Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kansanedustaja selvitti: Apteekkien vapauttaminen kilpailulle toisi lähes 100 miljoonan säästöt

Talous
 
Benjamin Suomela / HS
Reseptilääkkeiden vähittäismyyntihinnat olivat vuonna 2012 Suomessa 18 prosenttia korkeampia kuin Norjassa ja viisi prosenttia kalliimpia kuin Ruotsissa.
Reseptilääkkeiden vähittäismyyntihinnat olivat vuonna 2012 Suomessa 18 prosenttia korkeampia kuin Norjassa ja viisi prosenttia kalliimpia kuin Ruotsissa. Kuva: Benjamin Suomela / HS
Fakta

Tiukasti säännelty lääkekauppa

 Suomessa on 814 apteekkia, joista noin 200 on sivutoimipisteitä.

 Henkilökuntaa apteekeissa on noin 8 500.

 Apteekkien liikevaihto vuonna 2014 oli 2,2 miljardia euroa.

 Fimea määrittelee apteekkien määrän ja myöntää toimiluvat. Apteekin yhtiömuodon pitää olla toiminimi. Lisäksi Helsingin yliopisto saa pitää Helsingin keskustassa yhtä apteekkia ja muualla kuuttatoista apteekkia. Itä-Suomen yliopistolla on apteekki Kuopiossa.

 Lääkkeet maksavat saman verran kaikissa apteekeissa.

Kansanedustaja Antero Vartian (vihr) yhdessä ekonomisti Mikko Kiesiläisen tekemän selvityksen mukaan apteekkialan kilpailun vapauttaminen voisi säästää suomalaisten lääkekuluissa vähintään 87 miljoonaa euroa, jos reseptilääkkeiden hinnat laskisivat Ruotsin tasolle.

Vartia ja Kiesiläinen keräsivät tutkimustietoja lääkkeiden hinnoista Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa. Vuonna 2012 reseptilääkkeiden vähittäismyyntihinnat olivat Suomessa 18 prosenttia kalliimpia kuin Norjassa ja viisi prosenttia kalliimpia kuin Ruotsissa.

Tieto perustuu norjalaisen tutkimuslaitoksen vuonna 2012 tekemään vertailuun. Hinnoista on poistettu verojen ja apteekkimaksun vaikutus.

”Lääkkeet ovat Suomessa paljon kalliimpia kuin muissa Pohjoismaissa, vaikka tukkuhinnat ovat huomattavasti matalammat. Selvitystemme mukaan ero on vielä kasvanut vuoden 2012 jälkeen”, Vartia sanoo.

Antero Vartia
Antero Vartia

Apteekkitoimi on vapautettu kilpailulle Ruotsissa ja Norjassa. Suomessa ala on sen sijaan edelleen tiukasti säännelty. Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea päättää, kuinka monta apteekkia Suomessa saa toimia, missä niiden pitää sijaita ja kuka apteekkariksi saa ryhtyä.

Myös lääkkeiden hinta on säädelty samaksi kaikissa apteekeissa.

Järjestelmää on perusteltu alueellisella tasa-arvolla. Hinnat on määritelty niin korkeiksi, että apteekin pitäminen on kannattavaa pienilläkin paikkakunnilla. Apteekit maksavat valtiolle apteekkimaksua, joka kasvaa liikevaihdon mukana. Tämä hieman tasaa apteekkien kannattavuuseroja.

”Siitä huolimatta hyvillä paikoilla sijaitsevat apteekit ovat erittäin kannattavia. Apteekkari voi ansaita yli miljoona euroa vuodessa ilman normaalia liiketoiminnan riskiä. Miten se auttaa kainuulaista apteekkia, että helsinkiläiset maksavat ylihintaa lääkkeistään”, Vartia sanoo.

OECD:n raportin mukaan apteekkien määrä on kasvanut Norjassa ja Ruotsissa selvästi kilpailun vapauttamisen jälkeen.

”Olemme halunneet miettiä, miten järjestelmä voisi toimita paremmin, kun rahasta on julkisella sektorilla muutenkin pula. Laskimme, että kilpailun vapauttaminen voisi säästää varovaisenkin arvion mukaan 87 miljoonaa euroa”, Vartia sanoo.

Vartian ja Kiesiläisen mielestä apteekkien lukumäärän rajoittaminen pitäisi lopettaa. Fimean pitäisi myöntää lupa jokaiselle, joka täyttää apteekkitoimiluvan edellytykset. Lääkkeille pitäisi asettaa vain hintakatto. Näin apteekit voisivat kilpailla hinnoilla, mikä todennäköisesti alentaisi hintoja.

Jos syrjäseutujen apteekkeja pitäisi tukea, se pitäisi tehdää suoraan eikä perimällä maanlaajuista ylihintaa.

Kilpailun vapauttamista ajaa myös Kilpailu- ja kuluttajavirasto. Apteekkialaa pohtinut työryhmä päätyi tästä huolimatta viime tammikuussa suosittamaan järjestelmän säilyttämistä ennallaan.

Työryhmän työssä sääntelyn säilyttämistä perusteltiin muun muassa sillä, että omistuksen vapauttaminen voisi johtaa apteekkien ulkomaiseen omistukseen ja lääkkeiden käytön lisääntymiseen.

Vartia pitää perusteluja omituisina.

”Tämän logiikan mukaan meidän pitäisi rajoittaa kaikkea muutakin liiketoimintaa. Ulkomaalaisomisteinen Lidl on tuonut tervettä kilpailua vähittäistavaramarkkinalle ja laskenut hintoja. Jos kansalaisten yhdenvertaisuus varmistetaan ainoastaan yhdenmukaisilla hinnoilla, niin pitäisikö ruoankin hinnan olla sama joka paikassa.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat