Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen pankki: Talouskasvu jää Suomessa ensi vuonna selvästi muusta euroalueesta

Suuri syy hitaalle elpymiselle on se, että vienti ei vedä.

Talous
 
Markku Ulander
Suomen vienti ei vedä, ja se näkyy ensi vuonna hitaana talouskasvuna, Suomen pankki ennustaa.
Suomen vienti ei vedä, ja se näkyy ensi vuonna hitaana talouskasvuna, Suomen pankki ennustaa. Kuva: Markku Ulander

Suomen talous elpyy pitkittyneestä taantumasta hyvin hitaasti, ennustaa Suomen Pankki.

Uuden ennusteen mukaan bruttokansantuote kasvaa ensi vuonna 0,7 prosenttia ja 1,0 prosenttia vuonna 2017. Se tarkoittaisi, että talouskasvu Suomessa olisi selvästi hitaampaan kuin euroalueella keskimäärin.

Euroopan keskuspankin ennusteen mukaan bruttokansantuote euroalueella kasvaa ensi vuonna 1,7 prosenttia ja 1,9 prosenttia vuonna 2017.

Keskeinen syy ennakoitua hitaampaan talouskasvuun on viennin vaimea kehitys, johon yhtenä syynä on maailmankaupan kasvun hidastuminen.

Suomen Pankin mukaan investointien lisääntyminen euroalueella piristää ensi vuonna vientiä, mutta viennin lisääntyminen on silti hitaampaa kuin monissa muissa maissa. Talouskasvu on Suomessa pääasiassa yksityisen kulutuksen varassa.

”Suomen talouden näkymiä painavat teollisuuden rakennemuutos, heikentynyt kustannuskilpailukyky ja työikäisen väestön määrän supistuminen. Kehityksen kääntäminen on välttämätöntä ja vaatii määrätietoista toimintaa”, sanoo pääjohtaja Erkki Liikanen tiedotteessa.

Liikasen mukaan työn hinta Suomessa on noussut kauppakumppanimaiden keskiarvoon verrattuna nopeammin ja yritysten palkanmaksukyky kehittynyt heikommin erityisesti vuoden 2007 jälkeen.

”Suomessa tarvitaan ratkaisuja, joiden avulla kustannuskilpailukyky paranee merkittävästi. Niin voidaan vahvistaa luottamusta ja kohentaa talouden kasvunäkymiä viennin ja investointien vahvistuessa.”

Suomen Pankki ennustaa Suomen julkisen talouden velan kasvavan 68 prosenttiin suhteessa bruttokansantuotteeseen vuonna 2017. Se tarkoittaisi, että velkasuhde olisi yli kaksinkertainen verrattuna vuoteen 2008.

Inflaatiovauhdin eli hintason kohoamisen Suomen Pankki ennustaa olevan pitkään hyvin hidasta. Ensi vuonna inflaatiovauti ennusteen mukaan 0,3 prosenttia ja tasan prosentin vuonna 2017.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat