Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Hyvä työterveyshuolto pitää lääkärin loitolla” – terveysyhtiö Heltti kannustaa potilaita omaan vastuuseen

Työterveysyhtiö Heltissä asiakkaita tuetaan ottamaan itse vastuuta terveydestään. ”Meidän mottomme on, että hyvä työterveyshuolto pitää lääkärin loitolla”, Heltin perustajiin kuuluva Tanja Lappi sanoo.

Talous
 
Sami Kero / HS
Heltti-työterveysasemalla vaivoja hoidetaan paljon tietokoneelta käsin. Koneidensa ääressä työskentelevät myyntijohtaja Anni Rouvinen, keskellä työterveyshoitaja Riikka Pelkonen ja takana työterveyshoitaja Paula Ingman.
Heltti-työterveysasemalla vaivoja hoidetaan paljon tietokoneelta käsin. Koneidensa ääressä työskentelevät myyntijohtaja Anni Rouvinen, keskellä työterveyshoitaja Riikka Pelkonen ja takana työterveyshoitaja Paula Ingman. Kuva: Sami Kero / HS
Fakta

Tehtävä on estää sairauksia

 Työterveyshuollon tehtävänä on edistää työntekijöiden terveyttä ja työoloja työpaikan tarpeiden mukaan.

 Lain mukaan työnantajan velvollisuus on järjestää työntekijälle ehkäisevä työterveyshuolto. Lisäksi työnantaja voi järjestää yleislääkäritasoista sairaanhoitoa.

 Työnantaja voi järjestää työterveyshuollon palvelut itse tai hankkia ne kunnallisesta terveyskeskuksesta tai yksityiseltä lääkäriasemalta.

 Kela korvaa työnantajalle osan kustannuksista sairausvakuutuslain perusteella.

Helsinkiläinen työterveysyhtiö Heltti on pyöräyttänyt terveydenhoidon toimintatavat päälaelleen.

Heltissä hoito ei pyöri lääkärin vastaanottojen ympärillä, vaan yhtiö pyrkii ehkäisemään sairauksia ennalta kannustamalla ihmisiä ensijaisesti suurempaan vastuuseen omasta terveydestään.

”Jos sinulla on univaikeuksia, et mene heti lääkärinvastaanotolle ja saa unilääkereseptiä. Sinulle nimetään ensiksi oma univalmentaja”, kertoo Heltin perustajiin ja omistajiin kuuluva työterveyspsykologi Tanja Lappi.

”Meidän mottomme on, että hyvä työterveyshuolto pitää lääkärin loitolla”, Lappi sanoo.

Kaksi vuotta sitten aloittaneessa Heltissä asiakkaita ei kutsuta potilaiksi vaan jäseniksi. Jäseniä on nyt noin 2 000 sadassa eri yrityksessä.

”Pyrimme irti ajattelusta, että potilas on joku reppana, jolle tapahtuu asioita. Ihminen on saatava kuskin paikalle omassa elämässään.”

Heltin tavoite on saada asiakkaat kantamaan enemmän vastuuta omasta terveydestään ensisijaisesti muiden ammattilaisten, kuten terveydenhoitajien, fysioterapeuttien, psykologien ja ravitsemusterapeuttien avulla.

Artikkeliin liittyvät

Helppoa se ei ole, mutta toistaiseksi yli 90 prosenttia asiakkaista on Heltin mukaan vastannut terveyskyselyyn, jollaisen yhtiö jokaiselle heille lähettää.

”Meidän tehtävämme on herätellä ja motivoida ihmisiä muutokseen. Terveyskyselyn jälkeen annetaan hieman provokatiivista palautetta: voit elää kymmenen vuotta pidempään terveenä, jos muutat tapojasi nyt”, työterveyshoitaja Paula Ingman sanoo.

Heltin kokemuksen mukaan 65 prosenttia ihmisten sairauksiin tai terveydenhoitoon liittyvistä asioista voidaan hoitaa etäyhteydellä puhelimitse tai netin kautta. Valtaosa ihmisten yhteydenotoista on reseptien uusimista tai terveysneuvontaa.

”Jokaiselle tehdään aina ensiksi hoidon tarpeen arviointi”, Tanja Lappi sanoo.

Lääkäriin turvaudutaan vain aidosti lääketieteellistä osaamista vaativissa tehtävissä. Fyysisten vastaanottojen lisäksi lääkäritkin palvelevat jäseniä etäyhteyden kautta.

Heltin vastaanottotilat on sisustettu värikkäästi ja rennosti. Vastaanottohuoneissa asiakas istuu hoitajan tai lääkärin kanssa pyöreän pöydän ääressä. Se korostaa osapuolten tasavertaisuutta.

”Lääkärit ovat tottuneet siihen, että he istuvat vastaanottohuoneissaan ja potilaat tulevat sinne. Tämän toimintatavan muuttaminen on terveydenhoidon suurimpia haasteita”, Lappi sanoo.

Heltti keskittyy luovaa aivotyötä tekeviin ihmisiin. Heidän työterveysongelmansa liittyvät ennen kaikkea henkiseen kuormitukseen, joka lisääntyy koko ajan.

Heltin hoidossa käytetään niin sanotun prosessivalmennuksen periaatteita. Asiakas käy esimerkiksi univalmentajan kanssa läpi elämäntilanteensa ja uneen vaikuttavat häiriötekijät. Yhdessä he laativat toimintasuunnitelman, jonka toteutumista seurataan säännöllisesti. Asiakas saa halutessaan käyttöönsä aktiivirannekkeen, joka seuraa unen laatua yön aikana.

Asiakas voi myös halutessaan jakaa unesta kertyneen datan omalle työterveystiimilleen. Hän voi yhdessä valmentajansa kanssa seurata terveyden kehitystä ja tavoitteiden toteutumista.

Joillakin yrityksillä ranneke kuuluu sopimushintaan.

Idea Heltistä syntyi, kun Terveystalon työterveyden ja työhyvinvoinnin kehitysjohtajana työskennellyt Lappi kyllästyi alan toimintaan.

”Työterveyshuollon liiketoimintamalli on rikki. Tyytymättömyys perinteiseen työterveyshuoltoon on hyvin laajaa.”

Työterveyshuolto laskuttaa asiakasyritystä yleensä suoritteiden määrästä. Lääkärikäynneistä ja erilaisista tutkimuksista maksetaan aina erikseen. Työterveyshuoltoa tarjoavalla yrityksellä voi siksi olla haluja määrätä mahdollisimman paljon erilaisia toimenpiteitä riippumatta siitä, miten ne vaikuttavat.

”Lääkärin määräämät tutkimukset ovat hyväkatteisia tuotteita”, Lappi muistuttaa.

”Terveydenhoidon kustannukset nousevat juuri siksi, että kaikki mahdolliset asiat medikalisoidaan ja niiden hoitamiseen käytetään lääkäriä.”

Heltissä laskutus perustuu kiinteään hintaan. Asiakasyrityksen kanssa sovitaan kerran vuodessa palvelun hinta työntekijää kohti. Hinnan määrittelyssä huomioidaan esimerkiksi jäsenten ikä ja perussairaudet. Näin Heltin liiketoiminnan tavoitteet ovat samat kuin asiakasyrityksellä: pyrkimys pitää ihmiset tehokkaasti terveinä ja työkykyisinä.

Työterveyshuollosta on säädetty lailla 1970-luvulla. Sen lakisääteinen tehtävä on estää työperäisiä sairauksia.

”Malli on rakennettu raskaan fyysisen työn riskeihin, mutta maailma on muuttunut. Työterveyshuollossa tehdään yhä vanhan kaavan mukaan laajoja terveystarkastuksia, vaikka niistä on todistetusti vain vähän hyötyä”, Lappi sanoo.

Sami Kero / HS
Työterveyshoitaja Riikka Pelkonen palvelee Heltti-työterveysaseman jäseniä ensisijaisesti netissä ja puhelimitse. Vastaanotolla jäseniä tavataan pyöreän pöydän ääressä.
Työterveyshoitaja Riikka Pelkonen palvelee Heltti-työterveysaseman jäseniä ensisijaisesti netissä ja puhelimitse. Vastaanotolla jäseniä tavataan pyöreän pöydän ääressä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat