minulla on rekkakortti, ja jos tarve vaatii, ajan joskus itsekin”, hän sanoo. ”Mies tai nainen, yksi lysti, ei siinä mitään eroa ole.”

Moghimi on paitsi yrityksensä toimitusjohtaja myös tekniikan tohtori.

Moghimi on Teheranin kauppakamarin jäsen, ja hän sanoo tavanneensa tänä vuonna ennen suomalaisia ainakin 15 ulkomaista kauppavaltuuskuntaa.

Koko maailma haluaa päästä osalliseksi Iranin markkinoista, jotka alkavat avautua heti, kun kansainvälinen ydinenergiajärjestö IAEA toteaa Iranin täyttäneen velvollisuutensa ydinohjelmansa rajoittamiseksi.

Markkinat avautuvat todennäköisesti alkuvuodesta. Se on Moghimin mielestä erittäin hyvä.

”Iranin pitää avautua, jotta saamme taloutemme kuntoon”, Moghimi sanoo. ”Mutta pakotteet eivät ole koskeneet vain Iraniin, vaan myös muuhun maailmaan. Se on lose-lose-tilanne, joka on vihdoin muuttumassa win-win-tilanteeksi.”

Moghimi sanoo, että Suomi on erottunut muiden joukosta hyvin. ”On hyvä, että Suomen ulkomaankauppaministeri on nainen”, Moghimi sanoo. ”Annoin Toivakalle lahjaksi kirjoittamani kirjan.”

Mistä tilaisuudessa oikein puhuttiin?

”Vaihdoimme tarinoita ja kertomuksia. Naiset kohtaavat syrjintää kaikkialla”, sanoo teheranilaisessa IT-yrityksessä työskentelevä Sarah Zamanian.

Hän on myös etäopiskelijana Aalto-yliopistossa, ja hän on tulossa ensi kertaa Suomeen ehkä helmikuussa. Tutkinnon hän saa toivottavasti syyskuussa.

”Kun opiskelin Teheranissa yliopistossa, eräs professori jakoi opiskelijoille materiaalia. Hän sanoi, että tätä pamflettia ei tarvitse jakaa kuin pojille, koska vain miehet tulevat hallitsemaan tulevaisuudessa. Tällaiseen ajatteluun tarvittaisiin perustavanlaatuinen muutos”, Zamanian sanoo.

Hän ei usko, että sellaista muutosta olisi lähiaikoina tulossa.

Kun lahjat on vaihdettu, naiset astuvat kabinetin ovesta ulkoilmaan.

Siellä vallitsee miesten maailma.

Jos järjestävät tahot ulkoministeriö ja Finpro jätetään laskuista, Suomen kauppavaltuuskunnassa on 64 jäsentä. Heistä naisia on seitsemän.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat