Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Kauppa kulkee kuin juna”

Talous
 

Solna. Täällä ei toden totta mikään ole pientä. Käytävällä on mittaa satoja metrejä ja tilaa on yli neljätoista jalkapallokentällistä. Liikkeitä on 250, 130 enemmän kuin Vantaan Jumbossa.

Mall of Scandinavia, Skandinavian suurin kauppakeskus, on vastikään avattu Solnassa, noin kymmenen minuutin junamatkan päässä Tukholman keskustasta. Arki-iltana jouluvalojen katveessa viuhtoo kelpo joukko lahjakassejaan rahtaavia ruotsalaisia. Ravintoloissa kuohuviinilasit nousevat ostostauolla.

”Rakastan tätä paikkaa. Täällä on aivan kaikkea”, puuskahtaa Hannah Viberg, joka on ehtinyt käydä keskuksessa jo neljästi sen avattua noin kuukausi sitten.

Valtava kauppakeskus on yksi merkki ruotsalaisen kulutuksen voimasta. Avajaisiltana ihmiset jonottivat tuhatpäin sisään. Neljässä tunnissa kävijöitä oli 51 000. Miljoonan kävijän raja meni rikki 17 päivässä.

Mall of Scandinavian omistajan Unibail-Rodamcon usko 640 miljoonan euron investointiinsa on kova, vaikka Tukholman seutu on jo täynnä suuria kauppakeskuksia. Kaupunki on myös yksi Euroopan nopeimmin kasvavista, mikä lisää kuluttajia.

Ruoka ja viihde ovat nyt lisävetonauloja, sanoo Lars-Åke Tollemark Unibail-Rodamcon Pohjoismaiden-johtaja.

”30 000 neliötä Mall of Scandinavian 100 000:sta on elokuvateatteria, viihdettä ja ravintoloita. Se on lisäarvomme. Juuri sitä tarvitaan, jotta pärjää markkinoita paremmin.”

Tollemarkin mukaan kuluvasta vuodesta on tulossa kauppakeskusyhtiölle yksi historian parhaista Ruotsissa. ”Kauppa kulkee kuin juna ja Ruotsin talous kulkee kuin juna.”

Kaupan alan liitto Svensk Handel ennustaa, että koko vähittäiskauppa kasvaa tänä vuonna noin kuusi prosenttia, mikä olisi noin kaksinkertaisesti viime vuosiin verrattuna. Kuluttajilla on varaa kuluttaa muun muassa alhaisen korkotason takia.

”Koko ajan menee hiukan paremmin ja paremmin”, kuittaa ravintoloitsija Anders Nyberg, joka lepää lahjakassiensa kanssa keskuksen sohvalla.

Hannah Vibergin veli Anton Viberg näyttää ostaneensa noin 400 eurolla lahjoja. Hän on juuri päässyt lukiosta ja saanut oitis työn rautateiltä. ”Voin kuluttaa juuri sen verran kuin haluan ja silti jää säästöön. Ainoa taloushuoli on, että asuntoja on todella vaikea löytää Tukholmasta.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat