Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiinalaisen saaste voi olla suomalaisen bisnes – Aavi-yhtiö sopi ilman puhdistuksesta teatteriketjun kanssa

Kiinassa muutkin ympäristöongelmat kuin ilmansaasteet ovat suuria. Niin sanottua cleantechiä eli puhdasta tekniikkaa myyvät yritykset haluavat markkinoille.

Talous
 
Mikko Paakkanen / HS
”Jos voin valita, käyn mieluiten elokuvateatterissa, jossa on puhdistettu ilma”, sanoo Wang Wei. Hän kävi poikansa Zhu Junhoun kanssa katsomassa elokuvan Marsilainen Wanda-elokuvateatterissa Pekingissä.
”Jos voin valita, käyn mieluiten elokuvateatterissa, jossa on puhdistettu ilma”, sanoo Wang Wei. Hän kävi poikansa Zhu Junhoun kanssa katsomassa elokuvan Marsilainen Wanda-elokuvateatterissa Pekingissä. Kuva: Mikko Paakkanen / HS
Fakta

Suomalaista tekniikkaa Kiinassa

 Suomalaista sisäilman puhdistustekniikkaa myydään Kiinassa myös kuluttajille. Lifa Air on perustanut kiinalaisen yhtiön kanssa yhteisyrityksen, joka valmistaa ilmanpuhdistimia Kiinassa.

 Suomalaisyhtiö Oilon on toimittanut maakaasulla toimivia polttimia kiinalaisiin lämpövoimaloihin. Esimerkiksi Peking pyrkii parantamaan ilmanlaatuaan korvaamalla hiilen polttoa maakaasun poltolla.

 Sarlin- ja Enersize-yhtiöt ovat toimittaneet kiinalaisille tehtaille tekniikkaa, joka säästää paineilmaa ja siten energiaa. Tehtaiden automaatio toimii usein paineilmalla.

 Suomalainen Greenstream on pitkään myynyt Kiinassa palvelua, jossa se suunnittelee energiansäästöratkaisuja esimerkiksi tehtaille.

Peking. Suuren pekingiläisen elokuvateatterin aulassa pyörii näyttötaululla kuvia suomalaisista ilmanpuhdistimista. Toisella näytöllä on numeroita, jotka kertovat sisä- ja ulkoilman laadusta.

Alkamassa on tilaisuus, jossa Kiinan suurin elokuvateatteriketju Wanda Cinema ja Suomessa toimiva yritys Aavi julkistavat sopimuksen ilmanpuhdistimien toimittamisesta Wandan elokuvateattereihin.

Noin tuntia aiemmin Pekingissä on päättynyt punainen eli kaikkein vakavimman tason saastevaroitustila. Se oli voimassa tiistaista torstaihin, jolloin vaarallisia pienhiukkasia oli ilmassa huomattavasti normaalia enemmän, joskaan ei aivan niin paljon kuin pahimpina saastehuippuina.

Torstaiaamuna tuuli puhalsi saastepilven pois suurkaupungin yltä ja taivas näkyi taas sinisenä. Saasteet ovat kuitenkin Pekingissä jatkuva ongelma, ja nykyisin kiinalaiset alkavat olla myös entistä tietoisempia niiden aiheuttamista terveyshaitoista.

Siksi ilman puhdistamiselle edes sisätiloissa alkaa olla Kiinassa kova kysyntä.

Kiinassa muutkin ympäristöongelmat kuin ilmansaasteet ovat suuria. Niin sanottua cleantechiä eli puhdasta tekniikkaa myyvät yritykset haluavat markkinoille. Tuotteensa Suomessa valmistava mutta pääosin kiinalaisyhtiön omistama Aavi kuuluu onnistujiin.

Sen uusi asiakas Wanda Cinema on Kiinan suurin elokuvateatteriketju. Yhtiöllä on runsaat 200 elokuvateatteria, joissa on yhteensä yli 1 900 elokuvasalia. Niissä oli tammikuun alusta marraskuun loppuun ehtinyt käydä yli 130 miljoonaa katsojaa.

Aavi ja Wanda ovat toistaiseksi sopineet vasta kahden noin kymmenen valkokankaan elokuvateatterin ilman puhdistamisesta Pekingissä ja Tongzhoussa, mutta lisää näyttäisi olevan luvassa.

”Nyt meillä on sopimus näistä kahdesta. Meillä on suuri mahdollisuus saada loputkin Wandan teatterit”, sanoo Aavin hallituksen puheenjohtaja Yang Feizhi HS:lle.

Hän ei halua vielä tässä vaiheessa sanoa, paljonko sopimuksen arvo on rahassa mitattuna.

Kun Aavin ja Wandan yhteistyön julkistamistilaisuus alkaa yhdessä Wandan elokuvasaleista, on Suomi-brändi vahvasti esillä. Suurella valkokankaalla on kuva lumisesta kuusimetsästä ja kuvan laidassa komeilee Joulupukki.

Kiinassa useimmat niistä, jotka tietävät, että Suomi on olemassa, yhdistävät Suomeen mielikuvia puhtaasta luonnosta. Pelkkä puhtaan maan maine ei kuitenkaan riitä tiukasti kilpailluilla markkinoilla, joille haluavat suomalaisten lisäksi muutkin.

”Markkinoille pääsy on kyllä vaikeaa”, sanoo Eero Siitonen, joka vetää Beautiful Beijing -projektia Kiinassa.

Projektin perustivat Suomen ja Kiinan valtiot vuonna 2013. Sen tarkoituksena on edistää suomalaisen ympäristöosaamisen vientiä Kiinaan. Mukana on ollut useita kymmeniä suomalaisia yrityksiä, mutta melko pieni osa niistä on saanut kauppoja syntymään kiinalaisten kanssa.

”Hankkeita on käynnistynyt muutamia”, Siitonen sanoo. Hänen mukaansa sopimusten syntyminen vaatii pitkäjänteistä työtä ja Kiinan-tuntemusta.

”Pitää osata muokata tuote paikallisiin oloihin ja on löydettävä oikeanlaiset paikalliset kumppanit.”

Kaikkiaan puhdasta teknologiaa viedään Kiinaan karkeasti arvioituna miljardilla eurolla vuodessa, Siitonen sanoo. Tarkkaa summaa on vaikea laskea. Se riippuu esimerkiksi siitä, mikä määritellään puhtaaksi teknologiaksi.

Suomalaiset yritykset ovat myyneet Kiinaan myös esimerkiksi energiaa säästävää tekniikkaa, joka pieneltä osalta auttaa Kiinaa vähentämään maailman suurimpia hiilidioksidipäästöjään. Niistä neuvotellaan parhaillaan Pariisissa pidettävässä kansainvälisessä ilmastokokouksessa.

Peking julisti ensimäistä kertaa punaisen tason ilmanlaatuhälytyksen
Peking julisti ensimäistä kertaa punaisen tason ilmanlaatuhälytyksen
Savusumut palasivat Kiinan pääkaupunkiin, Pekingiin.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat