Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomi saa pitkästä aikaa Itämerelle uuden jäänmurtajan

Murtaja Polariksen omistajuudesta on kiistelty Liikenne­viraston ja valtion murtajayhtiön Arctia Shippingin kesken.

Talous
 
Markus Jokela / HS
Eduskunnan varapuhemies Paula Risikko vihki uuden murtajan. Mukana oli Arctech Helsinki Shipyardin toimitusjohtaja Esko Mustamäki.
Eduskunnan varapuhemies Paula Risikko vihki uuden murtajan. Mukana oli Arctech Helsinki Shipyardin toimitusjohtaja Esko Mustamäki. Kuva: Markus Jokela / HS
Fakta

Polaris palvelee jopa 60 vuotta

 Uuden murtajan pituus on 110 metriä ja leveys 24 metriä. Laivan vaatiman miehistön vahvuus on 24.

 Murtaja on suunniteltu kestävän palveluksessa 50–60 vuotta.

 Laiva pystyy kulkemaan pysähtymättä 1,6 metrin paksuisessa jäässä ja tekemään 25 metrin levyistä väylää 1,2 metrin jäässä.

Suomen valtion jäänmurtoa hoitava yhtiö Arctia Shipping saa keväällä pitkästä aikaa laivastoonsa uuden jäänmurtajan. Alus on Helsingin telakalla jo siinä kunnossa, että se kastettiin perjantaina ja sai nimekseen Polaris.

Edellinen vastaava iso murtaja valmistui vuonna 1998.

Runsaat 120 miljoonaa euroa maksanutta murtajaa tilaajat ja valmistaja kehuivat uuden sukupolven ratkaisuksi, joka näyttää tietä seuraaville aluksille.

Poliittisesti on nimittäin ohjeistettu, että Suomen pitäisi uusia kokonaan jäänmurtolaivastonsa melko lyhyessä tahdissa, vuoteen 2030 mennessä. Yhteensä se tarkoittaisi noin miljardin euron investointiohjelmaa, koska rakennettavaksi tulisi vielä ainakin seitsemän alusta ja enemmänkin, kun tavoitteena on myös lisätä murtajien lukumäärää nykyisestä.

Suomen nykyinen murtokapasiteetti riittää normaalina talvena mutta ei kovempina talvina, kuten vuosina 2010–2011. Tällöin vuokrattiin apua Ruotsin puolelta.

Arctia Shippingin toimitusjohtaja Tero Vauraste arvioi vihkitilaisuudessa, että vaikka ilmasto lämpenisikin tulevaisuudessa, se ei vähennä murtajien tarvetta. Kovia talvia tulee vastakin, ja odotettavissa on suurempaa vaihtelevuutta jääoloissa, mikä tekee varustautumisen haastavammaksi.

Teknisesti uutta uudessa murtajassa ovat moottorit, jotka voivat käydä sekä nesteytetyllä maakaasulla LNG:llä että matalarikkisellä dieselillä. Tämän takia Polariksen kehutaan olevan ”maailman ympäristöystävällisin murtaja”.

Tämä mahdollistaa nollapäästöperiaatteen eli sen, että laivasta ei lasketa jätteitä tai myrkkyjä veteen vaan kaikki kiinteä tai nestemäinen jäte varastoidaan alukseen ja puretaan maissa.

Toinen uusi tekninen ratkaisu ovat edessä ja takana olevat erityispotkurit, jotka lisäävät ohjattavuutta ja mahdollistavat jäänmurron ohella myös öljyntorjunnan ja pelastustehtävät. Näin laivan käyttömahdollisuudet lisääntyvät ja kustannustehokkuus paranee.

Murtajan omistajuudesta on käyty poliittista vääntöä. Laivan tilaaja on Liikennevirasto, joka olisi halunnut pitää sen itsellään ja kilpailuttaa sen operoinnin, koska se on ollut tyytymätön monopoliasemassa olevan Arctia Shippingin velottamiin taksoihin.

Viime vuoden lopulla Stubbin hallitus päätti kuitenkin liikenneministeri Paula Risikon (kok) esittelystä, että laiva siirretään kaupalla Arctian omistukseen muiden murtajien tapaan. Aiempi liikenneministeri Merja Kyllönen (vas) oli kannattanut Ruotsissa käytössä olevan kilpailuttamisen avaamista.

Omistuksen siirtävä kauppa tapahtuu ensi keväänä, kun alus luovutetaan telakalta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat