Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen talous on yhä halvaantunut – ”Tilanne on niin poikkeuksellinen, että ei voi juuri ennustaa”

Bruttokansantuote kasvaa selvästi hitaammin kuin euroalueella, Suomen pankki ennustaa.

Talous
 
Jukka Gröndahl / HS
Huhtamäen pakkaustehtaalla Hämeenlinnassa työskentelevän koneenhoitaja Teemu Niemen työsuhde vakinaistettiin joulukuussa. Huhtamäki on yksi Suomen teollisuuden harvoja valopilkkuja.
Huhtamäen pakkaustehtaalla Hämeenlinnassa työskentelevän koneenhoitaja Teemu Niemen työsuhde vakinaistettiin joulukuussa. Huhtamäki on yksi Suomen teollisuuden harvoja valopilkkuja. Kuva: Jukka Gröndahl / HS
Fakta

Pitkittynyt taantuma hellittää hitaasti

 Suomen taantuma on kestänyt jo neljä vuotta.

 Suomen Pankki ennustaa, että talous alkaa kasvaa hitaasti ensi vuonna.

  Suomen talouden kasvuvauhti on silti selvästi hitaampaa kuin euroalueella keskimäärin.

  Työttömyysaste supistuu Suomen Pankin mukaan ensi vuonna 9,2 prosenttiin. Tänä vuonna työttömyysaste kohoaa 9,4 prosenttiin.

Suomen talous on yhä halvaantunut.

Bruttokansantuote kasvoi vuosikausia nopeammin kuin euroalueella keskimäärin, mutta Suomen Pankin ennusteen mukaan Suomi ei lähivuosina pysy euroalueen kasvuvauhdissa. Haurasta talouskasvua pitää yllä lähinnä yksityinen kulutus.

”Lähes kaikki Suomen ongelmat johtuvat teollisuuden vaikeuksista. Se on häkellyttävää”, sanoo Aalto-yliopiston taloustieteen professori Matti Pohjola.

Suomen Pankin mukaan viennin elpymiselle ei ole vastaavia edellytyksiä kuin 1990-luvun lamassa. Silloin elpymistä jouduttivat maailmankaupan kasvu ja Nokian puhelimet.

Tilastokeskus kertoi torstaina, että Suomen teollisuustuotanto väheni lokakuussa 0,8 prosenttia. Muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta se on supistunut yli 30 kuukautta.

Vuoteen 2007 verrattuna teollisuuden bruttoarvonlisäys on supistunut 11 miljardia euroa. Siitä seitsemän miljardia euroa johtui elektroniikkateollisuudesta, kaksi miljardia euroa perinteisestä metalliteollisuudesta ja 1,7 miljardia euroa metsäteollisuudesta. Bruttoarvonlisäys tarkoittaa loppukäyttöön tuotettujen tavaroiden ja palveluiden yhteenlaskettua arvoa.

”Euroalueen ja maailmantalouden kasvu on voimakkaasti kulutuksen varassa, kun taas Suomen teollisuus valmistaa investointihyödykkeitä. Sitten kun uudet investoinnit alkavat kasvaa, Suomen talouden pitäisi piristyä”, Pohjola sanoo.

Euroalueella pahoissa vaikeuksissa kolme vuotta sitten olleiden valtioiden talouskasvu on jo selvästi nopeampaa kuin Suomessa – Kreikkaa lukuun ottamatta. Pohjolan mielestä Suomen talouden ongelmien ratkaisemiseksi ei ole mitään yksinkertaista tai nopeaa lääkettä.

”Suomen tilanne on niin poikkeuksellinen, että historian perusteella ei voi juuri ennustuksia tehdä. Euroalueen kriisimaissa oli pankkikriisejä, mutta Suomen ongelmia on paljon vaikeampi ratkaista.”

Hänen mukaansa Suomessa on välttämätöntä muuttaa elinkeinorakennetta monipuolisemmaksi tutkimukseen ja tuotekehitykseen investoimalla. Nokian puhelimet olivat vuosikausia Suomen ainoa todella merkittävä kuluttajatuote. Enää niitä ei ole.

Suomen Pankin pääjohtajan Erkki Liikasen mukaan yritysten kustannuskilpailukyvyn parantaminen ja rakenneuudistukset ovat keskeisessä asemassa talouden tervehdyttämisessä. Hän korosti torstaina lehdistötilaisuudessa, että vientituotantoa ei voi tukea kotimaista kysyntää lisäävällä elvytyksellä.

Liikanen on myös huolissaan Suomen velkaantumisesta. Julkisen talouden velka kasvaa vuonna 2017 yli 68 prosenttiin suhteessa bruttokansantuotteeseen. Suomen julkinen talous on ollut alijäämäinen yli kuusi vuotta. Julkisen talouden alijäämä tarkoittaa, että menot ovat tuloja suuremmat.

Suomen Pankin mukaan vuosina 2008–2014 finanssipolitiikka Suomessa on ollut poikkeuksellisen elvyttävää muihin EU:n jäsenvaltioihin verrattuna. Siitä huolimatta bruttokansantuote ei ole neljään vuoteen kasvanut.

Tampereen yliopiston taloustieteen professori Matti Tuomala ihmettelee tulkintaa, että finanssipolitiikka olisi ollut vuosina 2008–2014 runsaasti elvyttävää.

”Vuoden 2009 taantuman jälkeen finanssipolitiikka oli vähän aikaa elvyttävää, mikä näkyy bruttokansantuotteen kasvussa. Sitten finanssipolitiikka muuttui. Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n mukaan Suomessa finanssipolitiikka on ollut selvästi kiristävää vuosina 2011–2013.”

Hän korostaa, että finanssipoliittiset päätökset ovat kahden viime vuoden aikana olleet kiristäviä. Esimerkiksi tälle vuodelle ajoittuu suuria menoleikkauksia.

Tuomalan mielestä Suomessa pitäisi huolehtia enemmän siitä, että kotitalouksien käytettävissä olevat tulot eivät supistuisi. Se ylläpitäisi kotimaista kysyntää ja tasapainottaisi suhdanteita etenkin silloin, kun vientiteollisuuden kysyntä supistuu.

”Mallia voisi ottaa Ruotsista, jossa talouskasvu on perustunut nimenomaan kotimaiseen kysyntään ja käytettävissä olevien tulojen kasvamiseen.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat