Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Moni taloustieteilijä pitää fiskaalista devalvaatiota parempana kuin hallituksen pakkolait

Moni taloustutkimuslaitos näkee ongelmia pakkolakien työllisyysarvioissa ja erityisesti niiden aiheuttamassa epävarmuudessa työmarkkinoilla.

Talous
 
Sami Kero / HS
Hallitus kertoi syyskuussa hylänneensä fiskaalisen devalvaation ja etenevänsä niin sanottujen pakkolakien kautta.
Hallitus kertoi syyskuussa hylänneensä fiskaalisen devalvaation ja etenevänsä niin sanottujen pakkolakien kautta. Kuva: Sami Kero / HS
Tästä on kyse

Hallitus haluaa laskea työn hintaa

 Hallituksen niin sanotut pakkolait tulivat viime viikolla lausuntokierrokselta.

 Useat ekonomistit pitivät lausunnoissaan fiskaalista devalvaatiota pakkolakeja parempana vaihtoehtona. Se tarkoittaa työnantajan sivukulujen alennuksen rahoittamista esimerkiksi arvonlisäveron korotuksella.

 Pakkolait leikkaavat muun muassa lomarahaa ja loman kestoa. Se pienentää julkisen sektorin menoja, mikä rahoittaa työnantajien sivukulujen alennuksen. Yhteisvaikutus olisi työn hinnan lasku 5 prosenttiyksiköllä.

Vientiyritysten kilpailukyvyn parantamiseen tähtäävät niin sanotut pakkolait tulivat viime viikolla lausuntokierrokselta. Asiantuntijoiden esittämien kommenttien perusteella voi sanoa, että pääministeri Juha Sipilän (kesk) kannattaisi ehkä vielä harkita vaihtoehtojaan.

Moni taloustutkimuslaitos näkee ongelmia pakkolakien työllisyysarvioissa ja erityisesti niiden aiheuttamassa epävarmuudessa työmarkkinoilla. Lakeja ”yksinkertaisempana ja parempana vaihtoehtona” voi pitää fiskaalista devalvaatiota, kirjoitti esimerkiksi Aalto-yliopiston taloustieteen laitos.

Samansuuntaista näkemystä edustivat muun muassa Elinkeinoelämän tutkimuslaitos (Etla) sekä Valtion taloudellinen tutkimuskeskus (Vatt). Fiskaalinen devalvaatio tarkoittaa hintakilpailukyvyn parantamista laskemalla työnantajien sivukuluja. Yleisin tapa rahoittaa tämä on arvonlisäveron kiristys.

HS käy läpi muutamia keskeisiä syitä, miksi fiskaalinen devalvaatio olisi mahdollisesti pakkolakeja parempi vaihtoehto.

Pakkolakien työllisyysvaikutukset kyseenalaisia

Hallitus toivoo yksityisen sektorin työllisyyden kasvavan pakkolakien myötä pitkällä aikavälillä 38 000 hengellä.

Arvio perustuu muun muassa oletukselle, että pidempien työaikojen takia julkiselta sektorilta poistuvat 15 000 henkeä työllistyvät kaikki yksityiselle sektorille. Talouspolitiikan arviointineuvoston puheenjohtaja ja Jyväskylän yliopiston taloustieteen professori Roope Uusitalo kirjoitti viime viikolla Akateemisessa talousblogissa, että oletus ei ole kestävä.

Tuloksena on Uusitalon mukaan työllisyysvaikutuksen puolittuminen. Vähän pessimistisemmillä oletuksilla päästäisiin Uusitalon mukaan ”helposti myös nollavaikutukseen tai jopa negatiivisiin lukuihin”.

Myös moni taloustutkimuslaitos suhtautuu työllisyysarvioihin skeptisesti. Vattin mukaan on lisäksi ”hyvin todennäköistä”, että toisin kuin hallitus olettaa, työehtojen heikennykset johtavat palkansaajien suurempiin palkankorotusvaateisiin. Se heikentäisi työllisyyskehitystä entisestään.

Palkansaajien tutkimuslaitosta PT:tä lukuun ottamatta yksikään tutkimuslaitos tai Uusitalo eivät sinänsä kiistä Suomen kustannuskilpailukykyongelmaa.

Pakkolait ovat epävarmoja ja vaikuttavat hitaasti

Työehtoihin puuttuvaan lakipakettiin liittyy suurta oikeudellista epävarmuutta.

Jos alkuvuodesta eduskunnalle esiteltävät lait läpäisevät perustuslakivaliokunnan, niiden on määrä alkaa vaikuttaa 2017 keväällä. Sen jälkeen vaikutuksia vientiin ja työllisyyteen voidaan odottaa pari vuotta. Käytännössä pakkolait siis piristävät Suomen vientiä ehkä kolmen–neljän vuoden kuluttua.

Fiskaalinen devalvaatio taas olisi käytännössä täysin hallituksen käsissä. Se voitaisiin myös toteuttaa vaikka heti alkuvuonna, jolloin vaikutuksia alettaisiin nähdä hyvinkin nopeasti.

Pakkolait uhkaavat ajaa työmarkkinat umpisolmuun

Pakkolakien suurin ongelma lienee se vahinko, jonka ne aiheuttavat työmarkkinoilla. Moni tutkimuslaitos ilmaisi tämän huolen lausunnossaan.

Suomen kannalta tärkeä paikallisen sopimisen edistäminen on vaarassa kariutua, kun hallitus suututtaa ay-liikkeen pakkolaeillaan. Lisäksi palkansaajien SAK:n tarjouksen nollalinjasta ja vientisektorin määrittämistä palkankorotuksista voi unohtaa, jos pakkolait viedään läpi.

Pakkolait näyttävät myös johtavan erittäin myrskyiseen työmarkkinasyksyyn. Työmarkkinoiden riitapukari, Auto- ja kuljetusalan AKT, uhkaa lakkoilla jo alkuvuodesta.

Fiskaalinen devalvaatio olisi parempi kotimarkkinoille

Aalto-yliopiston mukaan pakkolait lähinnä ”supistavat kotimaista kysyntää ja syventävät taantumaa” lyhyellä aikavälillä.

Fiskaalisella devalvaatiolla taas on tutkimusten mukaan lyhyellä aikavälillä positiivisia vaikutuksia talouteen. Vaikutus on usein lyhytaikainen, koska palkansaajat vaativat suurempia palkankorotuksia kompensoimaan hintojen nousua.

Etlan tutkija Niku Määttänen kuitenkin arvioi, että Suomen nykytilanteessa tällaisia vaatimuksia tuskin nähtäisiin. Etlan hahmottelemassa mallissa työnantajan sosiaaliturvamaksu poistetaan ja työttömyysvakuutusmaksua leikataan. Tämä alentaisi työn hintaa noin 3,5 prosenttiyksikköä. Lisäksi työeläkemaksua voisi SAK:n ehdotuksen mukaisesti alentaa tilapäisesti.

Hauraiden kotimarkkinoiden suojelemiseksi Aalto-yliopisto ehdottaa, että maksuja alennetaan heti, mutta verotusta kiristetään myöhemmin. Etlan Määttäsen mukaan alvin korotusta voisi lykätä vaikka vuosia. Sillä välin valtio voi kattaa alennetut maksut ennätyshalvalla velalla.

Fiskaalinen devalvaatioei ole taikapilleri

Myös fiskaalisen devalvaation työllisyysvaikutukset ovat hyvin epävarmoja. Pakkolakien ja fiskaalisen devalvaation paremmuutta ei siis liene järkevää ratkaista tällä saralla.

On kuitenkin selvää, että pakkolakien vetäminen pois helpottaisi huomattavasti työmarkkinatilannetta.

Niiden korvaaminen fiskaalisella devalvaatiolla siis mahdollistaisi paikallisen sopimisen edistämisen ja nollakorotuslinjan. Tämä kokonaisuus on huomattavasti tärkeämpi kuin mikään pakkolakien tuoma etu.

Fiskaalisen devalvaation suurin ongelma saattaa olla alvin kiristyksen merkitys kaikkein köyhimmille. Etlan Määttänen tosin uskoo, että vaikutusta usein liioitellaan ja sitä on helppo lieventää.

Helsingin yliopiston julkistalouden professorin Markus Jäntin mukaan alvin kiristyksen voi esimerkiksi kohdentaa muualle kuin elintarvikkeisiin. Vaihtoehtoisesti voidaan myös kiristää tuloverotusta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat