Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Apteekkarit tyrmäävät kilpailun vapauttamisen

Talous
 

Apteekkariliitto tyrmää kansanedustaja Antero Vartian (vihr) ehdotuksen apteekkien sääntelyn lopettamisesta ja lääkkeiden hintakilpailun vapauttamisesta. Puheenjohtaja Marja Ritalan mukaan reseptilääkkeiden hintoja ei ole vapautettu kilpailulle missään Euroopan maassa. Vartian ehdotuksen toteuttaminen johtaisi palvelujen katoamiseen pieniltä paikkakunnilta.

Vartian teettämän selvityksen mukaan lääkkeet ovat Ruotsissa ja Norjassa selvästi Suomea halvempia. Vartia esittää, että lääkkeille asetettaisiin vastedes vain enimmäishinta ja niiden hinta voisi sen jälkeen laskea vapaasti kilpailun myötä. Vartian laskelman mukaan säästöä kertyisi lähes 90 miljoonaa euroa.

”Hintaerot, jos niitä on, johtuvat eroista lääkkeiden hinnanmuodostusmekanismeissa. Reseptilääkkeiden hinnoilla kilpailu ei ole mahdollista Ruotsissakaan. Ajatus verisestä hintakilpailusta on aika hurja”, Ritala sanoo.

Hän arvelee hintakilpailun johtavan siihen, että syrjäseudulla asuva joutuisi maksamaan lääkkeistään kaupunkilaista enemmän.

”Sillä rapautettaisiin hyvinvointiyhteiskuntaa, johon kuuluu, että kaikilla on yhtäläinen mahdollisuus saada lääkkeitä kaikkialla.”

Suomessa myös apteekkien lukumäärää säädellään. Fimea määrittää, mihin apteekkeja saa perustaa ja myöntää apteekkareille toimiluvan.

Lääkkeiden hinnat on määritelty lääketaksalla niin korkeiksi, että pienetkin apteekit tulevat toimeen. Suuret apteekit maksavat osan liikevaihdostaan valtiolle apteekkimaksuna.

Vartian mukaan vilkkaiden kauppapaikkojen apteekkarit saavat siltikin kohtuuttoman suuret tulot ilman normaalia yritystoiminnan riskiä.

Ritalan mielestä apteekkimaksu toimii hyvin.

”Valtio leikkaa kyllä ylimääräiset voitot pois. Esimerkiksi omassa apteekissani Kangasalla apteekkimaksu on noin kymmenen prosenttia liikevaihdosta”, Ritala sanoo.

Hänen verotettavat tulonsa neljän viime vuoden ajalta ovat yhteensä 2,1 miljoonaa euroa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat