Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomi jää Ruotsin jalkoihin talousmaaottelussa

Ruotsissa talous kasvaa kovaa vauhtia, työttömyys vähenee ja työllisyys kasvaa.

Talous
 
Clément Morin
Toisin kuin Suomessa, Ruotsissa työttömyys on vähentynyt ja työllisyys kasvaa. Tukholman seudun uusin kauppakeskusjätti Mall of Scandinavia houkuttelee asiakkaita.
Toisin kuin Suomessa, Ruotsissa työttömyys on vähentynyt ja työllisyys kasvaa. Tukholman seudun uusin kauppakeskusjätti Mall of Scandinavia houkuttelee asiakkaita. Kuva: Clément Morin

Tukholma. Jos Ruotsi ja Suomi kävisivät talousmaaottelua, olisi tulos juuri nyt Suomen kannalta murskaava. Samaan aikaan kun Suomen talous yhä kitkuttaa nollan tuntumassa, jyllää naapurimaan talous niin nopeasti, että vauhti on yllättänyt myös Ruotsissa.

Kolmannella vuosineljänneksellä talous kasvoi 3,9 prosenttia vuodentakaisesta. Luku on historiallisesti suuri. Keskimääräinen kasvu vuosineljännestä kohden on noin kaksi prosenttia kymmenen viime vuoden aikana. Esimerkiksi Saksan talous kasvoi vastaavaan aikaan kolmannella neljänneksellä 1,7 prosenttia.

"Ruotsin talous on nyt hyvin vahvassa vedossa. Mietimme pikemminkin, että katto tulee vastaan. Toisin sanoen, että kyvykkäistä ihmisistä tulee pulaa, mikä rajoittaisi kasvua", sanoo Annika Winsth, Nordea-pankin pääekonomisti Ruotsissa.

Talouden hyvät ajat huomaa joulun alla helposti katukuvassa. Jouluostoshumu Tukholmassa on jatkunut jo viikkoja. Yksi merkittävistä syistä Ruotsin talouden kovaan vetoon on, että ruotsalaiset kotitaloudet kuluttavat surutta. Kotitalouksien käytettävissä olevat tulot kasvoivat tilastokeskuksen inflaatiokorjattujen lukujen mukaan pelkästään vuoden kolmannella neljänneksellä 3,5 prosenttia vuoden takaisesta. Tahti on merkittävästi parempi kuin Suomessa.

Lainojen korot ovat olleet alhaiset. Omistusasujat ovat tienanneet hintojen kasvaessa kovaa vauhtia.

Toisin kuin Suomessa, Ruotsissa työttömyys on vähentynyt ja työllisyys kasvaa.

Selvä ero Suomeen on, että viime aikoina myös vienti ja investoinnit ovat alkaneet kasvaa. Kolmannella neljänneksellä vienti kasvoi 5,7 prosenttia vuodentakaisesta, kun se Suomessa supistui 3,4 prosenttia.

”Palautuminen on nyt hyvin laajaa, ja se on merkki vahvasta tilanteesta”, sanoo Winsth.

Ero naapurimaiden välillä johtuu muun muassa ulkomaankaupan rakenteesta.

Artikkeliin liittyvät

Suomen vienti on matkapuhelimien jälkeisenä aikana ollut pitkälti investointitavaroita teollisuudelle. Niiden kysyntä ei ole vieläkään elpynyt taantuman jäljiltä. Ruotsin viennin pohja on puolestaan laajempi myös erilaisissa kulutustuotteissa Ikeasta H&M:ään, sanoo Suomen Pankin kansainvälisen ja rahatalouden toimiston päällikkö Samu Kurri.

Ruotsin vienti ei ole liioin yhtä voimakkaasti riippuvainen Venäjästä. Euroalueen, Iso-Britannian että Yhdysvaltojen elpyminen näkyy nyt Ruotsin luvuissa.

Selvää on silti, ettei Ruotsinkaan talous ole pidemmän päälle riskittömällä pohjalla.

Yksi huolista on kotitalouksien kovan kulutuksen toinen puoli: kotitalouksien velkaantuminen, jota muun muassa hölläkätinen asuntolainakulttuuri on ruokkinut. Hallitus haluaa suitsia velan paisumista muun muassa asuntolainojen lyhennyspakolla.

Tätäkin akuutimpi haaste on silti maahanmuutto. Maahanmuuttovirasto arvioi, että Ruotsiin tulee tänä vuonna noin 160 000 turvapaikanhakijaa, eli enemmän kuin koskaan aiemmin. Se tarkoittaa kasvavia kustannuksia. Hallitus on jo kertonut vajaan 1,2 miljardin eron velkarahoitteisesta lisäbudjetista kulujen kattamiseksi.

Toistaiseksi vaikutukset ovat silti maltillisia.

Kun väestö kasvaa nopeasti, voi bruttokansantuotetta osuvampi hyvinvoinnin mittari olla bruttokansantuote asukasta kohti. Sekin kasvoi kolmannella neljänneksellä 2,8 prosenttia vuositasolla, mikä on Suomeen verrattuna iso lukema.

Suuri osa kunnista odottaa myös taloutensa olevan ensi vuonna ylijäämäinen, kertoi Ruotsin radion kartoitus. Kunnissa kyse on toistaiseksi rahan sijaan ennemminkin asuntopulasta ja siitä, että riittävää henkilökuntaa on vaikea palkata.

Entä vastaisuudessa?

Jos katsoo historiaa, on Ruotsin asukaslukuun suhteutettu bruttokansantuote kasvanut noin 51 prosenttia vuodesta 1993 inflaatiokorjattuna. Samaan aikaan myös maahanmuutto on ollut voimakasta.

Nyt turvapaikanhakijoiden määrä on kuitenkin suurempi kuin edes aikanaan 1990-luvulla Kosovon-sodan pakolaisten tullessa Ruotsiin.

Ratkaisevaa on, miten tulijat onnistutaan ottamaan mukaan työmarkkinoille, sanoo taloustieteen professori Lennart Flood Göteborgin yliopistosta.

Hän on kartoittanut hallituksen pyynnöstä sitä, mitkä ovat maahanmuuton ja väestön ikääntymisen yhteenlasketut vaikutukset julkiseen talouteen. Tiivistettynä viesti on, että maahanmuuttajat helpottavat hiukan taloudellista tilannetta vuosien 2020 ja 2035 välillä, jolloin ikääntymisen paino tuntuu kovimmin Ruotsissa. Heidän työpanoksensa ansiosta julkisen talouden alijäämä on pienempi, kuin se muutoin olisi.

Mikäli talous haluttaisiin silti saada tasapainoon, olisi alhaisimmalla koulutuksella tulleiden maahanmuuttajien työllisyyden kasvettava kymmenellä prosenttiyksiköllä nykyisestä.

"Siihen tarvittaisiin suuri ajatustavan muutos. Meidän olisi mahdollisesti luovuttava hyvin monista sellaisista turvajärjestelmistä, joita olemme rakentaneet sekä sosiaalitukien puolella että työmarkkinoilla. Esimerkiksi, mitä tulee yleissitovuuteen tai minimipalkkoihin ja siihen, miten helppoa on perustaa yrityksiä."

Flood sanoo olevansa ”hiukan pessimistinen” tulevaisuuden suhteen. ”Ruotsissa on silti joukko ihmisiä, joka väittää, ettei näiden ihmisten työllistäminen onnistu ikinä. En allekirjoita sitä näkemystä.”

Nordean Winsthin mielestä haaste on valtava.

"Jos katsoo silti esimerkiksi 2007 jälkeisen kriisin aikoja, on työllisyyden kasvusta merkittävä osa ollut ulkomaalaistaustaisen ansiota. Me olemme onnistuneet hoitamaan asian melko hyvin. On tärkeää, että sama kehitys jatkuu.”

Täsmennys: bkt:n muutos suhteessa asukaslukuun muutettu inflaatiokorjatuksi luvuksi.

Clément Morin
Ruotsalaiskuluttajien ostovoima tuntuu Solnaan, Tukholman ulkopuolelle, vastikään avatussa jättikauppakeskuksessa Mall of Scandinaviassa. Miljoonan kävijän raja meni rikki 17 päivässä.
Ruotsalaiskuluttajien ostovoima tuntuu Solnaan, Tukholman ulkopuolelle, vastikään avatussa jättikauppakeskuksessa Mall of Scandinaviassa. Miljoonan kävijän raja meni rikki 17 päivässä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat