Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valtionyhtiö Finavia ja entinen tilintarkastusyhtiö sopivat riitansa salaisella sopimuksella

Talous
 
Roni Rekomaa / Lehtikuva
Helsinki-Vantaan lentokentän lennonjohtotorni
Helsinki-Vantaan lentokentän lennonjohtotorni Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Valtionyhtiö Finavia ja sen entinen tilintarkastusyhtiö Deloitte & Touche ovat sopineet kymmenien miljoonien eurojen arvoisen oikeusriitansa. Kyse on johdannaissopimuksista, jotka lopulta aiheuttivat valtion lentokenttäyhtiölle 34 miljoonan euron tappiot.

Deloitte & Touchen Suomen maajohtaja Tomi Pitkänen kertoi Helsingin Sanomille torstaina illalla, että riita on sovittu, mutta ratkaisun yksityiskohdat on päätetty salata.

”Deloitte & Touche Oy ja Finavia ovat tehneet sovintosopimuksen, jolla johdannaissopimuksiin ja tilintarkastukseen liittyvät riitaisuudet sovitaan ja jonka mukaan kummallakaan osapuolella ole mitään vaatimuksia toisiaan kohtaan”, Pitkänen kertoo sähköpostiviestissään.

Pitkänen kertoo, että osapuolet ovat sopineet pitävänsä salassa ”sovintosopimuksen tarkemmat ehdot”.

Sopu koskee myös yhtä tilintarkastusyhtiön työntekijää, jolta Finavia vaati erikseen korvauksia.

Deloitte & Touche on kiistänyt alusta saakka olevansa millään tavalla vastuussa kymmenien miljoonien eurojen johdannaistappioista lentokenttäyhtiöissä. Finavia vaatii enintään 70 miljoonan euron korvauksia takavuosien johdannaisseikkailustaan vuosina 2009-2011.

Finavia oli kohdistanut vaatimukset myös Finavian tilintarkastamisesta vastanneeseen yhteen henkilöön.

Deloitte & Touche vieritti oikeudenkäynnissä vastuuta Finavian vanhalle hallitukselle, jonka jäsenistä kaikki ovat jo eronneet. Tilintarkastajan mukaan Finavian hallitus on ollut täysin tietoinen johdannaissopimusten tilanteesta jo ennen vuoden 2010 tilinpäätöksen valmistelua.

Deloitte & Touchen mukaan Finavian väittämä siitä, että tilinpäätösasiakirjoissa ei olisi tietoja johdannaissopimuksista, ei pidä paikkansa.

Finavia suojautui alun perin korkojen nousua vastaan, mutta korkotason lasku yllätti yhtiön täysin. Johdannaissopimuksissa olleen mekanismin takia korkojen lasku aiheutti kymmenien miljoonien eurojen laskennallisen tappion.

Finavian sijoitusseikkailuja tutkii myös poliisi. Rikosnimikkeeksi on kirjattu luottamusaseman väärinkäyttö.

Poliisi haluaa saada selville, ketkä kaikki ovat vastuussa Finavian tekemistä keinotteluluontoisista johdannaisista. Poliisin mielenkiinnon kohteena ovat tapahtumien kulku sekä vastuulliset.

Syyniin tulevat ainakin Finavian vanha johto ja hallitus.

Yhtiön hallitus ja johto ovat vaihtuneet täydellisesti johdannaissotkun paljastumisen jälkeen. Finavian nykyinen väki ei siis ole poliisin mielenkiinnon kohteena.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat