Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viina lipuu ruokakauppaan – Töölössä K-kauppias kutsuu Alkon minimyymälää ”omaksi Alkokseen”

Talous
 
Jukka Gröndahl / HS
Alko avaa pienoismyymälän Mannerheimintiellä sijaitsevaan K-markettiin Helsingin Taka-Töölössä.
Alko avaa pienoismyymälän Mannerheimintiellä sijaitsevaan K-markettiin Helsingin Taka-Töölössä. Kuva: Jukka Gröndahl / HS
Fakta

Hallitus uudistamassa alkoholilakia

 Alkon tehtävänä on huolehtia sille eräin poikkeuksin yksinoikeudeksi säädetystä alkoholijuomien vähittäismyynnistä. Alkon omistajaohjauksesta ja valvonnasta vastaa sosiaali- ja terveysministeriö (STM).

 Hallitus uudistaa alkoholilakia. Tavoitteena on, että lakiesitys saataisiin eduskuntaan loppukeväällä.

 Lain valmistelussa lähtökohta on, että Alkon monopoli säilyy.

Alkoholijuomien vähittäismyynnin monopoliyhtiö Alko tiivistää yhteistyötään päivittäistavarakaupan keskusliikkeiden kanssa.

Yksi osoitus tästä on Helsingin Taka-Töölöön ensi viikolla avautuva Alkon myymälä. Nordenskiöldinkadulle avattava Alko sijaitsee pienen K-marketin sisätiloissa.

Myymälän rakentaminen on parhaillaan menossa. K-kauppias on asettanut asiakkaiden nähtäväksi ison kyltin, jossa pahoitellaan rakennustöiden tuomaa häiriötä ja kerrotaan, että ”myymälämme sisätiloihin” avautuu pian K-marketin ”oma Alko”.

Monopoliasemassa oleva Alko ei ole säästynyt viime vuosina arvostelulta myymälöidensä sijoittelussa.

Arvostelijoiden mukaan yhtiö on suosinut kahta päivittäistavarakaupan jättiä, Keskoa ja S-ryhmää. Samalla se on pönkittänyt kahden keskusliikkeen vahvaa markkina-asemaa entisestään.

Selvitysten mukaan ruokakaupan vieressä olevalla Alkolla on suuri merkitys myynnin määriin. Alkon läheisyys voi lisätä myynnin määriä 10–15 prosenttia, joskus enemmänkin.

Kun Alko lähtee ja muuttaa toiseen paikkaan, voi ruokamarket kokonaan kuihtua. Näin kävi pari vuotta sitten S-marketille Helsingin Konalassa.

Kovimpaa arvostelua Alkon myymäläpaikkojen valinnoista on esittänyt saksalaisen Lidlin Suomen-johto. Kesti aina vuoteen 2012 saakka ennen kuin vauhdilla laajentunut Lidl sai ensimmäistä kertaa myymälänsä yhteyteen vuokralaisekseen Alkon. Tämä tapahtui Helsingin Pakilassa.

Kun Lidl on saanut naapureikseen lisää Alkoja, on kritiikki vaimennut. Suomen Lidlin toimitusjohtaja Lauri Sipponen kiittelee Alkoa hyvästä suhtautumisesta.

”Me olemme nyt hyvin tyytyväisiä yhteistyöhön. Olemme neuvottelupöydässä aivan samassa asemassa kuin muutkin kauppaliikkeet. Meidän toiveitamme kuunnellaan ja Alko kyselee meiltä mahdollisista uusista kauppapaikoista”, Sipponen sanoo.

Vaikka tilanne on Lidlin kannalta parantunut, se on edelleenkin suhteellisesti alakynnessä verrattuna S-ryhmän ja Keskon kauppojen naapurissa olevien Alkojen lukumäärään.

Ei tosin kovin paljon, sillä Lidlillä on naapurissaan jo 16 Alkoa.

Parhaassa asemassa on Kesko. Kun sen lukuun liitetään yhdistymisen tuomat Lähikaupan kuusi Alkoa, on sillä naapurissaan 92 Alkoa. Markkinaosuudeltaan isommalla S-ryhmällä niitä on 90.

Päivittäistavarakaupan markkinaosuus S-ryhmällä on noin 46 prosenttia, Keskolla 40 prosenttia. Lidl lähentelee kymmentä prosenttia. Lidlin Sipponen sanoo ymmärtävänsä, että Alkon myymälöiden sijoittelua rajoittaa alkoholipoliittinen periaate eli se, ettei myymäläverkostoa saa juurikaan kasvattaa.

Kun jokin myymälä lakkautetaan, sen uudesta sijoittelusta kilpailevat kaikki kiinnostuneet tahot.

Alkosta kiistetään, että Taka-Töölöön avautuvan Alkon kohdalla kyseessä olisi uudenlainen myymäläkonsepti, jossa pieni Alkon myymälä sijoitetaan isomman myymälän sisään.

Taka-Töölön Alkoon mennään sisään K-marketin ovesta. Alkon tulkinnan mukaan K-Manskun myymälä on käytävän erottamana toisella puolella ja Alko palvelee erillisessä liiketilassa omalla kassalla sekä omalla henkilökunnalla.

Alkosta todetaan, että jos Töölön myymälässä on jotain erikoista, se on pieni koko. Myymälässä on vain 25 neliömetriä ja hyllyistä löytyy 150 tuotteen valikoima.

Yhtä pieni Alko löytyy vain Helsingin vanhan kauppahallin sisältä. Yleensä myymälät ovat huomattavasti suurempia, usein yli 300 neliömetriä.

Myymälä kuvastaa Alkon mukaan yhtiön pyrkimystä monipuolistaa myymäläverkkoa ja hakea erilaisia ratkaisuja vaihtelevan käyttäjäkunnan mukaan. Myymälöiden koot ja valikoimat voivat vaihdella aiempaa enemmän.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat