Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Apteekkariliitto tyrmää ehdotuksen apteekkikilpailun vapauttamisesta – ”Ajatus verisestä hintakilpailusta on hurja”

Talous
 
Antti Hämäläinen
Vihreiden kansanedustaja Antero Vartia.
Vihreiden kansanedustaja Antero Vartia. Kuva: Antti Hämäläinen

Apteekkariliitto tyrmää kasanedustaja Antero Vartian (vihr) ehdotuksen apteekkien sääntelyn lopettamisesta ja lääkkeiden hintakilpailun vapauttamisesta.

Puheenjohtaja Marja Ritalan mukaan reseptilääkkeiden hintoja ei ole vapautettu kilpailulle missään Euroopan maassa. Vartian ehdotuksen toteuttaminen johtaisi palvelujen katoamiseen pieniltä paikkakunnilta.

Vartian teettämän selvityksen mukaan lääkkeet ovat Ruotsissa ja Norjassa selvästi Suomea halvempia. Vartia esittää, että lääkkeille asetettaisiin jatkossa vain enimmäishinta ja niiden hinta voisi sen jälkeen laskea vapaasti kilpailun myötä.

Vartian laskelman mukaan säästöä kertyisi lähes 90 miljoonaa euroa.

”Hintaerot, jos niitä on, johtuvat eroista lääkkeiden hinnanmuodostusmekanismeissa. Reseptilääkkeiden hinnoilla kilpailu ei ole mahdollista Ruotsissakaan. Ajatus verisestä hintakilpailusta on aika hurja”, Ritala sanoo.

Hän arvelee hintakilpailun johtavan siihen, että syrjäseudulla asuva joutuisi maksamaan lääkkeistään kaupunkilaista enemmän.

”Sillä rapautettaisiin hyvinvointiyhteiskuntaa, johon kuuluu, että kaikilla on yhtäläinen mahdollisuus saada lääkkeitä kaikkialla”, Ritala sanoo.

Apteekkariliiton mukaan apteekit säästävät yhteiskunnalle myös muun terveydenhuollon rahoja antamalla asiakkailla ilmaisia terveysneuvoja.

Suomessa myös apteekkien lukumäärää säädellään. Fimea määrittää, mihin apteekkeja saa perustaa ja myöntää apteekkareille toimiluvan. Se on yleensä voimassa apteekkarin 68 ikävuoteen asti.

Lääkkeiden hinnat on määritelty lääketaksalla niin korkeiksi, että pienetkin apteekit tulevat toimeen. Suuret apteekit joutuvat maksamaan osan liikevaihdostaan valtiolle apteekkimaksuna.

Vartian mukaan vilkkaiden kauppapaikkojen apteekkarit saavat siltikin kohtuuttoman suuret tulot ilman normaalia yritystoiminnan riskiä. Apteekit toimivat usein paikallisena monopolina, ilman hintakilpailua. Kuluttajat maksavat voitot ylisuurina hintoina.

”Jos kaikki halukkaat voisivat perustaa apteekin, niitä tulisi varmasti lisää mutta vain kaupunkeihin”, Ritala sanoo.

Hänen mielestään apteekkimaksu toimii hyvin.

”Valtio leikkaa kyllä ylimääräiset voitot pois. Esimerkiksi omassa apteekissani Kangasalla apteekkimaksu on noin kymmenen prosenttia liikevaihdosta”, Ritala sanoo.

Ritalan verotettavat tulot neljän viime vuoden ajalta ovat yhteensä 2,1 miljoonaa euroa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat