Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yrityksissä myös valopilkkuja – yksi niistä on elintarvikepakkauksia valmistava Huhtamäki

Talous
 
Jukka Gröndahl / HS
Koneenhoitaja Anne Peltonen on työskennellyt Huhtamäen Hämeenlinan tehtaalla yli kymmenen vuotta.
Koneenhoitaja Anne Peltonen on työskennellyt Huhtamäen Hämeenlinan tehtaalla yli kymmenen vuotta. Kuva: Jukka Gröndahl / HS

Hämeelinna

Taloudellisesta epävarmuudesta huolimatta Suomen teollisuudessa on myös valopilkkuja. Yksi niistä on elintarvikepakkauksia valmistava Huhtamäki.

Tammi–syyskuussa yrityksen liikevaihto on kasvanut 23 prosenttia runsaaseen kahteen miljardiin euroon. Liikevoitto ilman kertaluonteisia eriä on kasvanut 40 prosenttia 182 miljoonaan euroon.

Hämeenlinnassa Huhtamäen tehtaalla puhaltavat suotuisat tuulet. Joulun alla vakinaistettiin yksitoista työntekijää. Eräs heistä on koneenhoitaja Teemu Niemi.

”Tämä on helpotus. Ei tarvitse miettiä, jatkuvatko työt. Nyt pystyy suunnittelemaan tulevaisuutta, kuten asunnon ostoa.”

Niemi sanoo viihtyneensä kolmivuorotyössä, jota pitää monipuolisena. Samansuuntaisesti ajattelee yli kymmenen vuotta tehtaassa työskennellyt koneenhoitaja Anne Peltonen. ”Olen kouluttautunut vaatetusalalle, mutta sieltä ei löytynyt töitä.”

Työuransa aikana Peltonen kertoo perustaneensa perheen ja hankkineensa kolme lasta ja omakotitalon.

Hämeenlinnan tehtaalla on ollut synkätkin hetkensä, sillä Huhtamäki on käynyt siellä kahdet yt-neuvottelut vuonna 2013.

Tätä nykyä tehtaassa työskentelee yhteensä 230 henkeä. Heistä 50 on toimihenkilöitä ja loput tuotantotyöntekijöitä.

Tehtaan tulevaisuus näyttää hyvältä, kertoo johtaja Päivi Suutari. Hän vastaa tarjoilupakkausliiketoiminnasta Pohjoismaissa.

Tarjoilupakkausten markkinat kasvavat Pohjoismaissa pari prosenttia vuodessa, Suutari kertoo.

Lisäksi tehtaaseen on myös investoitu ja linjastoja on automatisoitu ja uudistettu.

Hämeenlinnan tehtaassa valmistetaan noin yksi kartonkikuppi tai -muki suomalaista kohti päivässä. Vuodessa niitä tehdään karkeasti arvioituna 1,5 miljardia. Lisäksi tehtaassa valmistetaan esimerkiksi kartonkilautasia ja uuninkestäviä kartonkivuokia.

Maailmanlaajuisesti kasvua tulee etenkin Yhdysvalloissa ja Kaukoidässä. Yhdysvalloissa yritys on vuosien mittaan tehnyt useita investointeja, jotka kantavat hedelmää. Kaukoidässä vaurastuminen ohjaa elintarvikkeiden kulutusta toreilta supermarketteihin ja kahviloihin.

Huhtamäki on myös laajentunut vuosien varrella tekemällä useita yritysostoja. Yksi niistä on ollut joustopakkauksia valmistavan intialaisen Positive Packaging -yrityksen hankkiminen.

Samalla Huhtamäki sai myös tuotantolaitoksia Arabiemiraateista, mikä vahvisti jalansijaa Lähi-idässä ja Afrikassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat